Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

V Praze proběhlo první jednání Elektrotechnického grémia


Document Actions
V Praze proběhlo první jednání Elektrotechnického grémia
V úterý 20. ledna 2015 proběhlo v Praze v hotelu Chateau St. Havel první ustavující jednání Elektrotechnického grémia. Zakládajícími členy grémia jsou Elektrotechnický svaz český, Elektrotechnický cech plzeňského regionu, Elektrotechnický cech Havlíčkův Brod, Unie soudních znalců a L.P.Elektro. V rámci prvního jednání dohodli zakládající členové základní principy spolupráce a stanovili úvodní tři body zájmu grémia. Další jednání se uskuteční v květnu.
Autorský článek, ze dne: 25.02.2015
reklama


Elektrotechnické grémium (EG) vzniklo na základě prosincové výzvy Elektrotechnického svazu českého s cílem navázat na tradici elektrotechnické sekce HK ČR a prohloubit spolupráci mezi jednotlivými spolky v oboru. Na prvním ustavujícím jednání se v úterý 20. ledna sešli zakládající členové z řad elektrotechnických cechů jako host zástupce prezidia Hospodářské komory České republiky.

V rámci prvního jednání dohodli zakládající členové základní principy spolupráce, mezi něž patří:

  • EG je spolkem, bez vlastní právní subjektivity, sdružující své členy za účelem jednání o elektrotechnických tématech a přijímání společných stanovisek k daným tématům,
  • členem EG se mohou stát elektrotechnické spolky, subjekty provádějící elektrotechnickou vzdělávací činnost a elektrotechnické osobnosti,
  • kromě členů EG se mohou účastnit jednání mediální partneři, pozvaní hosté, kteří ovšem nemají hlasovací právo,
  • dobrovolnost členství, každý subjekt splňující základní pravidla členství se může o členství ucházet, stejně jako kterýkoliv člen může své členství ukončit,
  • členství není vázáno na žádné členské či jiné příspěvky,
  • EG nevytváří organizační strukturu ani nevolí své vedení, jednotlivá jednání vede představitel pořádajícího člena,
  • EG zpracovává v rámci své činnosti najednou maximálně 5 témat, ke každému tématu je jmenován zpravodaj, který projednávání daného bodu řídí.


Na prvním ustavujícím jednání byly stanoveny úvodní tři body zájmu Elektrotechnického grémia:
  • 1. Přijmutí stanoviska a dopracování návrhu vyhlášky, která by měla nahradit vyhlášku číslo 50/1978 Sb.
    • zpravodajem tohoto bodu byl zvolen Mgr. Radek Roušar (ESČ)
  • 2. Příprava návrhu tezí pro zákon (a souvisejících prováděcích předpisů), který by měl nahradit zákon číslo 174/1968 Sb.
    • zpravodajem tohoto bodu byl zvolen Ing. Jaroslav Ďoubalík (ESČ)
  • 3. Problematika norem (pouze anglická znění, otázka nezávaznosti, otázka přejímání cizích norem bez návaznosti na české normy, …)
    • zpravodajem tohoto bodu byl zvolen Ing. Jiří Horák (L.P.ELEKTRO)

Statut Elektrotechnického grémia bude zveřejněn v nejbližší době, aby i další elektrotechnické spolky, subjekty a významné osobnosti měly možnost zvážit své členství.

Zakládající členové se shodli, že příští jednání EG se uskuteční 19. května 2015 v Praze, pořádajícím spolkem bude Elektrotechnický svaz český. O pořádání přespříštího jednání EG koncem roku 2015 projevil zájem Elektrotechnický cech plzeňského regionu a je tak tedy velmi pravděpodobné, že na sklonku roku 2015 zavítá EG do hlavního evropského města kultury – Plzně.

Autor: Mgr. Radek Roušar, vedoucí ustavujícího jednání EG, prezident ESČ
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ESČ Elektrotechnický Svaz Český
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933