Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Elektrotechnický veletrh v Emirátech


Document Actions
aram_1.jpg
V Dubaji probíhal veletrh Middle East Eletricity což je takový Amper v místních poměrech. Zde je několik postřehů.....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.03.2004
reklama

Doma vypukne za nedlouho Amper, ale v polovině února se pozornost výrobců a obchodníků soustředila několik dní na Arabský poloostrov, přesněji řečeno do Spojených Arabských Emirátů. V Dubaji probíhal veletrh Middle East Eletricity což je takový Amper v místních poměrech. Zde je několik postřehů:

Zaměření veletrhu se téměř shoduje s Amperem, soudě podle toho kdo a co bylo k vidění. Přesná nomenklatura v katalogu vystavovatelů nebyla. První, co jsme v katalogu hledali byly české firmy. Z nich nejdále je kolínský Kopos, který tu už má i svého zástupce.


Smekáme.

Rozjet pobočku firmy v zahraničí je těžké v Evropě a v UAE ještě více. Kromě byrokracie je třeba bojovat i s konzervativností zákazníků. Potenciál trhů na blízkém východě je však obrovský a stojí za to bojovat o něj.

Další firmou byl královehradecký Hakel, zatím sdílející stánek s místní firmou, ale jistě nezůstane jen u toho. Ostravská divize Elcomu, tedy odborníci na analýzu sítí a podobné speciality neměli nouzi o návštěvníky. Dodávky technologií pro energetiku na klíč jsou parketou Škodaexportu. V oblasti, kde se pořád staví má cenu se prezentovat.


ABB_UniGear - český rozvaděč vn (12kV, 2000A)

Pod křídly koncernu ABB tu vystavovala další česká firma - brněnská organizační jednotka EJF. ABB EJF je v oblasti dobře známá rozvaděči vn. Jak jsme mohli ale vidět, má tu početnou a silnou konkurenci. Uhájit si první místo na trhu není snadné.

Celkem tu tedy vystavovaly 4 české firmy. Tureckých bylo o něco více a počet rakouských byl dvojnásobný. Čína, Finsko, Itálie, Německo, Rakousko, Španělsko, Turecko a Velká Británie to měli sdružené expozice zabírající stovky metrů čtverečních a dávající prostor firmám, které by se sem jinak možná nedostaly. Např. Rakousko a Itálie tu měli i zástupce hospodářské komory. Kladu si otázku, proč tu takto nevystavují naše firmy. Byly by to mnohem efektivněji utracené peníze, než miliardy utopené na záchranu krachujících státních podniků.

Veletrh zabírá zhruba plochu dvou pater pavilonu E na Brněnském výstavišti, tudíž by se mohlo zdát, že je malý. Plochou možná, významem nikoli.
Návštěvníci přijeli nejen z UAE a okolních zemí (Saudská Arábie, Kuvajt, Katar), ale též z Libanonu, Súdánu, Egypta, Íránu a pochopitelně probouzejícího se Iráku.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933