Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Všechno zvládnu sám!


Document Actions
Článek
Odborníka nepotřebuju! Rozhovor s člověkem, který se již spřátelil se svými domácími rozvody nn a rozhodně si je nenechá jen tak "někým" rozvrtat! Má vlastně elektrotechnik právo zasahovat do cizího soukromého života?
Miroslav Minařík, ze dne: 28.08.2002
reklama

Po jednom sezení s elektrotechniky jsem vyslechl, že naše neodborná veřejnost má prý před elektřinou patřičný respekt a neodváží se do rozvodů zasahovat. Pokusil jsem se namítnout, že bych si dovolil trošku nesouhlasit. Dostalo se mi odpovědi, že vše zveličujeme a dokonce situace snad pro pobavení přibarvujeme. Samozřejmě jsem věděl, že autor tohoto tvrzení žije na jakém si "vysněném obláčku" odbornosti a pro samé ČSN nevidí ty partyzány mezi námi.
Tento rozhovor mne vyprovokoval k návštěvě jednoho velmi šikovného přítele, který bydlí přímo v epicentru dalších "šikovných" lidí. Tuto skupinku lidí bych zařadil asi takto:

  • průměrný věk cca 40 roků, tedy produktivní věk
  • vzdělání převážně střední a také vysoké
  • vědomosti převažují spíše praktické než teoretické

Ovšem jako obvykle nalézt obětavce, který by veřejnosti sdělil reálné skutečnosti, nebylo vůbec jednoduché. Po chvíli přemýšlení oslovený P.K. souhlasil s výpovědí (ovšem po zařazení do programu na ochranu svědků). Ono prozrazovat veřejná tajemství může být i nebezpečné.

  • Elektrika.cz: Co si rozmyslíš před samotnou generálkou bytu?
  • P.K.: Pro mne jsou důležité světla a zásuvky. Dopředu nic neplánuju, vše se vymýšlí za pochodu. Nejlépe podle délek vedení, které se sežene.
  • Elektrika.cz: Co si troufneš udělat sám? A co si skutečně uděláš sám?
  • P.K.: Všechno! Natluču to do zdi a pak si to nechám jen někým podepsat!
  • Elektrika.cz: Jéééé, kým podepsat?
  • P.K.: No kým, někým kompetentním! Technikem! Revizním...
  • Elektrika.cz: No a jaké použiješ vedení? Jaký kabel, průřez a tak.....
  • P.K.: Co se seženu. Většinou to trefím. Však to znáš, co se kde nachomejtne.... Před půl stoletím stačila jednička hliník, tak dnes musí měď stačit jakákoliv! Když to shoří, tak jsme pojištění.
  • Elektrika.cz: Do nové instalace bys opět volil jeden vývod pro svítidlo, jako jej máš teď nebo bys použil nějaká dekorativní svítidla?
  • P.K.: Néééé, určitě ne! Podívej na ten krásnej křišťálovej lustr! Krásně se na něm chytá prach... Číst se u toho nedá.... Prostě romantika! Co bych tam dal jinýho? Fujtajblový barový světýlka?
  • Elektrika.cz: Opravdu bys udělal všechno sám? Nenechal bys přece jen něco na někoho jiného?
  • P.K.: No myslím, že bych vše zvládl sám, na někoho jiného bych nechal pouze ten podpis revizního technika! Však to znám, vždy to jen odkývá, protože je to tak perfektně udělaný! Všechno zalepím sádrou aby nebyly vidět barvy drátů...
  • Elektrika.cz: Co prosím tě stojí takový razítko a podpis?
  • P.K.: Nic! Mám přece kamarády!
  • Elektrika.cz: Víš dobře, že spotřebiče stárnou a jejich izolace už nemusí být dostatečná. Nechal by sis prověřit některé kritické spotřebiče, třeba kus za 70Kč?
  • P.K.: Ne! Proč? Prověřím sám, ne?
  • Elektrika.cz: ?? Jak? Čím prosím tě chceš měřit izolační odpor?
  • P.K.: No mám přeci zkoušečku, ne? Aha, zajdu za sousedem, zda nemá měřák na odpor. A on určitě má!
  • Elektrika.cz: Řekni mi, když tak koukám na vaše pojistky, postup když se ti nějaká spálí. Co děláš? Vyměníš ji hned za jinou, nebo pátráš po příčině proč se tak stalo??
  • P.K.: No nemůžu ji vyměnit za jinou! Protože jiná není! Nikdo v domě nemá jiný pojistky! Musím opravit! Vím, že na posledy jsem tam dal osm pramínků, teď tam dám devět! Pokud se přepálí devět, zase přidám...
  • Elektrika.cz: Nechci narušovat tvůj životní styl, jen bych předpokládal, že to přepalování nebude samo sebou...
  • P.K.: No vždy to záleží na jak kvalitní pramínky narazím! To je veškeré tajemství!
  • Elektrika.cz: Když se ti ulomil ten drát v zásuvce, jak sis poradil?
  • P.K.: No zrovna nebylo nic po ruce jen drát z kola. Od dynama.... a už to slouží pět let!

Tak to byla krátká rozprava v nájemním domě, kde nebydlí žádný elektrotechnik. Z odborného pohledu se celé místo jeví jako jiný svět. Místní obyvatelé si jednoduše na náhodné, občasné probíjení spotřebičů zvykli. Celý dům je úžasnou vizitkou majitele domu. Inu, ještě se nestal úraz. Ona není nedostatečná pouze elektroinstalace, ale co je to proti starostem "hladovějících černoušků v Africe" že?

Taková situace se bohužel objevuje v různých podobách téměř v každém koutku země. Ale i v cizích oborech není situace lepší. V dopravě se překračuje rychlosti a špatně parkuje. Co se dělá špatně v účetnictví by mohl FÚ vykládat dlouhé večery. Kopíruje se nelegální software. Přepalují se CD. Při prodeji aut se odtáčejí kilometry zpět. Pivo se točí pod míru. Šidí se na gramážích masa. Tak proč by mělo být mezi dráty vše O.K.
Nechtěl jsem zde poškodit "zlaté české ručičky", ale snad pouze vyvrátit mylnou domněnku, že "všichni lidé mají před elektřinou respekt"!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933