Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ARisk#13: Proč nepoužívat zařízení určená na 220V na stávajících 230V?


Document Actions
Článek
Jak reaguje zařízení, které je konstrukčně vyrobené do sítě 220V a je zapojeno do sítě 230V? Jaká rizika může vykazovat zařízení při dlouhodobém přetížení? Jakou životnost budou mít či jaké nebezpečí může vzniknout? Sledujte další díl seriálu ARisk s Edmundem Pantůčkem.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.10.2016
reklama


Proč není vhodné používat zařízení určená pro jmenovitá napětí 220V na dnešních, stávajících 230V?




Pokud mám zařízení na 220V a používám ho na 230V, tak vlastně riskuji to, že zařízení mnohem rychleji zestárne. Že je trvale přetěžováno vyšším napětím,  než na které bylo toto zařízení postaveno.

A nejenom to, že je zatěžováno vyšším napětím, ale od napětí se mi odvíjí i příslušný proud, takže celé zařízení je trvale výkonově přetíženo. Není to jen to, že může dříve zkolabovat, ale je zde i nebezpečí, že od zařízení, které zkolabuje, může vybuchnout nebo shořet nějaká součástka a řešil jsem jako soudní znalec několik požárů od zařízení na 220V.


Krátce o ANTIRISK - EMC
Firma ANTIRISK - EMC nabízí speciální měření, speciální konzultace a služby na klíč. Funguje jako spolupracovník při kolaudacích a jako stavební dozor. Věnuje se také hledání, prevenci a potlačování elektrických rizik.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933