Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Nyní nám můžete zavolat zdarma.


Document Actions
fakl_mustrper.jpg
Faktor Light jde pionýrskou cestou P2P (peer-to-peer) telefonie. Již nyní se dovoláte obchodníkům po internetovém připojení bez dalších poplatků. Zda se jedná o vzdálenost Brno- Brno nebo Praha-Čína často není poznat. Pořiďte si takový systém také. Proč ne? Software zdarma, zvuková karta, repro, mikrofon......
Ludvík Málek, ze dne: 27.02.2004
reklama
Rychlý rozvoj pevného připojení internetu o dostatečné přenosové kapacitě mezi firmami a domácnostmi umožňuje i provoz hlasových služeb prostřednictvím internetového protokolu (VOIP). Výhodou takového spojení je, že si účastníci internetové telefonie mohou v rámci internetu obvykle volat za cenu pevného internetového připojení bez dalších místních, meziměstských či mezistátních minutových poplatků hrazených telekomunikačním operátorům.

Nasazení internetové telefonie VOIP do běžné praxe podniků je vedle potřebného pevného připojení mezi laickými uživateli obvykle komplikován také nutností nastavení portů firewallu pro provoz internetového volání. Aplikace Skype má o proti všem ostatním podobným VOIP aplikacím výhodu v tom, že po naistalování bez problémů pracuje i za firewallem bez nutnosti dalšího nastavení či otevírání portů, jelikož je provozována na portu 80, který je používán pro zobrazování běžných internetových stránek. Software lze na uvedených stránkách získat legálně zdarma, Skype se nainstaluje na PC a pokud má uživatel připojen mikrofon a reproduktory lze po zřízení uživatelského účtu ihned telefonovat. K počítači lze prostřednictvím USB portu připojit koncové zařízení v podobě telefonního přístroje a tím uskutečnění hovoru vlastně dostává podobu jako při běžném volání z klasického stolního telefonu. Přístroje lze zakoupit zde a v ceně je i doručení do ČR.

Další výhodou IP volání přes Skype je to, že pokud volaný uživatel není na svém pracovišti a nemá zapnutý PC, tak volající hned bez ztráty času a vyčkávání obdrží hlášení o nedostupnosti volaného (na rozdíl od služeb klasického pevného operátora, kdy zavěsíme po cca 1 minutě marného vyzvánění) a uskuteční hovor (ale již placený) třeba pomocí mobilního telefonu. Součástí aplikace je i klasický instant messaging, software od verze 0.96.0.51. Released on Feb 20, 2004 podporuje hlasové konferenční hovory. Příští verze zřejmě přinesou i možnost volání do běžné telefonní sítě či přenos obrazu pomocí webové kamery , což dále usnadní komunikaci zejména v případech, kdy jde o ukázky vyobrazení výrobků v katalozích, náčrtky či možnost vidět se mezi volajícími on-line a podobně.

Uvedené výhody v podobě snadné instalace bez nutnosti dalších nastavení nás vedly k zavedení k této služby nejen v rámci vnitrofiremní komunikace, ale po odzkoušení jsme se rozhodli službu také zpřístupnit jako oficiální komunikační kanál vedle běžného telefonního spojení firmy Faktor Light a A-Light.

Poznámka redakce:
Již jsme provedli několik testovacích hovorů se sluchátky a mikrofonem. Hlavní výhradu máme k nutnosti nasazovat sluchátka nebo držet mikrofon. Externí telefonní přístroj by zřejmě tento nedostatek vyřešil. Rozhodně ovšem vítáme tuto variantu spojení, protože při odborných konzultacích minuty hovoru rychle přibývají.

Pokud máte dotazy nebo zkušenosti, podělte se v diskuzi.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933