Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Přístroje

Jak postavit robota z domácích zásob

  • 31.12.2014
Jak postavit robota z domácích zásob
Robot sestavený studenty z hliníkových profilů, polykarbonátové desky, dřeva či recyklovaných součástek, jako je motor s převodovkou ze staré tiskárny a kolečka z kancelářské židle. To byla jedna ze zajímavostí, které nás zaujaly na MSV 2014. Robot vyhrál druhé místo v soutěži Volare Space Robotics, kterou pořádaly Evropská a Italská kosmická agentura. Co nám o něm prozradili studenti Gymnázia v Olomouci-Hejčíně Dominik Kastner a Martin Opatrný?

ABB: Snímače pohybu PIR

  • 22.12.2014
ABB: Snímače pohybu PIR
Snímače pohybu nabízí komfort, hospodárnost a pocit bezpečí. Jak přesně fungují a jaké parametry u nich můžeme nastavit? Jaký sortiment v této oblasti nabízí společnost ABB? Jak probíhá instalace u jednotlivých řad spínačů a na co si dát pozor u instalace provedení Busch-Wächter BasicLINE mini? Sledujte přednášku Dušana Zajíčka ze společnosti ABB v tomto článku s videoklipem.

SCHRACK: Nová řada spínacích hodin a soumrakových spínačů

  • 18.12.2014
SCHRACK: Nová řada spínacích hodin a soumrakových spínačů
Jaké novinky letos představil Schrack Technik v oblasti spínacích hodin a soumrakových spínačů? To na Schrack Technik info dnech prozradil Stanislav Voldán. Kolika segmenty jsou vybaveny nové analogové hodiny? Jak se nastavují spínací hodiny TEMPUS DIGITAL? Jaké hodnoty zpoždění zapnutí a vypnutí jsou nastavené u nových soumrakových spínačů? A jaké příslušenství Schrack nabízí ke svým astro hodinám? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

GHV: Klešťové měřiče uzemnění a analyzátory kvality elektrické energie

  • 4.12.2014
GHV: Klešťové měřiče uzemnění a analyzátory kvality elektrické energie
Společnost GHV Trading představuje třetí generaci klešťových měřičů uzemnění C.A 6416 a C.A 6417 a analyzátory kvality elektrické energie C.A 8336 se sadou 4 kusů pružných převodníků MA193. Přístroje jsou z dílny francouzské firmy Chauvin Arnoux. Inovací klešťových měřičů uzemnění je přehledný multiparametrický OLED displej dobře čitelný ve všech světelných podmínkách a ze všech stran. Podrobnosti o nových přístrojích se dozvíte v tomto článku.

Kdy se revidují a kontrolují spotřebiče

  • 28.11.2014
Kdy se revidují a kontrolují spotřebiče
Elektrické spotřebiče se klasicky revidují po opravách. Kromě toho je třeba dbát na to, aby se kontrolovaly a revidovaly v pravidelných lhůtách. Od čeho se tyto lhůty odvozují? Jak se spotřebiče rozdělují podle provedení a jak podle způsobu využívání? A jak často má provozovatel provádět revize u jednotlivých skupin a tříd ochrany spotřebičů? To se dozvíte v tomto článku.

ABB: Novinky v nabídce záložních zdrojů

  • 25.11.2014
ABB: Novinky v nabídce záložních zdrojů
Společnost ABB rozšířila svoji nabídku systémů UPS a v nedávné době uvedla na trh tři novinky, jejichž švýcarská kvalita a výkon je předurčují k použití pro datová centra a kriticky důležité systémy. Těmito novinkami jsou zdroje nazvané PowerValue 11 (7,5 až 12kV.A) a PowerValue 31 RT (7,5 až 20kV.A), které doplňuje nový typ modulárního zdroje Conceptpower DPA 500 s výkonem od 100kW do 3MW. Podrobnosti o novinkách se dozvíte v tomto článku.

Nabíjecí stanice pro mobilní telefony Chargebox

  • 20.11.2014
Nabíjecí stanice pro mobilní telefony Chargebox
Každý někdy zažil, že se mu v nevhodnou chvíli vybil mobilní telefon. František Polák a Martin Kočica ze společnosti Friendlyway na AMPERu 2014 představili produkt, který tento problém řeší. Chargebox je stanice vybavená uzamykatelnými boxy, do nichž lze vložit mobilní telefon a nechat si ho zde dobít. Které mobilní telefony dobíjí? Jaké jsou druhy jejího provedení? A jakou funkci má LCD displej? Sledujte článek s videem.

Co je to kvadrokoptéra a jak k ní přijde elektrikář

  • 18.11.2014
Co je to kvadrokoptéra a jak k ní přijde elektrikář
Víte, co je to kvadrokoptéra? Kvadrokoptéra je helikoptéra se čtyřmi rotory, která dokáže setrvat nehybně ve vzduchu, a je tak velmi snadné ji ovládat. První funkční kvatrokoptéru vyrobil Etienne Oehmichen už v roce 1920. Původně se tyto stroje konstruovaly, aby nesly lidskou posádku. Dnes se vyrábí především malé bezpilotní kvadrokoptéry, nazývané také drony. Zajímá vás jak elektrikář přijde k takové malé bezpilotní kvadrokoptéře? Sledujte tento článek.

