Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Katalog je určen pro elektromontéry, techniky či údržbáře vedení nízkého a vysokého napětí, projektanty elektrických sítí, techniky servisu, specialisty na veřejné osvětlení a domovní přípojky, bezpečnostní techniky. Krátce nahlížím do posledního ...

Zdánlivě jednoduché zapojení světel v zásuvkovém okruhu


Document Actions
Zdánlivě jednoduché zapojení světel v zásuvkovém okruhu
Donekonečna omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního zatížení. A tak se jako nejjednodušší nabízí připojení k zásuvkovému obvodu, který není vytížený.
Autorský článek, ze dne: 11.05.2024
reklama


Každý kabel, každý jistič a každá zásuvka hrají v projektu elektroinstalace svou nezastupitelnou roli. Není to tedy nějaká ledabylá náhoda, jak si mnozí myslí. Dnes se ponoříme do jedné záhady, která rozděluje odborníky i laiky:

Je možné zapojit světla do zásuvkového okruhu?

Představme si situaci: 
Máme zásuvkový okruh s osmi zásuvkami a chceme do něj přidat dvě světla, ovládaná z jednoho místa. Není totiž bez sekání jiného řešení. Zní to jako jednoduchý úkol, ale opak je pravdou. V elektroinstalacích platí zlaté pravidlo "bezpečnost především". A právě tady začíná příběh.

První otázka, kterou by si měl každý elektrikář položit, zní: "Je to bezpečné?
Abychom na ni odpověděli, musíme nahlédnout do norem a předpisů. V České republice máme normu ČSN 33 2000-5-523, která se zabývá právě takovými situacemi. Říká, že světelný vývod můžeme na zásuvkový okruh připojit, ale musíme dodržet určité podmínky.



Jednou z klíčových podmínek je správné dimenzování jističe. Jistič musí odpovídat nejslabšímu článku v řetězci, což znamená, že pokud máme v obvodu nižší průřezy, musíme jistič přizpůsobit právě jim. To nás vede k další důležité otázce: Jaký průřez vodičů je použitý pro přívod ke světelným obvodům? V případě, že bychom chtěli světla připojit k zásuvkovému okruhu jištěnému 16A jističem, měli bychom použít kabel s dostatečným průřezem, aby nedošlo k přehřívání. A zde narážíme na průřez Cu 1,5 mm2 ke svítidlům (nebo třeba i nižší 1, 0,8, 05 ...). Kdo to má vlastně pod kontrolou?

Ale co když se něco pokazí?
Co když dojde k poruše na zásuvkovém obvodu? V takovém případě bychom mohli skončit ve tmě, což není ideální situace. Proto je důležité zvážit všechny možné scénáře a připravit se na ně.

Nyní se dostáváme k praktické stránce věci. Jak bychom měli postupovat při samotném zapojení? Je důležité dodržet všechny bezpečnostní normy a postupy. To zahrnuje správné spojování vodičů, použití kvalitních spojů a důkladnou kontrolu celého obvodu po instalaci.

V závěru bychom měli mít na paměti, že každá elektroinstalace by měla být provedena s ohledem na bezpečnost, efektivitu a dlouhodobou spolehlivost. Ačkoliv je technicky možné zapojit světla do zásuvkového okruhu, je třeba pečlivě zvážit všechny aspekty a možná rizika. Vždy je lepší se držet osvědčených postupů a standardů, aby se předešlo jakýmkoliv budoucím problémům.Tudíž, pokud to provede projektant, který takový úkon zapíše svým jménem s odůvodněním v dokumentaci, je něco jiného, než když to provede "náhodný kolemjdoucí" bez jakékoliv zmínky.

text zaslal - RxNov




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 20)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Informační sešit je určen pro elektrotechniky. Při projektování elektrických instalací je klíčové zajistit ochranu proti požáru, a to prostřednictvím tří hlavních cílů. Zachování požárních úseků, zabezpečení únikových cest a zachování funkčnosti. Tušíte, jaké systémy přepážek mohou účinně zabránit šíření ohně mezi jednotlivými úseky? Jakými metodami lze zajistit bezpečnost únikových cest v případě požáru? Sledujte krátký pohled na tento katalog OBO ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933