Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připravované normy

Norma o instalaci v karavanech

  • 22.03.2007
Norma o instalaci v karavanech
Jak vysokým krytí je nutné, pokud je zásuvka karavanu vystavena působení vlhka? Kde musí být v karavanu provedeno odbočování a spojování vodičů? Kde musí být umístěn hlavní spínač,kterýmlze odpojit vnitřní elektroinstalaci karavanu?

ČNI: Tématické balíčky za zvýhodněnou cenu

  • 26.09.2006
ČNI: Tématické balíčky za zvýhodněnou cenu
Rozšíření služeb ČNI pro uživatele technických norem ČNI připravil, v rámci lepšího zpřístupnění technických norem jejich uživatelům, další výhodnou službu, a to v podobě cenově příznivých balíčků svých produktů.

ČNI: Balíček - Obsluha a práce na elektrických zařízeních

  • 26.09.2006
ČNI: Balíček - Obsluha a práce na elektrických zařízeních
Soubor norem stanovuje požadavky na bezpečnou obsluhu elektrických zařízení a práci na nich a nebo v jejich blízkosti. Tyto práce se týkají obsluhy, práce a údržby.

SOLID: Změny v ELEKTRO v praxi č.2

  • 6.02.2006
SOLID: Změny v ELEKTRO v praxi č.2
NOVÁ KONCEPCE ŘEŠENÍ OCHRANY PŘED BLESKEM - informativní (IEC/EN 62305–1 až 5) ... tímto informativním příspěvkem chceme včasně reagovat a Vás informovat, že i do oblasti projekce a instalace hromosvodových soustav vstoupí v brzké době soubor harmonizovaných norem ČSN EN (doposud IEC/EN). Informace o obsahu těchto doposud “neharmonizovaných“ norem dává elektrotechnické veřejnosti možnost přípravy na odborný tvůrčí přístup elektrotechniků, při tvorbě projektů hromosvodových soustav. ELEKTRO V PRAXI 2 DÍL – článek 10/2005

Souboru norem ČSN 34 3100 až 12 zvoní umíráček, kdo a proč tahá za provaz?

  • 29.08.2003
Souboru norem ČSN 34 3100 až 12 zvoní umíráček, kdo a proč tahá za provaz?
ČSNI zamýšlí postupně nahradit soubor norem ČSN 34 31xx tak, že vydá v tomto roce, v souvislosti s převzetím EN 50110 v podobě ČSN EN 50110-1 a ČSN EN 50110-2, jejich změny a stanoví souběžnou platnost stávajících norem s uvedenými ČSN EN na 2 roky.

Elektrikáři a etický kodex

  • 5.08.2003
Elektrikáři a etický kodex
"Se dějí na tom světě ale věci! Prý etický kodex! My makáme a oni si vymýšlí etický kodex!" O tom, že se žádná etika nedodržuje se s mnohými shodneme. Jediné, před čím někteří "podnikatelé" mají respekt je kriminál.....

Nově vydané normy k 1. červenci 2003

  • 1.07.2003
Nově vydané normy k 1. červenci 2003
Časté dotazy čtenářů směřuje do oblasti nových norem. Připravili nový seriál, který vás bude informovat o nových normách. Nejvíce vás zaujme druhé vydání ČSN 33 2000-7-702 Elektrické instalace budov - Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Oddíl 702: Plavecké bazény a jiné nádrže.
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933