Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ABB: Stavba telegramu v instalacích KNX/EIB


Document Actions
ABB: Stavba telegramu v instalacích KNX/EIB
Přenos telegramu sestává z několika významových polí: kontrolní pole, adresa odesilate, adresa příjemce, přepravní pole, vymezení délky, datové pole, zkušební pole. Jaké hodnoty obsahují některá vybraná pole?
Josef Kunc, ze dne: 13.02.2009


Stavba telegramu z jednotlivých polí
Nastavení a průběh spojení mezi účastníky na sběrnici, přenos a ochrana dat se zakládají na referenčním modelu OSI (Open System Interconnection) podle mezinárodní normy ISO 7498. Tato mezinárodní norma je do souboru norem ČSN zavedena od 1.1.1994 jako ČSN ISO 7498-2: Systémy na spracovanie informácií. Prepojenie otvorených systémov (OSI). Základný referenčný model. Časť 2: Bezpečnostná architektúra.

Telegram je odvysílán v osmibitových přenosových znacích, přitom sestává z několika významových polí:


Pro větší náhled kliknout.

Úvodní částí telegramu je osmibitové kontrolní pole, v němž jednotlivé bity mají hodnoty podle následující tabulky:

Čtecí pořadí datových bitů Priorita přenosu Systémové funkce (nejvyšší priorita) Poplachové funkce (poplachová priorita) Vysoká priorita (ruční ovládání) Nízká priorita (automatické ovládání) Opakování
D7 1          
D6 0          
D5 W         0
D4 1          
D3 P 0 1 0 1  
D2 P 0 0 1 1  
D1 0          
D0 0          

Stane-li se, že některý z přístrojů, kterému je určen přenášený obsah telegramu, odešle zpětné hlášení o nesprávném přenosu, v bitu D5 pro opakování přenosu se nastaví „0“. Tak se zajistí, že ty přístroje, které již vykonaly odesílaný příkaz, nebudou znovu reagovat. Údaj o prioritě přenosu zabezpečí, aby se současně jiné přístroje na sběrnici nepokoušely o vysílání jiných telegramů.

Kromě systémové priority lze požadovanou prioritu nastavit individuálně pro každý komunikační objekt v programovacím softwaru ETS (Engineering Tool Software). Pokud neurčíme jinak, automatickým přiřazením v ETS je nastavena nízká priorita přenosu.

Pole s adresou odesilatele
16 bitové pole s adresou odesilatele (zdroje) obsahuje individuální adresu toho přístroje, který odesílá daný telegram. První 4 bity (D15 až D12) tohoto pole tedy značí číslo oblasti, druhé 4 bity (D11 až D8) vyjadřují pořadové číslo linie v dané oblasti a zbylých 8 bitů (D7 až D0) je určeno pro vyjádření pořadového čísla přístroje na linii.


Pro větší náhled kliknout.

Pole s adresou příjemce

Čtecí pořadí datových bitů Skupinová adresa dvouúrovňová Skupinová adresa tříúrovňová Individuální
adresa
D15 0 0 O
D14 hlavní skupina hlavní skupina O
D13 hlavní skupina hlavní skupina O
D12 hlavní skupina hlavní skupina O
D11 hlavní skupina hlavní skupina L
D10 podskupina střední skupina L
D9 podskupina střední skupina L
D8 podskupina střední skupina L
D7 podskupina střední skupina P
D6 podskupina podskupina P
D5 podskupina podskupina P
D4 podskupina podskupina P
D3 podskupina podskupina P
D2 podskupina podskupina P
D1 podskupina podskupina P
D0 podskupina podskupina P
přídavný D7 1 1 0

Toto 16 bitové pole s přídavným 17. bitem obsahuje adresu příjemce. Znamená to, že na přijatý telegram reagují pouze ty přístroje, jimž je odesílaná zpráva určena. V běžném provozu je adresou příjemce skupinová adresa. Touto adresou může být vybaveno i několik účastníků na sběrnici. Jedná-li se o systémové telegramy, tedy telegramy odesílané během programování systémové instalace, adresou příjemce je individuální adresa. V takovémto případě je telegram vždy určen pouze jedinému účastníkovi na sběrnici. Pokud je adresou příjemce skupinová adresa, první bit má hodnotu „0“ a v dalších bitech se zobrazí čísla hlavní skupiny a podskupiny (u dvouúrovňových adres) anebo hlavní skupiny, střední skupiny a podskupiny (v případě tříúrovňových adres). Přídavný 17. bit má hodnotu rovnou 0, jedná-li se o individuální adresu, anebo je rovna 1, pokud se jedná o skupinovou adresu.

Literatura:
1. Materiály z www.knx.org
2. Studijní materiály asociace KONNEX
3. Archiv autora

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933