Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Nad některými místy v Praze se již vznáší digitální signál pozemní televize DVB-T


Document Actions
Článek
První krůčky s pozemní digitální televizí u nás. Už se něco chystá, už se něco kuje.
Radek Kaisler, ze dne: 22.05.2002
reklama

Co je to ten tajemný název DVB-T ?

Zkratka DVB - T se užívá pro označení digitálního vysílání pozemní cestou. 

Užívá totožné základní kódovací prvky jako satelitní standard pro digitální televizi DVB - S a standard pro kabelovou digitální televizi DVB - C. 

Zatímco zdrojové kódování je identické s kódováním užitým pro satelitní a kabelové vysílání, kanálové se zásadně liší, je přizpůsobeno cestě přenosu signálu a eliminuje vliv šumu, odrazů signálu od překážek na cestě a rovněž interference sousedních kanálů.
DVB -T užívá OFDM, což je značně spolehlivá modulační technika, pracující ve dvou základních provozních módech:
- 2k, v němž se teoreticky moduluje 2048 nosných
- 8k, v němž se teoreticky moduluje 8192 nosných.
Uvedených hodnot se však v praxi nedosahuje a bývají o několik set nižší.

Co nám umožní ?

DVB - T umožňuje zvýšit počet pozemně vysílaných programů na 4 až 10 programů na kanál, což vede jednak k výraznému snížení nákladů na vysílání, hlavně však je zvýšena nabídka pro diváka. Nejde přitom jen o televizní programy, ale i o možnost příjmu nejrůznějších datových obsahů a přístup k Internetu (viz tento článek).

 

         

K příjmu signálu DVB - T není nutno užít venkovní směrovou anténu, plně dostačující je pokojová či prutová anténa nevelkých rozměrů.


Co je v současné době již u nás v provozu ?

V rámci ČR vysílají DVB - T zkušebně společnosti Czech Digital Group, a.s. na 46.kanálu a České Radiokomunikace na 25.kanálu. Zatím však jen v Praze a nejbližším okolí. Šířený signál je neveřejný a určený k ověřování systému. Přijímače ještě nejsou v běžné obchodní síti, distributoři jsou však připraveni je nabídnout současně se zahájením oficiálního vysílání. Přijímače jsou dodávány pouze ke zkušebním a ověřovacím účelům. 
České Radiokomunikace systémem DVB - T šíří signál ČT1, ČT2, Novy, Čro1 a Čro2. Czech Digital Group pak signál Primy, Novy, TV3, TV Programu a Radia Proglas.

 

Co bude dál ?

Necháme se překvapit, doufejme, že mile.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933