Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost zařízení

Základní výběr prvků elektroinstalace pro objekty rodinných domů vybudovaných zcela nebo zčásti ze dřeva

  • 22.10.2014
Základní výběr prvků elektroinstalace pro objekty rodinných domů vybudovaných zcela nebo zčásti ze dřeva
Jaký tepelný výkon na normálně hořlavém podkladu bez ochranných opatření je již nebezpečný z hlediska vzniku požáru? Co říká článek 422.3.9 normy ČSN 33 2000-4-42 ed.2 o ochraně před vznikem požáru u běžných sítí TN a TT? Na jaké obvody se požadavek tohoto článku vztahuje? A v jaké zemi je tento požadavek uzákoněn? To se dozvíte v tomto článku.

Požární bezpečnost elektrických zařízení

  • 15.10.2014
Požární bezpečnost elektrických zařízení
Jaká vyhláška stanovuje podrobné technické podmínky požární ochrany staveb a v nich instalovaných elektrických rozvodů a zařízení? Jaké normy se vztahují k požární ochraně elektrických zařízení? A která norma stanovuje pravidla pro požární bezpečnost kabelových rozvodů? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v další části textu Zdeňka Hoška z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Zařízení pro bezpečnostní účely v elektrických zařízeních

  • 19.09.2014
Zařízení pro bezpečnostní účely v elektrických zařízeních
Jak se liší nová norma pro zařízení pro bezpečnostní účely v elektrických zařízeních nízkého napětí od té předchozí? Jaké jsou podmínky nařízení pro používání vybraných elektrotechnických výrobků určených pro stavby? A jaké jsou aktuální bezpečnostní značky pro prevenci nehod, požární ochrany, informace o zdravotním riziku a nouzové evakuaci? To se dozvíte v článku konzultanta pro elektrotechniku Františka Kosmáka.

Požární ochrana a požární bezpečnost staveb

  • 10.09.2014
Požární ochrana a požární bezpečnost staveb
Znáte předpisy pro požární ochranu staveb? Víte, jaké zákony a vyhlášky stanovují pravidla pro požární bezpečnost? Jaké požadavky musí splňovat elektrický rozvod? A na jaké normy se právní předpisy odvolávají? To se dozvíte v článku Zdeňka Hoška z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

LPE: Typy ochran pro elektrické sítě, jejich výběr a realizace #2

  • 8.08.2014
LPE: Typy ochran pro elektrické sítě, jejich výběr a realizace #2
Typy ochran pro elektrické sítě, jejich výběr a realizace. Tak zněl název přednášky Františka Kosmáka. V její druhé části se zaměřil například na dovolená dotyková napětí UTp, ochranu v sítích IT nebo rozlišení ochran v sítích vysokého napětí s napětím nad 1000V. Přednášku obohatil i o zajímavé příklady z praxe - opakované požáry transformátorů či výbuch domu. Kdy může být upuštěno od ochrany rámu u průchodek? Jaké proudy se uvažují pro dimenzování při ochraně zemněním? Sledujte jeho přednášku...

ARKYS: Kabelové rozvody pro napájení požárně bezpečnostních zařízení #3

  • 27.02.2014
ARKYS: Kabelové rozvody pro napájení požárně bezpečnostních zařízení #3
Únikové cesty jsou velice důležitou součástí staveb, proto je také nutné, aby některá zařízení zůstala funkční i při požáru. Jaké je požárně bezpečnostní řešení tunelů? Provádí se zkoušky požárně bezpečnostních zařízení tunelů pozemních komunikací a kontrola požární bezpečnosti tunelů – výkon osoby odborně způsobilé v PO? O jednotlivých tématech se dozvíte v jednotlivých dílech přednášky.

Kabelové rozvody pro napájení požárně bezpečnostních zařízení #4

  • 6.09.2013
Kabelové rozvody pro napájení požárně bezpečnostních zařízení #4
Co jsou pojmy CENTRAL a TOTAL STOP? Proč není možné vést kabel s požární funkčností vedle obyčejného CYKY? Proč má jaderná elektrárna tři lávky místo jedné? Proč instalovat podélné přepážky? Jaké je požárně bezpečnostní řešení tunelů? Provádí se zkoušky požárně bezpečnostních zařízení tunelů pozemních komunikací a kontrola požární bezpečnosti tunelů – výkon osoby odborně způsobilé v PO? O jednotlivých tématech se dozvíte v jednotlivých dílech přednášky.

