Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Přechodové odpory (základní pojmy 1.)


Document Actions
Článek
Jak měříme činný odpor? Jaký je zkušební proud spotřebiče? Jakým proudem měříme svodový odpor? Jaké jsou přípustné hodnoty zemního odporu?
Jaroslav Borovec, Milan Bureš, ze dne: 30.10.2002
reklama
Činné odpory jsou měřitelné
přímými a nepřímými metodami. Mezi přímé metody patří měření pomocí speciálních měřících přístrojů jako jsou přístroje Wheatsoneův odporový můstek nebo Thomsonův měřící můstek. Tyto měřící přístroje jsou na stupnici přístroje již označeny značkou - ohmů - a výsledná hodnota je pak dána odečtem ze stupnice přístroje a příslušného násobitele. Měření je ukončeno a odečty lze provést, když galvanoměr přístroje je při elektrickém zapojení postaven na - 0 -. Tyto přístroje jsou vyráběny pod názvy Omega I, Omega II a Omega III nebo v kombinaci s jinými měřícími přístroji jako přístroje universální.

Protože u těchto přístrojů se měří stejnosměrným proudem, při použití malého napětí a proudu, tak měření přechodových odporů s nimi lze provádět pouze při periodických revizích a kontrolních měřeních.

Pro měření přechodových odporů u spotřebičů I. a II. třídy se používá přístrojů, které mají výstupní napětí z transformátoru, prakticky sínusového průběhu a kde výstupní napětí je 12 V. Zkušební proud je 1,5 x In spotřebiče, nejméně však 25 A a max. 80 A. Proměří se proud a změří se úbytek napětí a nepřímou metodou se pak vypočte odpor ze vztahu z ohmova zákona :

U
R= ---------
I

výsledná hodnota z pěti měření je pak dána aritmetickým průměrem, kdy nejvyšší a nejnižší hodnota se vyloučí a ze zbývajících se provede výpočet

R1+R2+R3
Rv= --------------
3

Rovněž tak i tato metoda má výrobcem zpracován měřící přístroj a hodnoty odporu jsou pak uváděny přímo na měřícím přístroji, který je již cejchován v ohmech .

U měření přechodových odporů zařízení a spotřebičů I. třídy nesmí být mezi jejich vnitřní a vnější ochrannou svorkou a všech na ně namontovaných částí naměřen vyšší přechodový odpor jak 0,1 .

Odpory však také rozeznáváme hodnot vyšších a pak říkáme, že měříme svodový odpor, který je rovněž činného charakteru. Tyto svodové odpory se nám projevují právě u elektrických rozvodných sítí a u používaných a k síti připojovaných zařízení. Zde musíme měřit stejnosměrným proudem, abychom vyloučili proudy kapacitní a to vždy alespoň napětím provozním podle napětí v síti nebo na spotřebiči. Pro malá napětí a pro slaboproudé rozvody používáme měřících přístrojů Megmet 100 V, pro nízká napětí Megmetu 500 V a pro vysoká napětí Megmetu 1000 V, 2500 V a 5000 V.

Dále dbáme doporučeného zapojení, aby + pól byl zapojen na kostry přístrojů nebo ochranný systém rozvodu. Jedině při tomto zapojení se odhalí vadná místa. Připojíme-li k zemi - pól, tak následkem elektrolytických pochodů se vadná místa nakrátko zanesou špatně vodivými solemi a při měření se nám vady izolace neprojeví. Po měření, které trvá alespoň 60 sec. teprve pak provedeme odečet, abychom vyloučili chyby způsobené kapacitou vedení, kdy přístroj by ještě ukazoval nevyhovující hodnoty.

Informativně lze uvést, že izolační stav má vykazovat hodnotu alespoň 1000 / 1 V. Pro obvody PELV a SELV je hodnota 0,25 MW, pro vedení do 500 V 0,5 M a pro vedení nad 1000 V 1 M.

Obecně lze tyto hodnoty u proudů do 5 A vypočítat:

5000xU
Ris= ---------------
I

nebo pro hodnoty nad 5 A platí:

Ris = 1000 x U

U nových transformátorů má tato hodnota izolačního stavu vykazovat 3 x Ujm a u provozovaných transformátorů pak hodnotu Ujm . Hodnoty napětí jsou v kV a izolačních odporů pak v kiloohmech.

U el.ručního nářadí jsou tyto hodnoty 2 M pro pracovní izolaci, 5 M pro přídavnou izolaci a zesílená izolace má vykazovat 7 M.
U pojízdných prostředků u nových zařízení je tato hodnota 2 M a u provozovaných zařízení je tato hodnota 1 M.
U pracovních strojů je tato hodnota dána izolační hladinou 1 M.
U odporových pecí je tato hodnota u nevysušené pece 0,1 M, kdy lze již pec provozovat na plné provozní napětí. Po vysušení pece musí být tato hodnota alespoň 1000/ 1 V.
Pro elektromotory se tato hodnota v praktickém měření počítá pro studený stav hodnotou 0,5 M/ 100 V provozního napětí nebo pro teplý stav hodnotou 0,1 M/ 100 V provozního napětí.

Podle ČSN lze tuto hodnotu vypočíst ze vztahu :

U
Ris= ----------------------
S
------ +1000
100

V izolovaných sítích do 1000 V se připouští při zemním odporu ochranného systému 20 hodnota pod 1000 nebo při zemním odporu 2 hodnota pod 200.
V izolovaných zdravotnických sítích se pokles izolačního stavu pod 50 kilo signalizuje.
V izolovaných sítích nad 1000 V musí být pokles pod 150 k signalizován a při poklesu pod 50 k musí dojít k samočinnému odpojení zařízení od napětí rozvodné sítě.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933