Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Podmínky získání osvědčení a oprávnění


Document Actions
Podmínky získání osvědčení a oprávnění
Znáte všechny podmínky pro úspěšné získání těchto dokumentů? Měli byste znát důležité zásady BOZP. Nevynechat zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. A co zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce? A pak ještě koukněte na poznámky ze zákona o inspekci práce. A závěrem pak ještě několik drobných poznámek ...
František Kosmák, ze dne: 31.03.2008
reklama

PODMÍNKY ZÍSKÁNÍ OSVĚDČENÍ A OPRÁVNĚNÍ
k provádění revizí elektrického ručního nářadí podle ČSN 33 1600
a elektrických spotřebičů podle ČSN 33 1610 a Zákona č.338/2005
Sb. o státním odborném dozoru

Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (BOZP) s elektrickým ručním nářadím a při používání elektrických spotřebičů je jednou ze základních povinností uložených Zákonem č. 262/2006 Sb.–Zákoník práce- jak zaměstnavatelům, tak podnikajícím fyzickým osobám (dále jen zaměstnavatelům).
Povinnost zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci se vztahuje na všechny fyzické osoby, které se s vědomím zaměstnavatele nebo podnikající fyzické osoby zdržují na jejich pracovištích.

Důležité zásady v oblasti BOZP
při používání elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů:

Zákon č. 262/2006 Sb.

zapracovává příslušné předpisy Evropského společenství, zejména Směrnice Rady 89/91 EHS a 89/65 EHS o zavádění opatření pro zlepšení BOZP zaměstnanců při práci a o minimálních požadavcích na BOZP pro používání osobních ochranných prostředků zaměstnanců při práci.

§ 11

Vedoucími zaměstnanci zaměstnavatele se rozumí zaměstnanci, kteří jsou na jednotlivých stupních řízení zaměstnavatele oprávněni stanovit a ukládat podřízeným zaměstnancům pracovní úkoly, organizovat, řídit a kontrolovat jejich práci a dávat jim k tomu účelu závazné pokyny (určují termíny kontrol a revizí elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů).

HLAVA I - BOZP
Předcházení ohrožení života a zdraví při práci.

§ 101

Zaměstnavatel je povinen zajistit BOZP zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce - dále RIZIKA (provádění kontrol a revizí elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů).
Péče o BOZP je nedílnou a rovnocennou součástí pracovních povinností vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení v rozsahu pracovních míst, která zastávají.

§ 102

Zaměstnavatel je povinen vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k předcházení rizikům.
Prevencí rizik se rozumí všechna opatření vyplývající z právních (zákony, nařízení vlády, vyhlášky) a ostatních předpisů (zejména technické normy) k zajištění BOZP a z opatření zaměstnavatele, která mají za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je nebo minimalizovat působení neodstranitelných rizik (opět povinnost provádět kontroly a revize el.nářadí a el.spotřebičů a jejich odborné opravy – ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610).
Zaměstnavatel je povinen soustavně vyhledávat nebezpečné činitele a procesy pracovního prostředí a pracovních podmínek, zjišťovat jejich příčiny a zdroje. Na základě tohoto zjištění vyhledávat a hodnotit rizika a přijímat opatření k jejich odstranění (opět povinnost provádět kontroly a revize el.nářadí a el.spotřebičů a jejich odborné opravy – ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610).
K tomu je povinen pravidelně kontrolovat úroveň BOZP, zejména stav výrobních a pracovních prostředků, vybavení pracovišť a úroveň zjistitelných faktorů pracovních podmínek a dodržovat metody a způsob zajištění a hodnocení rizikových faktorů podle prováděcího právního předpisu (Zákon č. 309/2006 Sb. o zajištění dalších podmínek BOZP a Nařízení vlády č. 101/2005 Sb. (dále jen NV) o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí).
Prevenci rizik je zaměstnavatel povinen plánovat a udílet vhodné pokyny k zajištění BOZP. Přizpůsobovat přijatá opatření měnícím se skutečnostem (stav el.ručního nářadí a spotřebičů během jejich používání), kontrolovat jejich účinnost a dodržování a zajišťovat zlepšování stavu pracovního prostředí a pracovních podmínek.

§103

Zaměstnavatel je povinen zajistit zaměstnancům školení (např. revizním technikům) o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP, která doplňují jejich odborné předpoklady a požadavky pro vykonávání jejich práce ve vztahu k rizikům při práci, a soustavně vyžadovat a kontrolovat jejich dodržování, (vazba na ČSN EN 50110-1:2005 Obsluha a práce na elektrických zařízeních).
Obsah, četnost a pravidelné opakování školení rovněž určí zaměstnavatel včetně způsobu ověřování znalosti zaměstnanců, a vede evidenci a provedeném školení.

