Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#V50 §16 podle Josefa Vozobule


Document Actions
#V50 §16 podle Josefa Vozobule
V této části seriálu #V50 Josef Vozobule popisuje správný průběh školení a přezkoušení z vyhlášky padesát. Proč nemusí být osvědčení z vyhlášky padesát vždy přenositelné do jiné firmy? Pokud osvědčení z vyhlášky padesát u jiné firmy automaticky neplatí, může to být velký problém. Nedá se to oficiálně nějak obejít? Proč osvědčení samo o sobě nic nevypovídá o teoretických a praktických znalostech?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.05.2018
reklama



V této části seriálu #V50 Josef Vozobule popisuje správný průběh školení a přezkoušení z vyhlášky padesát.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Pozor, tady možná mícháme 2 věci dohromady, protože na jedné straně školitel, který opravdu školí lidi, což může dělat kdokoliv, kdo to umí a je to schopný školit. Pak je tady zkušební komise, která zkouší konkrétní lidi. Je jmenovaná organizací, to říká paragraf 14, že organizace je povinná jmenovat zkušební komisi. Předsedu plus 2 členy, mimo jiné jednoho zástupce ROH, to ve vyhlášce stále je. To je ale to nejmenší, co by mi vadilo. To tam pořád je. Na jedné straně školitel, který by měl být na nějaké úrovni, měl by to lidem vysvětlit, říct proč, zodpovědět dotazy.

Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Školitel by měl dostat místní provozní bezpečnostní předpis. Ten by si měli pročíst a z něj jednu část vyzkoušet. Což by mělo být zaznamenané i v protokolu o zkoušce, což se nedělá. Dneska je univerzální zkouška, která je pro všechny. Organizace to berou, je jim to jedno. Hlavně, že mají platnou vyhlášku 50, dohledají razítko, že ji přijali pro potřeby organizace, ale obratem to udělají i tak, že sem někdo přijde, před komisi, nechá si udělat 50 na OSVČ, což je naprosto univerzální, OSVČ může dělat cokoliv. Ale organizace, která ho zaměstná, protože on jako OSVČ úplně nefunguje, nebo jen z části, tak mu dá klidně razítko stejné a nikoho nezajímá, že je to udělané pro někoho jiného a ne pro ně a dotyčný to využívá pro všechno, což je špatně!

Proč nemusí být osvědčení z vyhlášky padesát vždy přenositelné do jiné firmy?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Obecná část bude jen obecná část, je to pořád elektrika, první pomoc bude vždy první pomoc, ale místní provozní předpis konkrétní se může i v rámci jedné organizace lišit. Když vezmu velkou firmu, Škoda Mladá Boleslav, tady je montáž, lisovna, lakovna… a každý člověk má objem znalostí pro konkrétní činnost, samozřejmě pokud je to dobrý elektrikář, tak si poradí, ale nedá se na to spoléhat. Když se něco stane, tak to musí někdo odnést.

Pokud osvědčení z vyhlášky padesát u jiné firmy automaticky neplatí, může to být velký problém. Nedá se to oficiálně nějak obejít?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Ne. Pokud ji druhý nepřijme, tak neplatí. Druhý by měl říct ano, u nás je ředitelem jmenovaná komise na zkoušky z vyhlášky 50 ve složení.... Já mu mojí vyhlášku, kterou mám platnou odněkud přeložím a on řekne dobře, dělal jste údržbáře v nemocnici , elektrikářské otázky tu máte v pořádku jako jsou ochrany, kladení vodičů, různé práce na elektrickém zařízení, to je v pořádku. První pomoc je tu taky, což je taky v pořádku, ale provozní předpis máme jiný. Oni mu dají přečíst provozní předpis proti podpisu, pak mu řeknou dobře, kde najdete hlavní uzávěr, vypínač, co je potřeba pro tyto práce. A potvrdím mu to. Pak je platná i pro novou organizaci.

Proč osvědčení o vyhlášce padesát samo o sobě nic nevypovídá o teoretických a praktických znalostech?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Ono je těžké, když někam nastoupím, aby mi někdo řekl, ode dneška umíš všechno. Neumím, ve firmě bude pořád někdo nový i přesto, že můžu mít 10 let praxe v elektrice, ale v konkrétní firmě budu úplně k ničemu. Když školím Boleslav, přesně to tam vidím. Přijdu na svařovnu a říkám, hoši tady bych si měsíc ani neškrtl. Protože oblast činnosti, přestože není složitá je to pořád elektrika, jak říkají staří praktici, elektrika jsou 2 drátky, jeden tam a druhý zpátky. Pořád to platí a funguje, ale vždy si člověk musí seznámit s tím konkrétním na pracovišti. To je účel 50.


Sledujte názory Josefa Vozobule k praktickému užití vyhlášky padesát v dalších částech videoseriálu #V50.

Více podrobností o §16 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §16,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933