Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Orientační ceník slaboproudých montáží a prací s ní spojenou. Skupina: Stavba zemních telekomunikačních vedení


Document Actions
Článek
I přeš všechny proměny a výkyvy v cenových nabídkách na stavby slaboproudých rozvodů se nám podařilo sestavit orientační ceník. Vychází z dlouhodobého průměru cen, používaných při naceňování staveb montážními a projekčními firmami. Volně ke stažení!
Radek Kaisler, ze dne: 27.06.2002
reklama

V dnešním příspěvku máte možnost stažení orientačního ceníku montážních prací a úkonů spojených s montáží na stavbě  

 

zemních telekomunikačních vedení

 

Ceník obsahuje oddíly:

 

Metalické kabely - pokládka

Spojky na metalické kabely

Měření na metalických kabelech

Optické kabely - pokládka

Měření na optických kabelech

Spojky na optické kabely

Pokládka a práce s HDPE trubkami (včetně spojek)

Měření na trubkách HDPE

Kabelové rozvaděče

Vybavení rozvaděčů

Telefonní hovorny

Uzemnění

 

Koncepce a struktura jednotlivých položek je převzata z historického ceníků M22 - slaboproudé rozvody, který je součástí souboru pro oceňování staveb. 

 

Každá položka sestává z:

 

1. Pořadového čísla položky (ozn.: Číslo položky)

2. Názvu položky (ozn.: Popis položky)

3. Jednotkového množství (ozn.: Počet)

4. Ceny (ozn.: Jedn.cena)

 

 

Ukázka koncepčního a grafického zpracování ceníku

 

 

Ad1) Pořadové čísla byly převzaty ze struktury ceníku M22. Všechny pořadová čísla slaboproudých montáží a úkonů tedy začínají 22.

Následuje další členění dle seskupení montážních prací a úkonů prováděných na určitém zařízení či rozvodu. Pro nově doplněné položky do ceníku M22 byly vytvořeny další návazná pořadová čísla.

 

Ad2) Názvy položek sestávají z krátkého popisu montáže či úkonu. Vlastní položky byly z cca 70 procent upraveny, odebrány nebo vytvořeny nové (oproti ceníku M22) tak, aby vyhovovaly současnému trendu montáží a prací.  

 

Poznámka autora: Slovo montáž je v některých "delších" názvech vynecháno, aby byla zachována maximální přehlednost. Je-li tedy v montážním ceníku uveden název položky "spojka rozdělovací pro 200 žil", rozumí se tím kompletní a úplná montáž spojky rozdělovací pro 200 žil spojkovaného kabelu.

 

Ad3) Jednotkové množství udává pro jakou část úkonu je stanovena cena. Může být pro montáž jednoho kusu zařízení, montáž 1 metru např. kabelu, nebo 1 hodiny provádění pracovního úkonu atd.

 

Ad4) Cena je dnes položka velmi, velmi proměnná, odvislá od jednání zúčastněných stran. Zveřejněny jsou orientační ceny, které montážní firmy u výběrového řízení z největší pravděpodobností nepřekročí. Odvíjí se od dlouhodobějšího průměru cen používaných montážními a projekčními firmami.

Tato cena především zohledňuje: Dobu přípravy k úkonu, dobu trvání úkonu, rozsah použitých pracovních nástrojů a kvalifikaci osoby, která montáž provádí atd. Tyto ceny jsou v hladinách pro rok 2002.

 

Vlastní ceník ve formátu EXCEL 2000 (*.xls) si můžete stáhnout zde:

 

 

 

V rubrice "Tipy projektanta" můžete očekávat další příspěvky orientačního ceníku montážních prací, rozděleného dle oborových skupin.

Ten nejbližší bude zaměřen na telefonní rozvody v budovách.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933