Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Paní volala na hlavní číslo portálu se stížností. Objednala si změnu přípojky z jedné fáze na tři fáze. Technik přijel, přepojil vedení, ale jeho chybou polovina spotřebičů v bytě přestala fungovat. I když pojištění existuje, jeho plnění bude trvat ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...

Úspěšný 1. cechovní den ECDV!


Document Actions
Článek
O tom, že odborný cech má své opodstatnění, se můžeme přesvědčit na mnoha místech. Loni založený cech Drahanská Vrchovina, nenechal své členy na první akci dlouho čekat!
Miroslav Minařík, ze dne: 27.02.2002
reklama

Jak jsme zavčasu avízovali, v pátek 22.2.2002 se uskutečnil první cechovní den loni založeného odborného elektrotechnického cechu.

Jeden z hlavních přednášejících dipl. tech. Jiří Hemerka byl účastí překvapen, protože sál obecního úřadu v Lipové byl opravdu plný.

Seminář zahájil cechmistr Bohumil Chlup, který uvedl přednášející Jiřího Hemerku, Grepla, Marinče, kteří opravdu s praktickými a často vtipnými připomínkami objasňovali aktuální problematiku, která není zrovna dvakrát jasná.

Chlup

Po jednotlivých přednáškách se pochopitelně vedly upřesňující diskuze, které logicky vyplývaly z předneseného textu. V přisálí se prezentovaly firmy Solid Elektro Team Olomouc, Eleco Vyškov, Iilko Blansko, Dehn+Soehne, Cablofil. Je zcela pochopitelné, že takovou místní příležitost si elektrikář zřejmě nenechá ujít, vždyť pohledem na cenu a informační zisk, jasně prozrazuje samotné poslání cechu a pečlivou přípravu užšího pracovního kolektivu ECDV.

Hemerka Marinč Grepl

Byli jsme z Brna s kolegou Reichem (SejM) v Lipové podruhé a i nyní uznale konstatujeme, že přednášky a setkání s odborníky byly opravdu zajímavým přínosem pro elektrotechnika. Je bohužel smutné zjištění, že cechy v ostatních krajích buď nefungují, nebo ano, ale jsou dokonale izolovány od ostatního světa.

Hemerka a Chlup

Opět bych chtěl vyzvat ostatní elektrotechniky, pokud ve svém regionu nemají cech, můžeme být radou nápomocni, jak se pustit na tuto potřebnou, nelehkou "dlouhou trať", která ovšem při patřičné vytrvalosti přináší užitek všem!

Stručný přehled některých přednášejících uvedeme v dalším článku.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933