Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Koncové spínače Lovato Electric (pokračování...)


Document Actions
lov_kon_16.jpg
Firma Lovato Electric vyvíjela novou řadu koncových vypínačů s ohledem na všechny výše uvedené aspekty jejich použití a standardizace. Výsledkem jsou elektromechanické spínače, které dobře vyhovují každé situaci.
ze dne: 23.02.2004

Hlavními znaky nové řady Lovato KB/KM je univerzálnost : lze libovolně měnit hlavice spínače, spínač se dodává i ve stavebnicové variantě hlavice a skříň s kontakty zvlášť. Skříň s kontakty má standardně stupeň krytí IP65 proti vnějším vlivům. Je garantována funkce přímého rozpojení rozpínacích kontaktů, která je požadována zvláště pro bezpečnostní aplikace.

S ohledem na normu EN50047 se vypínače vyrábějí jak v plastovém provedení KB, tak i jako kovová řada KM. Elektromechanické koncové spínače KM a KB mají jedinečný design. Modulární provedení, do této doby nevyužité u uvedeného typu přístrojů, zaručuje široké použití a flexibilitu ovládání. Je možné provádět různé konfigurace vhodné jak pro detekci polohy tak i pro bezpečnostní aplikace.

Koncové spínače pro detekci polohy
Jedna z hlavních možností využití elektromechanických koncových spínačů je detekce polohy hybných mechanismů. Řada KM/KB obsahuje širokou nabídku ovládacích hlavic a elektrických kontaktů, které zajišťují skvělou funkčnost s pohyblivými částmi. Rozsah pohyblivosti hybných mechanismů je značně široký. Koncový spínač je schopen detekce lineárního pohybu jak vertikálním, tak i horizontálním směrem, ve vychýlení nebo podél své osy . Pohyb může být rovněž otočný, jako vačka otočné hřídele, který pak ovládá koncový spínač. Tento pohyb může být velmi rozsáhlý nebo omezený, což ovlivňuje výběr nejvhodnější ovládací hlavice.

Rozhodujícím faktorem volby ovládací hlavice může být i materiál, z něhož je pohyblivý mechanismus vyroben. Ovládací hlavice existují v plastovém nebo kovovém provedení ovládací kladky nebo páky. Typickým příkladem může být ovládací hlavice vystavená nepřetržitému tření. Nejlepší volbou v tomto případě je páka s keramickou tyčí, protože tento materiál zaručuje požadovanou odolnost. Aby se pokryly všechny možné aplikace, nová řada koncových spínačů obsahuje ovládací čep, ovládací čep s kladkou, páku s kladkou s horizontálním nebo vertikálním najížděním, páku s kladkou podélně nastavitelnou, nastavitelnou kladku s čepem, keramickou nebo nastavitelnou ovládací tyč, pružnou ovládací tyč. Všechny ovládací hlavice řady KM/KB jsou vyrobeny z kovu. Tím je zaručena požadovaná pevnost. Hlavice je vlastně část, která zachycuje vnější pohyby a je tak vystavena nepřetržité námaze a opotřebení.

Řada KM/KB nabízí také velký výběr mžikových i pomalých kontaktů v různých konfiguracích zapínací/rozpínací kontakty: 1/1, 0/2, 2/0, 1/2, 2/1, 0/3. Ve všech případech rozpínací kontakty splňují podmínku nuceného odtrhu.

Jednoduchá konfigurace a rychlé zapojení jsou hlavní znaky, na které se zákazník obvykle zaměřuje při výběru koncového spínače.
Konfigurace: Častá nutnost instalace koncového spínače v nejrozmanitějším prostředí. Bývá nutné měnit polohu ovládací hlavice, takže musí dojít k jejímu natočení nebo se musí upravit páka nebo nastavitelná ovládací tyč.

Zapojení:
Prostor bývá omezený nebo nedostatečný pro zapojení elektrických kabelů. Společnost Lovato Electric nabízí novou koncepci. Ovládací hlavice jsou zcela vyměnitelné a „samostatné“. Jsou rychle odnímatelné bez nutnosti uvolnění vnitřní součástky , to mimo jiné znamená i zvýšení bezpečnosti manipulace.

Montáž ovládací hlavice se provádí pomocí zajišťovacího bajonetového mechanismu. Není nutné použití žádných dalších nástrojů. Vyloučení použití tradičních šroubů k upevnění hlavice umožňuje časově nenáročnou instalaci.

Rotace hlavic je po 45° (v minulosti byla možná pouze rotace po 90°). Výsledkem je velká flexibilita použití. Fixační šroub víka skříně je umístěn na spodku spínače, což dovoluje jeho snadné uvolnění. Bloky pomocných kontaktů jsou rovněž odnímatelné. Tím se velmi zjednodušuje připojení kabelů.

Bloky pomocných kontaktů jsou opatřeny šroubovými svorkami se samozdvižnou příložkou a mají stupeň krytí IP20 proti náhodnému doteku svorkovnice. Snadný přístup během připojování kabelů zaručuje jednoduchou instalaci.

Rozpínací kontakty mají funkci přímého odpojení. To umožňuje při správné instalaci i použití koncových spínačů pro bezpečnostní aplikace.

Koncové spínače pro bezpečnostní aplikace

Modely určené obvykle k funkci koncových spínačů lze využít i pro bezpečnostní aplikace. Vedle nich nabízí Lovato Elecric speciální řadu bezpečnostních spínačů.

Vyrábějí se ve třech variantách: 1) s ovládací hřídelí, 2) s ovládací pákou a 3) s ovládačem.

Tyto typy se využívají např. k ovládání hybného jištění u výklopných a posuvných vrat, což zaručuje bezpečnost uživatele a zabraňuje přístupu do určitých míst během chodu zařízení. Tato metoda je vhodná v případě, kde má hybné jištění buď rotační nebo lineární pohyb. Pro výklopná vrata se běžně používají spínače s ovládací pákou a ovládací hřídelí. Aby byl zachycen pohyb vrat, musí být spínač umístěn vedle otočného kloubu.

Červená barva víka spínačů slouží pro snadné rozlišení bezpečnostního spínače od běžného typu.

Jako standardní typy spínačů Lovato i tyto speciální bezpečnostní modely usnadňují instalaci díky možnosti vyjmutí bloků kontaktů ze skříně spínače při připojování kabelů. U upevnění hlavic je použitý stejný bajonetový mechanismus. Možnost konfigurace až 3 rozpínacích kontaktů dovoluje použití pouze jednoho spínače v případě přídavné bezpečnostní signalizace.

Pokud pracujete v oboru a zajímají vás další podrobnosti, můžete si o ně zažádat níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
LOVATO: Grafické displeje multimetrů na DIN lištu
Firma LOVATO Electric tento rok představila novou řadu odpínačů GA. Součástí této řady je i široká škála příslušenství, kam patří i otočné ovládače pro oddělenou montáž a montáž na dveře rozvaděče. Jedním z nich je i ovládač s výjimečnou kuželovou spojkou, o kterém se více dozvíte v následujícím článku…
Lovato představilo na první události letošní druhé sezóny nové odpínače a přepínače. Jsou určeny pro skříně a rozvaděče. Podle slov Jiřího Kůse jsou nejen hezké, ale vynikají také jednoduchou a snadnou montáží. Krátký videospot sledujte zde ...
Prozkoumali jsme pro vás nový katalogový sešit od firmy LOVATO Electric. Jedná se o katalog nových řad odpínačů a přepínačů 16A až 1250A. O jaké novinky od této společnosti jde a jak vypadá samotný katalog, se dozvíte v následujícím článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933