Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

ATOM? Mám jasný názor ...


Document Actions
ATOM? Mám jasný názor ...
Stanislav Cieslar, šéfredaktor All For Power a jeho názor na atom v Česku. Co myslíte? Dostávají odpůrci jádra dost prostoru pro své konstruktivní návrhy? A co bude v budoucnosti větším problémem? Úložiště paliva nebo nedostatek energie? Podívejte se na šéfredaktorův komentář protijaderných aktivit rakouských sousedů.
Miroslav Minařík, ze dne: 4.04.2008
reklama

Jak bys komentoval protijaderné aktivity rakouských sousedů?
Každý má v demokratické společnosti nárok na protesty, připomínky k čemukoliv a v jakékoliv podobě. Protesty v Rakousku jsou ale myslím záležitostí nepříliš početné skupiny lidí, která nemá úplné informace o tom, v jak závažné energetické situaci je nyní samo Rakousko. Odborná veřejnost velmi dobře ví, že Rakousko kupuje energii, když z vrcholků Alp teče do přehrad málo vody, právě z toho "hrozného" Temelína, proti kterému protestují. Rakousko, stejně jako další země, dokonce již i Slovensko, kolem nás jsou energeticky nesoběstačné, energii dovážejí a platí. Na rozdíl do ČR (zatím…), která si zatím tuto formu svobody udržuje. A energetická nesoběstačnost nemusí znamenat jen to, že bude docházet k výpadkům v dodávkách do domácností, zdražování energií, ale může to znamenat i nesvobodu politickou... Kdo bude mít zdroje přímo nebo nepřímo může ovládat i dění v jiných státech.

Dostávají naši odpůrci jádra dost prostoru pro své konstruktivní návrhy?
Není slušné odpovídat na otázku otázkou, ale přesto bych se zeptal takto: A mají odborníci, kteří jsou pro jádro, dostatek prostoru v médiích pro své návrhy, které vycházejí ze zákonitostí fyziky a logiky? Myslím si, že nikoliv. Nyní je totiž moderní hovořit o alternativních zdrojích energií. I proto dáváme v našem časopise All For Power prostor především specialistům, kteří se zaměřují na problematiku výroby energie z uhlí a jádra.

Co je podle tebe větší problém budoucnosti? Nedostatek energie nebo úložiště vyhořelého paliva?
Myslím si, že nedostatek energie je vetší problém lidstva než to, kam s vyhořelým jaderným odpadem, protože vývoj a výzkum v této oblasti intenzivně běží. Vědci pracují na tom, jak co nejvíce využít jaderné palivo tak, aby jeho odpadu bylo co nejméně. Pracuje se na co nejefektivnějším a nejbezpečnějším uložení odpadu. Řeší se dokonce opětovné využití vyhořelého jaderného paliva, čili jeho recyklaci. Jaderná energetika je ze všech technologií výroby elektrické energie, které má dnes lidstvo k dispozici, zdaleka nejefektivnější – roční provoz dvou bloků o výkonu 1 000 MW v Temelíně vyžaduje méně než 50 tun jaderného paliva. Ale o tom se moc nepíše, všude čteme jen o strašlivé hrozbě jaderného odpadu. Je to problém, nechci bagatelizovat, ale řeší se to.

Existuje podle tvého mínění jiná, než atomová cesta?
Alternativním zdrojům energií, jejich podstatě a filozofii, fandím. Každý normální člověk by měl myslím být pro jejich rozvoj. Myslím si ale, že v podmínkách ČR je jaderná energetika v současné době jedinou bezemisní technologií, která umožňuje výrobu elektrické energie v elektrárnách velkých výkonů s trvalým provozem. Nebereme tedy v úvahu přečerpávací vodní elektrárny s krátkou dobou provozu ve špičkách nebo při záskoku. Ano, jádro není úplně ideální, ale je to v dlouhodobém kontextu (mimo energii z plynu, ale s rizikem závislosti na Rusku se vším co k tomu může patřit…) naše jediná možnost zajištění energetické soběstačnosti a svobody.
Alternativní zdroje energií jsou, a pokud chceme žít v takovém přepychu a blahobytu jako nyní, pak i v budoucnu budou pouhou alternativou, doplňkovým zdrojem energie. Je potřeba si uvědomit, že vesnička o 50 domcích může fungovat z větru nebo slunce, ale velký průmyslový podnik, který vyrábí například auta, která všichni potřebujeme že, nikoliv…? To bych chtěl vidět ten les větrných elektráren.

Bude politika státu v budoucnu více podporovat alternativní zdroje energie, než je tomu doposud?
Stát podporuje energii z obnovitelných zdrojů myslím dostatečně, očekávám, že tato podpora se bude dále rozšiřovat podle toho, kolik financí na tyto účely přiteče z EU. Takže ano, zatím ještě ano, než si i politici uvědomí, že nemohou pokračovat v přetrvávající neschopnosti připravit dlouhodobou energetickou koncepci a že tažení některých politiků proti jaderné energetice je sebevražednou taktikou. Jen poznámka na závěr. Jaderná energetika na rozdíl od obnovitelných zdrojů energie nepotřebuje dotace z veřejných prostředků, tedy z našich daní... Ve Finsku je třeba investorem nového jaderného bloku soukromý kapitál.

Více o energiích naleznete v časopise All For Power www.allforpower.cz.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KONSTRUKCE Media, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933