Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Požadavky na elektrotechnické výrobky při jejich uvádění na trh


Document Actions
sv60lom.gif
Cílem této příručky je poskytnout výrobcům a dovozcům elektrotechnických výrobků přehlednou a souhrnnou informaci o právních povinnostech při uvádění výrobků na trh, a to v souvislosti s ochranou před výrobky, které by mohly ohrozit veřejný zájem, zejména v oblasti ochrany života, zdraví, majetku apod.
Jan Lojkásek, ze dne: 10.12.2002
reklama

Požadavky na elektrotechnické výrobky při jejich uvádění na trh (druhé - přepracované vydání)
Autor: JUDr. Jaromír Jareš
Svazek 60, základní edice ELEKTRO
Cena: 105,- Kč, z toho DPH 5 % = 5,- Kč
ISBN 80-86230-27-6
Formát A5, 65 stran, 5 obrázků, 6 příloh

Výraz "uvádění výrobků na trh" nemá v českém právu delší tradici. Je převzat z práva Evropských společenství a zahrnuje nejen prodej výrobků, ale rovněž všechny formy prvního úplatného nebo bezúplatného předání výrobků nebo jejich nabídnutí k předání za účelem jejich distribuce nebo používání včetně prvního převodu vlastnických práv k výrobku.

Pro vývoj českého práva v oblasti povinností souvisejících s vlastnostmi výrobku je podstatné to, že postupně probíhají zásadní změny, jejichž základním cílem je sjednocení s právem ES tak, aby byly odstraněny technické překážky obchodu spočívající v rozdílnosti národních právních úprav. Nástrojem sjednocení jsou především směrnice Rady ES vydávané pro jednotlivé skupiny výrobků. Tyto směrnice jsou závazné pro členské státy jen z hlediska výsledků, kterých má být dosaženo, nikoliv však z hlediska forem a prostředků k jejich dodržení. Prakticky to znamená, že členské státy jsou povinny národní technické předpisy uvést do souladu s příslušnými směrnicemi. Vlastní provedení potřebných úprav je v jednotlivých členských státech rozdílné.
V České republice byla zvolena relativně jednoduchá a přehledná forma. Obecné povinnosti jsou uvedeny v zákoně č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky v platném znění s tím, že konkrétní povinnosti jsou uvedeny v jednotlivých nařízeních vlády k tomuto zákonu, která jsou plně slučitelná s přejímanými směrnicemi.
Vedle výkladu povinností stanovených uvedenými právními předpisy je v příručce věnována pozornost i výkladu dalších, jejichž nepochopení může přinést firmám a živnostníkům finanční ztráty.

Jedná se o:
– zákon č. 59/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku v platném znění,
– zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků.

Oba předpisy rovněž přejímají legislativu ES.

Příručka obsahuje výklad povinností stanovených zmíněnými právními předpisy
a výklad jejich vztahů k dalším (např. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce apod.). Postihuje též změny v předpisech v souvislosti s uzavřením Protokolu k Evropské dohodě o posuzování shody a akceptaci průmyslových výrobků (PECA) i nejnovější změny zákona o technických požadavcích na výrobky.
Příručka je určena nejen výrobcům, dovozcům a vývozcům elektrotechnických výrobků, ale i projektantům, zřizovatelům, provozovatelům a revizním technikům elektrických zařízení.


Požadavky na elektrotechnické výrobky při jejich uvádění na trh (druhé - přepracované vydání)
Autor:
JUDr. Jaromír Jareš
Svazek 60, základní edice ELEKTRO
ISBN 80-86230-27-6
Formát A5, 65 stran, 5 obrázků, 6 příloh


Kniha je již vyprodána!


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933