Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Mít přehled = mít obchodní informační systém


Document Actions
Článek
Jsem zastáncem přísloví, že uklizená pracovna je projevem prázdné mysli, jenže s OBISEM může být opravdu uklizená.
Alena Minaříková, ze dne: 10.11.2000
reklama

Všechno má svůj řád. Ať děláte cokoliv, vždy to musí mít hlavu a patu. Ovšem pokud je vašich činností více, což je při vedení živnosti či firmy pravidlem, zjistíte, že informací je již tolik, že se nejen nevejdou do hlavy, také ne do telefonu a databanky.

Vše je popsané, lístky Post-It zdobí celé vaše pracoviště, myšlenky zapisujete a nahráváte na diktafon na každém kroku. Přátelé vám radí, na různých školeních získáváte informace, na výstavách získáváte kontakty, utápíte se v neustálých nabídkách. Vše umocňuje skutečnost, že o celou tuto agendu se musíte ještě podělit s kolegy či partnery. Já osobně takový chaos nazývám obecně blázincem. A jediné, co může vše uspořádat, je nějaký systém. Vyzkoušel jsem různé papírové mechanismy, ale protože vše vždy spěje k přehrabování a složitému stěhování a koneckonců nemám k výpočetní technice daleko, zvolil jsem elektronický systém.
Elektronických systému jsem vyzkoušel mnoho od obyčejných sharewarů až po SAP, AS400 či Navision. Samozřejmě je třeba vědět, co potřebujete po takovém systému vědět a kolik peněz chcete do takového mechanismu investovat.
Software OBIS od pardubické firmy EPOS PRO znám již více než dva roky, ale až do informačního zhroucení jsem bral vše na lehkou váhu. Až letos jsem si všiml, že OBIS splňuje má osobní přísná kriteria jako je praktický import dat, rychlé zálohy, dobré přehledy. A navíc tento systém není tak malý aby se nerozvíjel a není tak velký aby úprava fakturačního tiskového výstupu stála 50.000,-Kč. Dá se říci, že tento systém se stále vylepšuje, každý den vznikají ve vývojových dílnách nové verze s různými "vychytávkami". Firma EPOS PRO zabezpečuje velmi příjemný servis pro své zákazníky. 25.10.2000 jsem se zúčastnil praktického školení přímo ve EPOSu. O produktu OBIS, který dokáže mnohé ujasnit, přednášel Karel Petrů.

Stručně o vlastnostech, systém běží pod MS Windows, umí marketing, fakturaci, sklady, rozpočty, analýzy. Obzvláště u ceníku se mi velmi líbila jedna vlastnost. V případě, že si přeložíte ceník z cizího jazyka do češtiny, tak při následné aktualizaci OBIS dokáže přiřadit a aktualizovat vybrané položky a přepsat pouze ceny a české překlady Vám nechá původní. Kontrola nad nabídkami a kontakty je jednoduchá a přehledná.

Je třeba si ovšem uvědomit, že u každého takového systému je potřeba pořizování dat. Stejně jako při pořizování dat u knihy jízd, musíte taktéž u OBISu všechna důležitá data zapsat. Tudíž bez vaší osobní píle při pořizování dat, žádné výsledky nezískáte. Máme pro vás přichystanou recenzi jednoho uživatele, který tento nástroj kriticky ohodnotil.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Epos PRO s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933