Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Značka Lapp součástí obytného domu budoucnosti


Document Actions
Značka Lapp součástí obytného domu budoucnosti
Lapp Kabel každoročně přichází s mnohými novinkami, které se drží aktuálního dění ve světě. Tak se projevuje investice do vývoje. Vývojáři ze Stuttgartu prognostikují vývoj a na trhu se objevují jakoby náhodou nové produkty korespondující s moderními trendy. Nyní Lapp osadil svými kabely nízkoenergetický dům budoucnosti. Na jeho konstrukci jsme se jeli podívat na hranici mezi Německem a Švýcarskem do Kostnice.
Miroslav Minařík, ze dne: 2.09.2013


Značka Lapp není pouze prostá výroba kabelů a vodičů. Vývojová oddělení na stutgartské Oskar-Lapp-Strasse se zaměřují na aktuální světové trendy, a proto také v budoucnu můžeme očekávat související představované novinky právě od Lapp Group. Namátkově z posledního období lze připomenout speciální kabely pro větrné elektrárny nebo třeba kabely pro nabíjecí stanice elektromobilů. Nyní se speciály Lapp objevují i v nízkoenergetických domech.


Pro větší náhled kliknout!


Připojovací a ovládací kabely Ölflex a Ölflex Solar pro fotovoltaiku se objevily spolu datovými kabely Unitronic  v energeticky soběstačném domě Ecolar Home v německé Kostnici. Šlo o studentský projekt do mezinárodní soutěže Solar Decathlon Europe 2012, kde tato nízkoenergetická budova získala čtvrté místo. Soutěžilo se o nejlepší řešení nízkoenergetického domu budoucnosti.

 
Pro větší náhled kliknout!

Měli jsme možnost s kamerou nahlédnout do strojovny takového obydlí. Stačilo vysunout kuchyňskou linku a v útrobách se objevily skryté provozní technologie. Pro mnohé nebude žádným překvapením, že byl dům řízen systémovou instalací. V případě Ecolar Home šlo o KNX evropský sběrnicový systém, u nás také dobře známý. A co vše bylo pomocí KNX řízeno? Fotovoltaický systém, žaluzie, vzduchotechnika, osvětlení, topení, EZS, EPS a vše ovládáno z obrazovky umístěné na zdi, z displeje monitoru, mobilního telefonu nebo třeba tabletu.


Pro větší náhled kliknout!

Jak byl dům koncipován? Prostředí mi trošku připomínalo ubytování v řetězci hotelů F1, kde je vše rozloženo v sektorech a využito každého prostoru a energie. Ovšem cílem soutěže byla energetická soběstačnost, proto bych nehodnotil komfort či architekturu. Z technického pohledu byla vytvořena sestava energetických zdrojů a spotřebičů řízená systémovou instalací za použití speciálních stavebních prvků a dosáhlo se opravdu zajímavých výsledků.



Co si z tohoto projektu odnést za informaci? Pro nás pohodlné techniky, kteří si rádi zaplatí "své energeticky neúčinné pohodlí" je především k pozastavení, že Lapp, který se profiluje produkty více do průmyslových aplikací, se díky novým stavebním trendům začne objevovat v domovních instalacích stále častěji.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální katalog
kabelů a vodičů LAPP Kabel

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933