Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Staňte se pány času!


Document Actions
Staňte se pány času!
Staňte se pány času!
Margita Boháčová, ze dne: 12.01.2008
reklama

V praxi se lze často setkat se situací, kdy je nezbytně nutné mít čas neustále pod kontrolou. V procesech řízených s využitím řídicích systémů přebírá tuto důležitou funkci příslušný blok časovače. V ostatních případech může být významným a spolehlivým pomocníkem časové relé.

Časová relé zajišťují funkci pomocného časového spínání. Mohou být používána samostatně, ale také fungují jako pomocník větších řídicích celků v rámci pomocných obvodů. V nabídce značky Telemecanique patří časová relé Zelio Time do ucelené skupiny prvků pomocného spínání a řízení označovaných společným názvem Zelio. Mimo časová relé sem spadají také paticová relé Zelio Relay, měřicí a kontrolní relé Zelio Control a rovněž inteligentní relé Zelio Logic.

Aby bylo vždy dosaženo naprostého souladu mezi požadavky uživatele a požadavky různých úloh, je nabídka časových relé Zelio Time rozdělena do několika produktových řad. Kritérií výběru je více; proto lze v nabídce Zelio Time nalézt nejen modulární, ale také robustnější průmyslové provedení, podle způsobu instalace i časová relé s montáží do patice a nebo do panelu, ať již s analogovým či digitálním nastavením příslušné časové funkce a její časové prodlevy.

I přes různorodost spojují jednotlivé řady časových relé Zelio Time nabízené časové funkce a možnost výběru z velkého množ­ství různých napájecích napětí. Z pohledu funkcí je tedy možné v nabídce nalézt zá­kladní funkce, které zastupují zpožděný pří­tah či odpad i jejich různé modifikace a kom­binace. V rámci napájecích napětí lze zvolit časové relé s napájením na jednu konkrétní napěťovou hladinu nebo tzv. vícenapěťové relé, které v kombinaci s vícefunkčním pro­vedením spoří prostor i náklady vyčleněnéna skladové zásoby.
Velmi užitečnou vlastností pro uživatele je, že veškeré potřebné informace, např. sché­mata zapojení a časové diagramy funkcí, jsou přímo vytištěny na pouzdru relé. Vše potřeb­né je tak možné zjistit jediným pohledem.
Neméně užitečné jsou i mezinárodní cer­tifikáty UL, CSA a GL časových relé Zelio Time.
S přihlédnutím k provedení výstupu po­pisovaných časových relé, tedy k části, kterápředává potřebnou informaci dále do řídicí­ho obvodu celé úlohy, jsou k dispozici i relés reléovým výstupem, který umožňuje spíná­ní větší proudové zátěže, a relé s polovodičo­vým výstupem, jenž dovoluje vyšší frekvenci spínání výstupu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933