Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Žijeme doma pouze s elektrikou.


Document Actions
Článek
Jsou obydlí, kde není plyn vůbec zaveden. Lidé si musí zvyknout topit, péci, vařit a vodu ohřívat pouze na elektrice. A jde to.
ze dne: 25.10.2000
reklama

Bydlíte-li s plynem a pak se najednou octnete v bytě bez plynu, je to pro Vaši peněženku učiněná pohroma. Alespoň do té doby, než si zvyknete elektriku používat. U energetiků je možné se dozvědět, že spotřeba u čtyřčlenné domácnosti plně vybavené elektrickými spotřebiči, může dosahovat ročně dokonce 15MWh! Předpony MW známe spíše v souvislosti s elektrárnou a tak se nedivme, že se někdo děsí.
Energetici mají své poradenské středisko, které Vám poradí, jak neutrácet zbytečně za elektrickou energii. Prakticky to znamená asi toto: "Kupte si od nás toto...., my vám poradíme jak toho nekoupit zbytečně hodně". Postavení el. energetiky prý není ovšem tak monopolní jako třeba u Telecomu. Za konkurenci považují třeba plynárny.

Co tedy energetici doporučují?

Elektrické vytápění
63% průměrné roční spotřeby elektriky plně elektrizované domácnosti.

  • NEPŘETÁPĚJTE - místnosti vytápějte na teplotu 19-21°C, v době nepřítomnosti na 16°C. Při dlouhodobé nepřítomnosti byt či dům pouze temperujte na 7°C. Zvýšení teploty o 1°C představuje zvýšení nákladů na vytápění o 6%.

  • POUŽÍVEJTE REGULAČNÍ  A PROGRAMOVACÍ TECHNIKU, která vám umožní správně regulovat teplotu jednotlivých místností.
  • ZAMEZTE TEPELNÝM ZTRÁTÁM. Dobře utěsněte dveře i okna. Utěsněním spár v oknech i dveřích lze uspořit 3-6% nákladů na vytápění, u oken používejte izolační dvojskla, případně trojskla. Tepelné ztráty pomáhají také snižovat okenní žaluzie. Větrání provádějte krátce a intenzivně.
  • ZAJISTĚTE KVALITNÍ IZOLACI EL. VYTÁPĚNÉHO OBJEKTU. Dobrá tepelná izolace obvodového pláště vašeho domu může přispět k úspoře min. 20% spotřeby el. energie při vytápění.

Elektrický ohřev vody
13,5% z průměrné roční spotřeby elektriky plně elektrizované domácnosti.

  • VOLTE SPRÁVNOU VELIKOST OHŘÍVAČE VODY, která bude odpovídat spotřebě vaší domácnosti. Za průměrnou denní spotřebu se považuje 100l teplé vody na domácnost.

  • KAPAJÍCÍ KOHOUTEK je nutné neprodleně opravit - 10 kapek teplé vody za minutu znamená ztrátu 2000l za rok, což představuje 100kW el. energie potřebné na její ohřátí.

  • PŘI DLOUHODOBĚJŠÍ NEPŘÍTOMNOSTI je vhodné snížit teplotu termostatu elektrického ohřívače na 10°C. Zabrání se tak zbytečným ztrátám tepla.

Vaření a pečení
17,5% z průměrné spotřeby domácnosti plně vybavené elektrickými spotřebiči

  • MODERNÍ ELEKTRICKÉ SPORÁKY jsou vybaveny plotýnkami s vícestupňouvou regulací, při uvádění pokrmů do varu začněte na nejvyšším stupni., před dosažením varu přepněte na nejnižší stupeň a vypněte asi 10min. před ukončením vaření. Vaření dokončí naakumulované teplo v plotýnce. Při vaření na elektrickém sporáku dbejte na shodnou velikost hrnce a plotýnky. Až 50% úspor můžete dosáhnout pouhým použitím pokličky. Při vaření používejte jen malé množství vody, dosáhnete tak výrazných úspor elektriky.

  • MIKROVLNNÉ TROUBY spoří proti tradičním 30-40% elektriky a zkracuji dobu přípravy jídel z hodin na minuty.
  • V HORKOVZDUŠNÉ TROUBĚ lze připravovat i více pokrmů najednou, šetří tak čas potřebný na přípravu pokrmů i elektrickou energii.

  • TLAKOVÉ HRNCE je vhodné používat při vaření nebo dušení pokrmů s delší dobou přípravy. Ušetříte tak 20-50% el. energie.

  • RYCHLOVARNÉ KONVICE, s těmito konvicemi se pojí účinnost, která převyšuje 90%. Dochází k minimálním ztrátám tepla, které ze spirály přechází přímo do vody. Některé rychlovarné konvice potřebují necelé 3 minuty, aby přivedly vodu k varu.

Chlazení a mrazení
Chlazení 11,5% a mrazení 17% z celkové roční spotřeby domácnosti plně vybavené el. spotřebiči.

  • PROVOZNÍ TEPLOTA je vhodná u chladniček +5°C až +7°C. Snížení této hranice na 3°C představuje zvýšení spotřeby elektriky o více než 15%. Vhodnou provozní teplotou pro mrazničky je -18°C.

  • UMÍSTĚNÍ chladniček a mrazniček by mělo být mimo tepelné zdroje (topení, sporáky apod.).
  • PRAVIDELNÉ ODSTRAŇOVÁNÍ NÁMRAZY. Při síle ledu 1cm se zvyšují náklady na provoz až o 75%.

Praní a sušení
Praní 10% a sušení 13% z celkové roční spotřeby elektriky plně vybavené domácnosti el. spotřebiči.

  • PLNĚ VYUŽÍVEJTE OBJEMU PRAČKY. Při plném vytížení pračky spotřebujeme 1,9kWh elektrické energie, zatímco při jejím nepatrném naplnění 1,2kWh. Předepírejte pouze silně znečištěné prádlo. Při koupi nové automatické pračky porovnávejte spotřebu elektrické energie a vody jednotlivých výrobců. U moderních přístrojů s nízkou energetickou náročností, je spotřeba na 1kg prádla při programu na 60°C udávána v rozmezí 12-18l vody a 0,2 -0,25kWh el. energie.

Myčky
16,5% z celkové roční spotřeby elektriky plně vybavené domácnosti el. spotřebiči.

  • SPOTŘEBA ELEKTRICKÉ ENERGIE u moderních myček by měla být okolo 1,6kWh (12souprav), 1,3kWh (8 souprav) a 0,7kWh (ksoupravy). Máte li možnost, napojte myčku na na centrální ohřev vody, ušetříte na největší položce provozu myčky.
  • NEJHOSPODÁRNĚJŠÍ PROVOZ je plném zaplnění prostoru myčky.

Osvětlení
7% z celkové roční spotřeby elektriky plně vybavené domácnosti el. spotřebiči

  • KOMPAKTNÍ ZÁŘIVKA s elektronickým předřadníkem uspoří až 80% el. energie, což při využití 1000 hodin za rok představuje při náhradě klasické 75W žárovky za 15W kompaktní zářivku úsporu 60kWh za rok.

U výrobních hal také uspoří hodně elektriky vyčištění nečistých oken.

Tyto texty jsou převzaty z tisku energetiky a upraveny.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933