Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...

Ach, ty revize....


Document Actions
Článek
Jak dlouho ještě budou revize elektrických zařízení vydávány za to, čím nejsou, a za co jsou pokládány?
Jaroslav Melen, ze dne: 16.04.2002
reklama

Na stránkách odborných časopisů Elektro jsem publikoval (např. Elektro v čísle 2/2000) článek: Definice pojmu "Bezpečnost elektrického zařízení" podle PŘÍLOHY A ČSN 331500 a její dopad na rozsah požadovaných úkonů při provádění pravidelných revizí.
Připomínám, že jsem v něm důrazně opakoval otázku položenou revizním technikům na několika setkáních s elektrotechnickou veřejností, zda si při pravidelných revizích stanoví postup revize tak, aby při ní ověřovali například :
1. funkčnost zařízení nouzového zastavení transportního zařízení nebo,
2. funkčnost provozního termostatu elektrického boileru.

V článku jsem poukázal na to, že pravidelné revize elektrických zařízení prováděné v duchu této definice nedávají provozovateli potřebnou záruku, že bezpečnost elektrické zařízení byla posuzována komplexně. Pokud totiž revizní technik v revizní zprávě jasně neuvede čeho a v jakém rozsahu a pro jaký účel byla revize provedena, jsou provozovatelé uváděni v omyl. To proto, že revize za kterou zaplatili, jim nedává úplný obraz o celkovém stavu jejich elektrického zařízení z hlediska bezpečnosti - bezpečnosti nejen před úrazem elektrickým proudem, ale i v podobě přiměřené ochrany před nebezpečími neelektrického charakteru, která mohou elektrická zařízení způsobovat. Způsobovat zprostředkovaně při nedostatečné funkční bezpečnosti.
Pokud je pravda to co bylo zveřejněno ve sdělovacích prostředcích, že katastrofu panelového hotelu v Lounech způsobil elektrický boiler, resp. jeho nefunkční termostat, pak musím s lítostí konstatovat, že můj tehdejší apel se minul účinkem. Stejně tak, jako bych nechtěl být v kůži revizního technika, který prováděl naposled revizi el. zařízení tohoto hotelu a na něhož si náhodou vzpomene bystrý vyšetřovatel.
Snad díky mrtvým z Loun nebudou (alespoň v nejbližší době zapomnění) z úst nejen odpovědných znít slova, že nic takového nepamatují. To, že to řekli dnes (12. 4. 02) v TV Nova oslovení vedoucí inspektoři Inspektorátů bezpečnosti práce, je zarážející. Zarážející neboť z úst představitelů orgánu státního odborného dozoru nad bezpečností práce bylo lze oprávněně očekávat zcela něco jiného. Jiného ve smyslu prevence, která musí být středobodem zájmu orgánů státního odborného dozoru.
Doporučuji revizním technikům, aby si nemysleli, že se v případě možného obvinění schovají za definici bezpečnosti elektrického zařízení z PŘÍLOHY A ČSN 33 1500.

Pamatujte na přísloví:
"Kdo chce psa bít, vždy si hůl najde".

Nejméně do doby nabytí účinnosti nařízení vlády č. 378/2001 Sb., tj. 1. ledna 2003, doporučuji všem, kteří vykonávají revize v duchu zmíněné definice a ne v rozsahu který by pokryl bezpečnost i v podobě přiměřené ochrany před nebezpečími neelektrického charakteru, která mohou elektrická zařízení způsobovat (nic vás k tomu, krom profesní cti, na rozdíl od provozovatelů, nenutí), aby do závěru revizní zprávy neuváděli jen to, co lakonicky říká čl. 6.1.2 ČSN 33 1500, ale:
"Elektrické zařízení je z hlediska bezpečnosti definované v PŘÍLOZE A ČSN 33 1500 schopné provozu".

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933