Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

RITTAL: Elegantní nabíjecí stanice pro elektromobily


Document Actions
RITTAL: Elegantní nabíjecí stanice pro elektromobily
Éra elektromobilů přichází, jak je patrné z rozvoje tohoto odvětví v poslední době, kdy se začalo už i s budováním podpůrné infrastruktury, neboli sítě dobíjecích stanic. Máme pro vás informace o nabíjecí stanici společnosti RITTAL, která během pár minut dokáže doplnit energii vašeho elektromobilu ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.11.2010


Státy EU již několik měsíců tlačí podporu elektromobilů v Evropské unii. Klasická auta na benzin nebo naftu zůstanou na trhu v dominantním postavení, nicméně budoucnost však patří hybridním autům a elektromobilům.
V poslední době se již začalo s budováním podpůrné infrastruktury, neboli sítě dobíjecích stanic. Tyto "elektrobenzinky" budou tvořit rychlonabíjecí stojany, které během pár minut dokáží doplnit energii vašeho vybitého elektromobilu, zatímco vy si jdete zatím třeba na nákup.


příklady dobíjecích stanic

Jako příklad jsme vybrali nabíjecí stanici společnosti Rittal, kterou jste mohli vidět v níže uvedeném videospotu. Ostatně volba je to nejvhodnější, protože tato společnost momentálně drží vedoucí pozici v této oblasti.
Vzhledem připomíná dobíjecí stanice jednoduchý kovový sloupek zapuštěný v zemi. Avšak zdání klame, protože v takovéto dobíjecí stanici je potřeba mít vyřešenu řadu problematik, jako je připojení k distribuční síti, měření elektrické energie a v té souvislosti dbát, aby příkon nepřekročil limity lokální sítě. Je potřeba zajistit napojení stanice na platební i fakturační systém. Musí mít dodržován nějaký standard připojení, čímž je míněno používat zásuvky, které budou vyhovovat co největšímu počtu elektromobilů atd.

Základní specifikace dobíjecí stanice RITTAL

Rozměry (VxŠxH)
-
1300x300x250mm
Provedení
-
dvouplášťová skříň, nerez nebo hliník
Stupeň krytí
-
IP54
Zásuvky
-
standardně konektory CEE, 1-2 nezávislé dobíjecí pozice
Proud a výkon jednoho dobíjecího místa
-
10A/3,7kW až 63A/43kW, 1~ nebo 3~
Dobíjecí napětí
- 230V/50Hz nebo 400V/50Hz

Systém
- identifikace pomocí standardních systému či RFID
- grafický dotykový displej
- LED osvětlení konektorů
- GPRS, WiFi, LAN pro datovou komunikaci a vzdálený dohled
- volitelně další vybavení


dobíjecí stanice od Rittalu

Jak vidno, tato nabíjecí stanice je narozdíl od klasických benzínek úsporně kompaktní a má i elegantní vzhled, takže nepůsobí rušivě na své okolí a lze ji snadno umístit do budov (např. stanice v nákupních centrech). Řešení nabíjecích stanic Rittalu se vyznačuje vysoce variabilním konstrukčním provedením s velkým počtem možných kombinací komponent a pokročilým softwarem, který by měl v budoucnu zajistit i komunikaci mezi dobíjecí stanicí, elektromobilem a poskytovatelem dobíjecí služby.

 





 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933