Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Tepelné čerpadlo chtít nebo nechtít?


Document Actions
tepel1.jpg
Malé zamyšlení nad tepelným čerpadlem z jiného pohledu, než pouze matematického. V který okamžik jít do "čerpadla".
Miroslav Minařík, ze dne: 19.03.2003
reklama

V loňském roce jsem si nechal udělat nabídku na dodávku tepelného čerpadla asi od patnácti firem. Pokud mohu doporučit, nedělejte to. Tedy, pokud nemáte dostatek času na vyhodnocení tolika informací. Byl jsem zavalen e-maily, objemnými zásilkami, telefony stále zvonily a obchodníci si chtěli se mnou sjednávat stále schůzky.
Vydržel jsem asi čtyři návštěvy na stavbě.

Vždy dopadly stejně,
....nic není problém, .....dotace budou stejně, jako energie bude dražší .....udělejte si podlahové topení, .....zvětšete si výkon radiátorů..... je to výhodné.... návratnost je do deseti let.

Ano,
věřím všemu, co zde bylo řečeno, ovšem všichni tito pánové dobře opakovali naučený text. Všichni bydleli buď v panelovém bytě, nebo v domě některých z rodičů. Tím chci říci, že nikdo z nich dům nepostavil, a co navíc současně včetně s instalací tepelného čerpadla.

Vezměte si hypotéku, postavte si dům a za zbylý peníz jeďte třeba na "Kanáry". Nutno upozornit, že hypotéka není nenávratná, či bezúročná půjčka.

Chtít tedy čerpadlo?
To ano, určitě jej chtít. Jen mít připravený kapitál, který do tohoto zařízení investujeme. Píši záměrně slovo kapitál, protože toto zařízení chápu jako hru, která má mít svůj výnos v podobě úspory z nákladů na vytápění, které bychom museli jinak stejně zaplatit.

Hrát nebo nehrát?
Teď je na každém investorovi, zda vložit prostředky (cca 250.000 Kč) do tepelného čerpadla, nebo tyto prostředky použít na investici jinou. Jiná investice může být výnosnější, může zaplatí rozdíl úspory a může zbýt i na uvedené "Kanáry". Naskýtá se otázka jak pro toho. Někdo má uvedeného čtvrt milionu jako:

  • část svého stávajícího majetku,
    ten může tyto peníze investovat i výhodněji, protože pokud si je vydělal (a to už jakkoliv) právě on, tak zřejmě ví, co dělat s prostředky.
  • nestandardní částku,
    pokud je průměrný nepodnikající zaměstnanec a zdědí, vyhraje takové prostředky, tak uvedené peníze někam vloží. Možností je mnoho, banka (krachuje), pozemek (špatná manipulace s prostředky), koupě vozu, PC (rychle snižující hodnota), investiční fondy (dnes již mimo). Tato osoba, které již nechybí střecha nad hlavou, nemá jiných potřeb, pravděpodobně zvolí investici tohoto typu. Bezpečná investice.

Dovolil bych si příměr,
pokud chcete vydělat, musíte nést větší, či menší riziko. Ten, kdo nechce nést žádná rizika, má rád sociální jistotu, neriskuje vůbec. Je zaměstnán, má své "jisté" (plat), ovšem nic víc.
Naopak ten, který se pustí "trním a kamením", tedy cestou neprošlapanou riskuje, protože neví, zda jde správným směrem. Až na konci vidí výsledek.

Na tepelné čerpadlo se tedy dívám, jako na bezpečnou investici, která nese minimální rizika, a přes to, je výnos zajímavý. Ovšem teď, kde získat potřebné prostředky.....

Jak to vidíte vy?

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 25)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933