Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

MSV 2012: I letos se v Brně rozdávalo zlato


Document Actions
MSV 2012: I letos se v Brně rozdávalo zlato
Zlaté medaile se rozdávaly na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně i letos. Soutěž již nevychází z oborového členění veletrhu, ale jsou oceňovány inovativní exponáty, které jsou vyhodnoceny mezinárodní hodnotitelskou komisí jako nejlepší. I my jsme se podívali na několik exponátů oceněných Zlatou medailí.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.12.2012

I letos se na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně  rozdávaly zlaté medaile. Oceněno bylo celkem 13 exponátů z 29 přihlášených. Čtrnáctou medailí byl oceněn prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Oceněné exponáty:

  • Automat na kalibraci koncových měrek
    MESING, spol. s r.o.
Automat pro bezkontaktní kalibraci koncových měrek je unikátním zařízením, které vzniklo v rámci dlouhodobé spolupráce mezi inovační firmou MESING a výzkumnou institucí Ústavem přístrojové techniky Akademie věd ČR. Představený automat zavádí do praxe patentovaný princip kalibrace délky koncové měrky pomocí kombinace bílého světla a světla laseru. U tohoto přístroje je měření provedeno bezdotykově pomocí dopadu světelného záření na oba konce měrky v jeden okamžik. Zároveň je délka měrky určena s přímou návazností na definici jednotky jeden metr, neboť odměření probíhá s využitím laserového záření s přesně známou délkou vlny. Automat je dále vybaven specializovaným manipulátorem pro plně automatické zakládání koncové měrky ze zásobníku do měřicí komory přístroje a kapacita zásobníku je až 126 ks měrek.


Automat na kalibraci koncových měrek

  • Kuličkový šroub s klecí
    KULIČKOVÉ ŠROUBY KUŘIM, a.s.
Nové progresivní konstrukční řešení kuličkového šroubu určeného zejména pro krátké zdvihy s plynulým chodem a vysokou přesností polohy. Kuličkový šroub s klecí nemá žádný převodník pro recirkulaci kuliček, klec slouží jako zásobník kuliček a zároveň jako poziční element pro zajištění konstantní polohy kuliček. Toto provedení zaručuje plynulý chod  kuličkového šroubu a polohování po velmi malých přírůstcích.


Kuličkový šroub s klecí

  • Průtlačný práškový parní kotel PG575 s granulačním ohništěm
    VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s.
Jako nejlepší inovační exponát a energeticky efektivní komerční produkt, byl oceněn moderní kotel s vysokou účinností a výrazně sníženou produkcí škodlivin. Práškový parní kotel PG575 s granulačním ohništěm je řešen jako průtlačný, dvoutahový a s přímým foukáním uhelného prášku do hořákových sekcí, s přehříváky a přihříváky páry. K přípravě prášku je symetricky instalováno 6 kusů ventilátorových mlýnů s práškovými hořáky zaústěnými ve zkosených rozích a bočních stěnách spalovací komory kotle.


Průtlačný práškový parní kotel PG575 s granulačním ohništěm

  • Senzorová hlava VAST XTR gold na souřadnicovém měřicím stroji Accura II
    Carl Zeiss IMT GmbH
Uživatelé souřadnicových měřicích strojů si dosud mohli při dotykovém měření geometrií součástí vybrat mezi otočnými senzorovými hlavami, které jsou sice flexibilní díky krokovému natáčení senzorů, ovšem měření s nimi není přesné, nebo si mohli vybrat pevné senzorové hlavy, které jsou sice přesné, ale nejsou tak flexibilní při dosahování různých poloh. VAST XTR gold kombinuje to nejlepší z obojího. Unikátní řešení použité na pevné hlavě VAST XTR gold umožňuje otáčení snímacího systému s krokem 15° a zároveň měřit s vysokou přesností a opakovatelností měření.


Senzorová hlava VAST XTR gold

 
Zlaté medaile v hledáčku kamery...


  • Zařízení pro výběr neorientovaných nahodile, umístěných dílů z kontejneru průmyslovým robotem
    Blumenbecker Prag s.r.o.
  • Automatický systém aktivního řízení lunet pro ustavení klikových hřídelů při opracování s regulací na polohu dvěma regulovanými elektromechanicky poháněnými pistony
    VÍTKOVICE MECHANIKA a.s.
  • Bruska radiálních vaček BRV-300 CNC
    VÚTS, a.s.
  • Elektrická stacionární udržovací pec PTE Mk.II 330/09
    LAC s.r.o.
  • Univerzální robotický ARBURG modul - URA modul
    ARBURG spol. s r.o.
  • DRIVE CLiQ INTERFACE
    Siemens AG
  • Průmyslový videoskop IPLEX TX
    Olympus Corporation Shinjuku Monolith
  • Portálové multifunkční obráběcí centrum MCV 2318
    TAJMAC-ZPS, a.s.
  • Kazetový systém pro stavbu jednoduchých CNC strojů – C12, tiskárna 3D fabbster
    SINTERMASK GmbH


 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933