Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Vybrané požadavky na nn systém obsahující EE


Document Actions
Vybrané požadavky na nn systém obsahující EE
Jak se musí chovat elektronické zařízení při možném výskytu zemního spojení? Z jakých důvodů se v těchto souvislostech požaduje uzemnění a stínění? Která kritéria se berou v potaz při rozhodování stínění kabelů? Kde je vyžadováno spojování vodičů bez šroubů a pájení?
František Kosmák, ze dne: 6.09.2007
reklama
  • Normativní požadavky na návrh a výrobu EE jsou minimální a vztahují se na jeho návrh a instalaci do výkonových instalací.
  • V sítích IT je požadováno zařízení na sledování izolačních odporů se signalizací zemního spojení. Předpokládá se, že EE je připojeno k napájecí síti s obvyklými kapacitami, které nepřekročí 5μF na fázi.
  • Zemní spojení v napájecí síti nesmí způsobit poškození EE, činnost pojistek a při zemním spojení, během něj a po jeho odstranění musí být EE schopno pokračovat v bezporuchovém provozu.
  • Jednofázové zemní spojení na výstupu nesmí způsobit poškození EE ani činnost pojistek bez ohledu na to, zda je nebo není výkonový výstup vodivě spojen s napájecí sítí. EE musí být schopno při výskytu zemního spojení, během něj a po jeho odstranění pokračovat v provozu. Meze tolerance obvyklého provozu však mohou být překročeny a v dohodnutých případech se musí akceptovat vypnutí pojistky EE způsobené např. dvojitým zemním spojením v instalaci.
  • Požadavky na uzemnění a stínění se vyžadují z důvodu bezpečnosti osob a omezení vlivů interference. Pokud je vodič pro funkční uzemnění použit zároveň jako ochranný, značí se pouze barvou zelená/žlutá podle ČSN EN 60446 (33 0165).
  • Stínění kabelů. Při rozhodování o stínění kabelů se zvažují:
    --------------- Charakteristika elektromagnetického prostředí, např. přechodná rušení, vysokofrekvenční elektromagnetická pole, nárůst zemního potenciálu při nízkých kmitočtech atd.
    --------------- Typ obvodu, např. signály nízké úrovně, ovládání vstup/výstup, komunikace, napájení atd.
    --------------- Typ stínícího krytu, např. měděná fólie nebo opletení, cínová fólie atd.
  • Vodiče a kabely pro propojení jsou předepsány jen normalizované v souladu s IEC pro telekomunikační systémy a vysílací systémy. V rámci podsestav smějí být použity leptané plošné spoje. Pro spojování vodičů musí být použito spojení bez šroubů a pájení, např. ČSN EN 60352-1 (35 4061 z 10/1998) „Napájené ovíjené spoje“ a ČSN EN 60352-2 (z 08/1996 s ed. 2 z 11/2006)“Napájené zamačkávané spoje“.
  • Pojistky v neutrálních N a ochranných PE vodičích nejsou dovoleny. Vodiče N a PE nesmí být spolu propojeny v jakékoliv sestavě nebo části zařízení.Vyjímka platí pro pojistku v N vodiči, pokud jsou fázové vodiče automaticky odpojeny ve stejném okamžiku jako N vodič. Akustický šum bez doložení v provozní dokumentaci smí činit max. 70dB.

Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933