Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

O Zákoně 250/2021 Sb. hovoří Petr Létal ze SOLIDTEAM


Document Actions
O Zákoně 250/2021 Sb. hovoří Petr Létal ze SOLIDTEAM
Poslechněte si velice dobře připravenou přednášku Petra Létala, SOLIDTEAM, která objasňuje rozdíly mezi vyhláškou 50/1978Sb., která skončila a nařízeními Vlády č. 190 a 194/2022 Sb., které platí ode dneška spolu se Zákonem 250/2021Sb. Co se vše změní? Jak přejdeme po více než čtyřiceti letech na jiná pravidla? Jedinečný záznam z 61. konference SOLIDTEAMu lze poslouchat zde!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.07.2022
reklama


Počínaje dneškem přestala platit legendární a tolik nadčasová vyhláška 50 z roku 1978 Sbírky! Starou vyhlášku 50/1978Sb. si ted můžeme škrtnout. Pro nás jsou zásadní dva prováděcí předpisy Zákona 250/2022Sb. a to:
Samozřejmě je více, než doporučeno se s oběma dokumenty podrobně seznámit. Však pozor! Je nutné sledovat i návaznost na

Ale ještě než se ponoříme do elaborace obsahu nových předpisů, si poslechněte Petra Létala! Jeho podání je stručný výběr toho relevantního. Co se v níže uvedené přednášce dozvíte? Úryvky textem uvádíme níže, ale za pozornost stojí to slyšet celé na konci tohoto článku!
 
Vybíráme z přednášky ...

Petr Létal, vzdělávací středisko SOLIDTEAM Olomouc
... požadavky, které se na nás chystají z nové praxe. Všichni víme, že 3.6.2022 je poslední den, kdy nám padesátka platit ještě bude. Do tohoto dne včetně, můžeme udělat přezkoušení, vydat osvědčení. Od roku 1979! To je spousta let ... minuta ticha ... odchází, pomaličku, ale jistě odchází po tolika letech.

Na spoustě takovýchto setkání se říkalo, příště už to bude jinak, bude nová padesátka. Pamatujete? 10 -15 let zpátky, ještě když vzpomenu Jiřího Hemerku, který to také často zmiňoval. A vydrželo to až do toho 30.6. Hlavní vliv na změnu měla Evropská unie s tím, že musíme přijmout nějaké směrnice. Takže opravdu k tomu dojde a dochází a když zavzpomínám na vyhlášku 50 v roce 1978, tak ty ...

... možná ještě něco říkají jméná Sajner, Jetleb, tak to byli tvůrci této nadčasové padesátky a byla společná pro oba resorty. To znamená civil a báňský.

Tyto resorty stály před problémem, co dál?  Každý z nich se ujal toho, že musí něco začít dělat s tím, když padesátka elektrikářům skončí. Myslel jsem si, že tam bude souznění a ty dva resorty půjdou stejnou cestou. Omyl. Nelze. Cesta civilu byla jedna a cesta státní Báňské správy cesta druhá.

Dnes si tady trošičku probereme to, jak je to v civilu, ale i malinko co u státní Báňské správy. Vím, že ne každý v tom působí, ale pro představu, jak se toho ujala státní Báňská správa a jak to bylo v civilu.

Takže, co se týká toho civilu. Jen teď ze začátku, abychom potom během výkladu, v té přehršli informací to nějakým způsobem nepřehlédli, tak jako já, když jsem četl předpisy, tak zásadní změna (a viděl bych velikou důležitost v tom, že v novém nařízení a v předpisech, které zde již zazněly) je dnes důležité si uvědomit roli odpovědné osoby za elektrické zařízení. My ji známe z ČSN 50 110 ...

Celá originál přednáška k poslechu je zde!





Pro detaily nových předpisů pokračujte tudy:





 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 17)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933