Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Zlom v oboru odborných školení


Document Actions
Zlom v oboru odborných školení
V pátek 26. října jsme byli svědky téměř historického zlomu v oboru odborných školení pro ochranu před bleskem a přepětím. Celá akce začala nenápadně ...
ze dne: 2.11.2007

Hromosvod dle nové normy:
                 jednoduše - snadno - pochopitelně

V pátek, 26. října jsme byli svědky téměř historického zlomu v oboru odborných školení pro ochranu před bleskem a přepětím. Školení pořádala agentura L. P. Elektro jako odborný doprovodný program v rámci Elfetexfestu v Plzni. Celá akce začala nenápadně jako každé jiné školení. Jenom na začátku bylo na místě podezřele moc součástí pro hromosvody a navíc tato hromádka, než jako prezentace výrobků, vypadala spíše jako příruční sklad.

A po té vše začalo.


Klik pro větší náhled.

Před účastníky školení nastoupili autoři "bestselleru" KníŠka - k stažení zde na portálu www.kniska.eu - Honza Hájek a Dalibor Šalanský.


Klik pro větší náhled.

Suchá teorie
První částí školení bylo zopakování a shrnutí všech požadavků na hromosvody dle nové řady norem ČSN EN 62305, ovšem takovým stylem, že oba dva přednášející se neustále střídali ve výkladu a každý dotaz ihned zodpovídali nejenom po teoretické stránce, ale ihned překlopili do praxe, dle vlastních zkušeností.

Jak se později vyjádřil jeden z účastníků P. Mařík "měli to dobře namáknutý a nedalo se ani usnout". Po skončení teoretické části, která byla jasná a srozumitelná, takže nikdo neměl šanci nepochopit, začaly první "návody a příklady typických řešení".

Praktické příklady
Vysvětlení navrhování a hlavně vlastní realizace zemnící soustavy včetně tipů na zjednodušení montáže a použití správných součástí. Po té přišel na řadu vlastní hromosvod.


Klik pro větší náhled.

Rodinný dům od jímacího vedení na střeše, svodů a jejich různého provedení přes zkušební svorku na zemnící soustavu.


Klik pro větší náhled.

Fabrika - průmyslový objekt
Kovová střecha na výrobním podniku jestli a jak udělat hromosvod, jakým způsobem provést konkrétní pospojování, kovové konstrukce jaké náhodné svody, oddálený hromosvod pro a proti, jak díky hromosvodu snížit potřebu svodičů bleskových proudů.

Poté nastoupil se svoji studií Milan Kaucký - revizní technik, který shrnul možná úskalí a hlavně různé varianty ověřování svodičů přepětí Typ 2 a Typ 3 bez toho, aniž by byl potřeba jiný přístroj na měření, než má většina revizních techniků.


Klik pro větší náhled.

A pak to vše teprve začalo. Všichni přednášející se během okamžiku změnili na hromosvodáře a obklopeni hloučkem dychtivých diváků začali z příručního skladu stavět hromosvod. Společně vztyčili jímač, zkonstruovali oddálený hromosvod, zavětrovali ho a předváděli prakticky to, o čemž již společně popsali hodně stránek.


Náhled zvětšíte klikem do obrázků
.


Náhled zvětšíte klikem do obrázků

Kdo by tedy chtěl "kluky z KníŠky" vidět v akci, dozvědět se něco o hromosvodech, ale hlavně vše pochopit, má ještě poslední dvě šance:

Link na školení u L.P.Elektro"

Zde je krátká ukázka ve slabší kvalitě na Youtube.

Na seminář se můžete přihlásit i v níže uvedeném odkazu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933