Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vodného typu aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...

Setkání cechů elektro s prezidentem HK


Document Actions
Článek
...které se koná dne 14. 5. 2002 od 14 hod. v zasedací místnosti Hospodářské komory České republiky, Seifertova 22, Praha 3-Žižkov.
Miroslav Minařík, ze dne: 10.05.2002
reklama

Průvodní dopis k pozvánce na setkání elektrotechniků:

Vážení kolegové, elektrotechnici!
 Dovolte, abych Vás informoval o připravovaném dění na elektrotechnické scéně. Nejdřív trochu historie. Od roku 1989 postupně vznikaly na území naší republiky svazy, cechy a společenstva a to nejenom v naší profesi. V Liberci byla založena pobočka Českého elektrotechnického svazu v roce 1990 a v roce 1992 samostatný Elektrotechnický cech. Podobně a v přibližně ve stejných časových úsecích vznikaly cechy a společenstva i v jiných krajích.Některé existují dodnes.Většinou s okresní max. s krajskou působností. Některé cechy a společenstva se sdružují do krajských uskupení a právě jako my v Liberci, hledají společnou profesní cestu. Je nutné poděkovat těm, kteří tato elektrotechnická uskupení zakládali a měli odvahu se sdružit. Dnes však je nutné jít dál a z místních uskupení vytvořit jeden elektrotechnický, profesní celek, který ta místní bude zastřešovat.

Ve všech statutech, stanovách nebo cechovních řádech těchto uskupení najdeme, že podporují a hájí zájmy svých členů a že je budou vzdělávat. Tak je hajme a vzdělávejme společně. Máme ve vzdělávání alespoň nějakou koncepci?
Nemáme! Každý celek připravuje odborné akce odděleně a bez jakékoliv koncepce a dohody. Zářný příklad je duben v Praze. Od 9. do 12. je Ampér, 17. je Desátá mezinárodní konference pořádaná Moravským svazem elektrotechniků a 25. pořádá ESČ Aktiv revizních techniků. Témata těchto akcí jsou určitě velice zajímavá a určitě přínosná, ale kdo má tolik času v jednom měsíci, když byl 1.svátek a v Liberci navíc máme 11. pravidelný diskuzní klub.Tento příklad jen potvrzuje nutnost sjednocení, nutnost dohody. Sjednocení si nepředstavujeme jako sloučení stávajících uskupení nebo jejich zánik. Naopak, chceme společně hledat cestu, jak volbou ze statutárních zástupců krajských cechů, společenstev a krajských poboček celostátních svazů ustavit zastřešující společenství.
Ani jako podnikatelé se nemůžeme vyčleňovat z celku. Proto hledáme společné podnikatelské klima v Hospodářské komoře České republiky. Chceme-li hájit zájmy našich členů, máme jako volené orgány svých uskupení i odpovědnost za to, že je také hájit budeme a můžeme. To dokážeme jen společně. Stejnou odpovědnost vůči svým členům mají i volené orgány Hospodářské komory ČR. Hledejme cestu dohody, spolupráce a sjednocení. Řekněme si důvody proč to které uskupení není, nebo nemůže, nebo nechce být začleněno nebo členem HK ČR? Proč není celostátní zástupce elektrotechniků volen právě těmi elektrotechniky, které má zastupovat a zastřešovat? Mluvme o tom, jednejme o tom! Odložme stranou osobní pocity či averzi a hledání cesty jak to nejde a aby to nešlo. Hledejme cesty jak to může jít! Hledejme cesty jak umožnit začlenění do HK ČR, třeba prostřednictvím KHK, krajským cechům a společenstvím a jak je sdružit do takového uskupení, které bude všem vyhovovat svou jedinečností.

Program:
1. Vystoupení každého statutárního zástupce s názorem na současný stav a vizi (max. 5 min.)
2. Shrnutí názorů na současný stav a vize ( max. 7 min.)
3. Návrh řešení, usnesení. Pokud se najde koncenzus, tak jeho formulace, stanovení cílů, úkolů pro jednotlivce, termíny a případně podpis dohody mezi cechy, společenstvy, svazy a Hospodářskou komorou.

Za účastníky přípravné schůzky srdečně zve

Julius Růžička
cechmistr EC
Liberec

První taková schůzka již proběhla jako přípravná pro setkání sjednané na 14.5. 2002 od 14 hod v zasedací místnosti HK ČR za přítomnosti prezidenta HK ČR RNDr. Somra. V příloze je pozvánka pro statutární zástupce elektrotechnických uskupení. Zveme však i ty elektrotechniky z krajů, kde tato uskupení nejsou a oni je chtějí založit.

Jménem účastníků přípravné schůzky
srdečně zve Julius Růžička
cechmistr EC
Liberec
V Liberci 1.4.2002

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933