Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zdánlivě jednoduché zapojení světel v zásuvkovém okruhu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.05.2024
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zdánlivě jednoduché zapojení světel v zásuvkovém okruhu


Zdánlivě jednoduché zapojení světel v zásuvkovém okruhu
Donekonečna omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního zatížení. A tak se jako nejjednodušší nabízí připojení k zásuvkovému obvodu, který není vytížený.
Autorský článek, ze dne: 11.05.2024



Každý kabel, každý jistič a každá zásuvka hrají v projektu elektroinstalace svou nezastupitelnou roli. Není to tedy nějaká ledabylá náhoda, jak si mnozí myslí. Dnes se ponoříme do jedné záhady, která rozděluje odborníky i laiky:

Je možné zapojit světla do zásuvkového okruhu?

Představme si situaci: 
Máme zásuvkový okruh s osmi zásuvkami a chceme do něj přidat dvě světla, ovládaná z jednoho místa. Není totiž bez sekání jiného řešení. Zní to jako jednoduchý úkol, ale opak je pravdou. V elektroinstalacích platí zlaté pravidlo "bezpečnost především". A právě tady začíná příběh.

První otázka, kterou by si měl každý elektrikář položit, zní: "Je to bezpečné?
Abychom na ni odpověděli, musíme nahlédnout do norem a předpisů. V České republice máme normu ČSN 33 2000-5-523, která se zabývá právě takovými situacemi. Říká, že světelný vývod můžeme na zásuvkový okruh připojit, ale musíme dodržet určité podmínky.



Jednou z klíčových podmínek je správné dimenzování jističe. Jistič musí odpovídat nejslabšímu článku v řetězci, což znamená, že pokud máme v obvodu nižší průřezy, musíme jistič přizpůsobit právě jim. To nás vede k další důležité otázce: Jaký průřez vodičů je použitý pro přívod ke světelným obvodům? V případě, že bychom chtěli světla připojit k zásuvkovému okruhu jištěnému 16A jističem, měli bychom použít kabel s dostatečným průřezem, aby nedošlo k přehřívání. A zde narážíme na průřez Cu 1,5 mm2 ke svítidlům (nebo třeba i nižší 1, 0,8, 05 ...). Kdo to má vlastně pod kontrolou?

Ale co když se něco pokazí?
Co když dojde k poruše na zásuvkovém obvodu? V takovém případě bychom mohli skončit ve tmě, což není ideální situace. Proto je důležité zvážit všechny možné scénáře a připravit se na ně.

Nyní se dostáváme k praktické stránce věci. Jak bychom měli postupovat při samotném zapojení? Je důležité dodržet všechny bezpečnostní normy a postupy. To zahrnuje správné spojování vodičů, použití kvalitních spojů a důkladnou kontrolu celého obvodu po instalaci.

V závěru bychom měli mít na paměti, že každá elektroinstalace by měla být provedena s ohledem na bezpečnost, efektivitu a dlouhodobou spolehlivost. Ačkoliv je technicky možné zapojit světla do zásuvkového okruhu, je třeba pečlivě zvážit všechny aspekty a možná rizika. Vždy je lepší se držet osvědčených postupů a standardů, aby se předešlo jakýmkoliv budoucím problémům.Tudíž, pokud to provede projektant, který takový úkon zapíše svým jménem s odůvodněním v dokumentaci, je něco jiného, než když to provede "náhodný kolemjdoucí" bez jakékoliv zmínky.

text zaslal - RxNov




TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.