Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Závady na elektromotoru


Document Actions
Článek
Jak hledat závady elektrického motoru
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.02.1999
reklama


Budeme mluvit o elektrických motorech, ale pravidla vyhledávání závad platí stejně i pro jiný elektrický spotřebič, stroj nebo zařízení.

Dříve než začneme s opravou, musí se jednoznačně stanovit závada a určit vadná místa. Jen tak se totiž každý opravář vyvaruje toho, aby musel např. po obtížném rozebírání motoru konstatovat, že tato práce byla zbytečná a že je vada na svorkovnici nebo vůbec mimo motor.

K takovým zbytečným pracím dochází zejména tehdy, když se údržbář spokojí jen s přibližným odhadem příčiny závady, aniž se o jeho správnosti přesvědčí nebo když se spoléhá jen na svůj "elektrikářský cit".

    Hledání závady má tři stádia:

1. Zjistíme okolnosti, za nichž se závada projevila a vnější příznaky závady. Prameny, které umožňují posoudit tímto způsobem charakter poruchy, mohou být například tyto:

a) Necháme si od obsluhujícího popsat, jaké nápadnější zvláštnosti byly na motoru nebo zařízení pozorovány v poslední době. Zda byl chod motoru normální nebo zda (docházelo k nadměrnému oteplování, k vypínání jističe, k přetavování pojistek, zda se špatně rozbíhal, hlučel apod. Zastavil-li se motor v chodu, dáme si popsat jeho chování zejména v kritickém okamžiku (byl-li cítit pach spálené izolace nebo zda se z motoru kouřilo).

b) Je-li to možné, ověří si opravář sám. popsané chování např. tím, že zapne na krátkou dobu motor. Přitom je ovšem nutné věnovat motoru zvýšenou pozornost a při zřejmých znacích ohrožení zařízení nebo bezpečnosti rychle vypnout proud.

2. Zhodnotíme takto získané poznatky o závadě a určíme předběžně příčinu poruchy, to znamená, že podle vnějších příznaků usuzujeme na příčinu poruchy.

Uvědomíme si elektrotechnickou podstatu elektrického motoru, spotřebiče nebo zařízení a uvážíme, který z činitelů selhává podle zjištěných vnějších příznaků. Například netočí-li se rotor asynchronního motoru, lze usuzovat, že se buď nevytváří ve statoru točivé mag. magnetické pole, nebo že se magnetické pole sice vytváří, ale že obvod rotorového vinutí nebo klas nejsou elektricky uzavřeny. Není-li ve statoru točivé magnetické pole, nemůže to být způsobeno něčím jiným než tím, že vinutím statoru neprochází proud jak má, z toho plyne, že je vinutí přerušeno nebo vadně připojeno apod.

Postupnou úvahou a odvozováním na podkladě teoretických znalostí lze vždy odhadnout pravděpodobnou příčinu poruchy.

3. Přezkoumáme a ověřujeme odhadnuté předpoklady za pomoci měřicích přístrojů tak dlouho, až je jednoznačně určena skutečná příčina závady. Při tom se postupně vylučují z úvahy ony předpoklady, které tento průzkum nepotvrdí. Vypouštíme ze zřetele také ty části obvodu, o nichž se tímto způsobem prokáže, že jsou v pořádku. Tím se počet pravděpodobných příčin a porušených míst stále zužuje, až se dospěje k nalezení poruchy.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933