Umisťování fotovoltaických systémů

  • 17.07.2013
Umisťování fotovoltaických systémů
Při umisťování fotovoltaických systémů v území je třeba vycházet z obecných ustanovení stavebního práva. Tyto stavby nelze umístit v nezastavitelném území, neboť se nejedná o veřejnou technickou infrastrukturu a v důsledku toho není možné při posuzování záměru využít např. ustanovení §18 odst. 6 stavebního zákona. Následně se uplatní postup podle zákona o požární ochraně a předpisů vydaných k jeho provedení, které stanoví, že stavba fotovoltaického systému musí být ve smyslu podrobností uvedených v §2 odst. 1 vyhlášky č. 23/2008 Sb. umístěna tak, aby ...

Jste provozovatelé fotovoltaiky? A máte dokumentaci v pořádku?

  • 3.06.2013
Jste provozovatelé fotovoltaiky? A máte dokumentaci v pořádku?
Jste provozovatelem fotovoltaiky? Potřebujete protokol o začlenění činností FVE do kategorie činností, operativní kartu zásahu, směrnice k organizaci PO, požární řád, složku školení PO + plán školení PO = rozvedená témata + časová dotace školení + uskutečnění školení, požární knihu a její zavedení v tištěné podobě? Pokud si vše nedokážete vytvořit sami, seznamte se s touto možností!

Zásuvková rozbočka (adaptor) bez značky

  • 20.05.2013
Zásuvková rozbočka (adaptor) bez značky
Jedno hezké odpoledne jsem dostal na stůl zajímavé udělátko. Tato rozbočka uživatele přiláká především proto, že by mohli ušetřit. Z jedné zásuvky si totiž rázem stávají čtyři. Na první pohled bylo do očí bijící podivné natočení dírek a kolíků, tohle by udělal kterýkoli můj spolužák mnohem lépe. Uvnitř je naznačena zdířka s pracovním vodičem nad otvorem písmenem N. Celá rozbočka, která obsahuje čtyři zásuvky vypadá zajímavě, ale i trochu komicky. Pojďme se na tento výtvor podívat blíže.

Požadavky "hasičů" na požární bezpečnost staveb z hlediska elektrických instalací

  • 15.03.2013
Požadavky "hasičů" na požární bezpečnost staveb z hlediska elektrických instalací
Předpisy PO nám blíže specifikují, co lze spatřovat za pojmem požární bezpečnosti stavebních objektů. Jedná se o schopnost stavebních objektů bránit v případě požáru ztrátám na životech a zdraví osob, popřípadě zvířat a ztrátám na majetku. Požadované vlastnosti stavebního objektu se prokazují již ve fázi projektového řešení splněním požadavků stavebně technických předpisů PO.

Využití prvků Eaton v pracovních strojích s ohledem na aktuální bezpečnostní normy

  • 8.03.2013
Využití prvků Eaton v pracovních strojích s ohledem na aktuální bezpečnostní normy
Společnost Eaton nabízí ucelený sortiment přístrojů pro funkční bezpečnost u strojů a strojních zařízení. Cílem těchto prvků je snížit riziko ohrožení na co nejnižší úroveň dle platných bezpečnostních norem ČSN EN ISO 13849-1 příp. ČSN EN 62061 popisujících bezpečnostní části ovládacích systémů. Uvedené normy používají různé způsoby klasifikace a definice bezpečnostních tříd a uplatňují se v závislosti na technologii, kategorizaci rizik a struktuře systému.

DEHN: Svodiče přepětí jako důležité protipožární opatření budov

  • 4.03.2013
DEHN: Svodiče přepětí jako důležité protipožární opatření budov
Je správné věřit tvrzení, že "při bouřce nic nepomůže"? Co má společného hromosvod a přívody do domu jako voda, teplo a plyn? Jak nejlépe postupovat při instalaci ochrany před bleskem? Jakým jevům neodolají ani nejkvalitnější kabely? Jak je uchráněn EPS před poškozením při bouřce? Jakými způsoby lze vést signál z EPS? Co nejlépe ochrání anténní systém na střeše?

MOFLASH KLAXON: Přehledový katalog signálních prvků

  • 31.01.2013
MOFLASH KLAXON: Přehledový katalog signálních prvků
Signalizace je v elektrotechnice jedním ze základních prvků instalace. V domovních aplikacích nám zapnutý obvod zpravidla signalizuje sám spotřebič. V průmyslu, ale také i v některých domovních případech je nutné stavy zařízení signalizovat jiným optickým nebo zvukovým výstupem. Pro ty, kteří takové situace řeší je tento technický sešit dobrou alternativou ...

Speciální hromosvod na hotelu GRANDEZZA v Brně

  • 12.10.2012
Speciální hromosvod na hotelu GRANDEZZA v Brně
To, že lze udělat klasický hromosvod dobře a funkčně, o tom už jsme se několikrát přesvědčili. Jak ale udělat hromosvod, aby nedevastoval fasádu domu a byl přesto funkční? Právě před takový problém byl postaven Wolfgang Marks, a jak elegantně tento problém neviditelného hromosvodu vyřešil?
FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933