Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ARisk#13: Proč nepoužívat zařízení určená na 220V na stávajících 230V? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.10.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ARisk#13: Proč nepoužívat zařízení určená na 220V na stávajících 230V?


Jak reaguje zařízení, které je konstrukčně vyrobené do sítě 220V a je zapojeno do sítě 230V? Jaká rizika může vykazovat zařízení při dlouhodobém přetížení? Jakou životnost budou mít či jaké nebezpečí může vzniknout? Sledujte další díl seriálu ARisk s Edmundem Pantůčkem.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.10.2016



Proč není vhodné používat zařízení určená pro jmenovitá napětí 220V na dnešních, stávajících 230V?




Pokud mám zařízení na 220V a používám ho na 230V, tak vlastně riskuji to, že zařízení mnohem rychleji zestárne. Že je trvale přetěžováno vyšším napětím,  než na které bylo toto zařízení postaveno.

A nejenom to, že je zatěžováno vyšším napětím, ale od napětí se mi odvíjí i příslušný proud, takže celé zařízení je trvale výkonově přetíženo. Není to jen to, že může dříve zkolabovat, ale je zde i nebezpečí, že od zařízení, které zkolabuje, může vybuchnout nebo shořet nějaká součástka a řešil jsem jako soudní znalec několik požárů od zařízení na 220V.


Krátce o ANTIRISK - EMC
Firma ANTIRISK - EMC nabízí speciální měření, speciální konzultace a služby na klíč. Funguje jako spolupracovník při kolaudacích a jako stavební dozor. Věnuje se také hledání, prevenci a potlačování elektrických rizik.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.