ABB: Řada produktů Home

  • 14.11.2014
ABB: Řada produktů Home
Řada Home miniaturních jističů (MGB) a proudových chráničů (RGGB) společnosti ABB je vhodná pro veškeré instalační požadavky v rezidenčních i komerčních objektech. Výrobky této řady nabízejí dva základní typy ochrany pro aplikace v budovách: jistič SH200 zajišťuje nadproudovou ochranu a ochranu proti zkratům a proudový chránič FH200 chrání proti úniku proudu. Podrobnosti o řadě Home se dozvíte v tomto článku.

Měřicí přístroje pro měření impedance poruchové smyčky

  • 11.11.2014
Měřicí přístroje pro měření impedance poruchové smyčky
Jaké přístroje se používají pro měření impedance poruchové smyčky? Jaké mají parametry a funkce? Do jakých situací jsou určené? Jaké přístroje se používají pro účely měření impedance v obvodech jištěných prvky s vysokými vybavovacími proudy? A k čemu slouží takzvaná „čtyřvodičová metoda“? Odpovědi na otázky a další informace o měření impedance poruchové smyčky se dozvíte v tomto článku.

SCHNEIDER ELECTRIC: Nová řada záložních zdrojů UPS s označením Smart-UPS On-Line

  • 5.11.2014
SCHNEIDER ELECTRIC: Nová řada záložních zdrojů UPS s označením Smart-UPS On-Line
Společnost Schneider Electric v červnu uvedla na trh novou řadu záložních zdrojů UPS s označením Smart-UPS On-Line a výkonem 5-10kVA. Nová řada nalezne uplatnění v serverovnách, datových centrech, zdravotnických laboratořích i v průmyslových provozech. Unikátní úsporný režim umožňuje až 97% efektivitu zařízení, čímž je zajištěna úspora energie i nákladů. Bližší informace se o nové řadě se dozvíte v tomto článku.

RITTAL: Systém nosných ramen CP 60/120/180 pro rozhraní člověk-stroj

  • 3.11.2014
RITTAL: Systém nosných ramen CP 60/120/180 pro rozhraní člověk-stroj
Systémy nosných ramen umožňují snadné a přesné otáčení, jakož i zvedání a vychýlení ovládacího panelu. Díky nim má obsluha stroje kontrolu nad strojem nebo zařízením. Společnost Rittal nyní přichází s inovací v podobě systémové stavebnice pro rozhraní člověk-stroj. Jedná se o kompletní program nosných ramen ve shodném designu a s maximální nosností od 60 do 180kg. Více informací o novém systému se dozvíte v tomto článku.

OEZ: Novinky v modulárních přístrojích Minia - Spínací přístroje

  • 27.10.2014
OEZ: Novinky v modulárních přístrojích Minia - Spínací přístroje
Spínání elektrických obvodů je běžnou praxí. Vzrůstají ale požadavky na inteligenci přístrojů, které elektrické obvody spínají. Sortiment spínacích přístrojů Minia společnosti OEZ se letos rozšířil a doplnil o v praxi užitečná provedení. Pokud chcete získat základní přehled o sortimentu spínacích přístrojů Minia a novinkách s ohledem na jejich použití v různých aplikacích, sledujte tento článek.

OEZ: Představení rozšířeného sortimentu spínacích přístrojů na Soneparu 2014

  • 20.10.2014
OEZ: Představení rozšířeného sortimentu spínacích přístrojů na Soneparu 2014
Společnost OEZ přijela na výstavu Sonepar 2014 do Hradce Králové s rozšířeným sortimentem spínacích přístrojů. O novinkách s námi hovořil zástupce firmy Martin Strasmeier. Jaké nové přístroje se objevily v produktové řadě Minia? Jak tyto přístroje fungují? Co umožňuje funkce Astro u nových Astro hodin a jak tyto hodiny stanovují polohu slunce? Odpovědi na otázky a další informace o novinkách se dozvíte z článku s videem.

SCHRACK: Amparo – řešení jistících a spínacích prvků pro řadovou zástavbu

  • 16.10.2014
SCHRACK: Amparo – řešení jistících a spínacích prvků pro řadovou zástavbu
Společnost Schrack Technik představila novou produktovou řadu Amparo složenou z komponent jistících a spínacích prvků včetně příslušenství. Naleznete zde jističe, proudové chrániče a kombinované přístroje s certifikátem VDE a s českým návodem. Komponenty se vyznačují ergonomickým designem a poskytují maximální bezpečnost s minimem tepelných ztrát. Bližší informace o nové produktové řadě se dozvíte v tomto článku.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933