§ 104

Osobní a ochranné pracovní prostředky, pracovní oděvy a obuv (OOP):
Zaměstnavatel je povinen OOP poskytnout zaměstnancům bezplatně podle vlastního seznamu zpracovaného na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce. Poskytování OOP nesmí zaměstnavatel nahrazovat finančním plněním.
Technické požadavky na OOP pro různé pracovní činnosti včetně činnosti na a v blízkosti elektrických zařízení pod napětím stanovuje NV č. 21/2003 Sb.. Proti úrazu elektrickým proudem jsou to například dielektrické izolační rukavice, dielektrická obuv, zkoušečky a pracovní oděvy.

§ 106

Zaměstnanec je mimo jiné povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví fyzických osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci (nebezpečné el.nářadí nebo el.spotřebiče nebo jejich neodborná oprava nebo kontrola a revize provedená osobou bez osvědčení k revizím el.zařízení podle §9 vyhl.č.50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice; práce s nimi nebo jejich následné předání jinému zaměstnanci jako bezpečné elektrické zařízení k jeho používání).
Znalost základních povinností vyplývajících z právních a ostatních předpisů a požadavků zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je nedílnou a trvalou součástí kvalifikačních předpokladů zaměstnance.
Z uvedeného vyplývají vzájemné povinnosti zaměstnavatele i zaměstnance v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci při používání elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů.

Zákon č. 309/2006 Sb.
o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci,

je dalším zákonem, který ukládá zaměstnavateli pro zajišťování bezpečnosti elektrického ručního nářadí a spotřebičů zejména:

§ 4

Požadavky na výrobní a pracovní prostředky zařízení:

  1. Zaměstnavatel je povinen zajistit, aby stroje, technická zařízení, dopravní prostředky a nářadí byly z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vhodné pro práci, při které budou používány. Stroje, technická zařízení, dopravní prostředky a nářadí musí být
    a) vybaveny ochrannými zařízeními, která chrání život a zdraví zaměstnanců,
    b) vybaveny nebo upraveny tak, aby odpovídaly ergonomickým požadavkům a aby zaměstnanci nebyli vystaveni nepříznivým faktorům pracovních podmínek,
    c) pravidelně a řádně udržovány, kontrolovány a revidovány.

§ 9
Odborná způsobilost

Zaměstnavatel může zajišťovat plnění úkolů v prevenci rizik (v našem případě revize elektrického ručního nářadí a spotřebičů) sám, je-li k tomu odborně způsobilý (zvláštní odborná způsobilost podle § 11 zákona č.309/2006 Sb. - elektrotechnik s Osvědčením k provádění revizí elektrických zařízení podle § 9 vyhl. č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice). Jinak je povinen zajistit tyto úkoly odborně způsobilým zaměstnancem, kterého zaměstnává v pracovněprávním vztahu podle § 3 Zákoníku práce.

§ 11
Zvláštní odborná způsobilost

(pro získání Osvědčení k revizím elektrických zařízení podle §9 vyhlášky č.50/1978 Sb.).
Na technických zařízeních, která představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví zaměstnanců, pokud jde o jejich obsluhu, montáž, kontrolu nebo opravy, mohou práce a činnosti samostatně vykonávat a samostatně je obsluhovat jen zvlášť odborně způsobilí zaměstnanci.
Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti zaměstnance je:

  1. zdravotní způsobilost podle zvláštního právního předpisu,
  2. dosažení věku stanoveného zvláštním právním předpisem; tento věk však nesmí být nižší než 18 let,
  3. odborné vzdělání stanovené prováděcím právním předpisem,
  4. odborná praxe v délce stanovené prováděcím právním předpisem,
  5. doklad o úspěšně vykonané zkoušce ze zvláštní odborné způsobilosti (§ 20 zákona č.309/2006 Sb. V našem případě Osvědčení podle vyhl.č.50/1978Sb.)

Zákon č. 174/1968 Sb.
o státním odborném dozoru nad bezpečností práce ve znění zákona č.124/2000 Sb.ve
znění zákona č.124/2005 Sb. a úplném znění zákona č.338/2005 Sb.
§6b

Určuje jako zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, která podléhají dozoru podle tohoto zákona. Jsou to technická zařízení tlaková, zdvihací, elektrická a plynová.

Z uvedených základních podmínek a vztahů vyplývá, že se jedná o činnost (revize el. zařízení) na zařízeních, která představují zvýšenou míru ohrožení života, zdraví a majetku Jedná se tedy o

VYHRAZENÁ ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ

podle Vyhl. č. 20/1979 Sb. kterou se určují vyhrazená elektrická zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti.

Vyhláška č.20/1979 Sb.

v platném znění, kterou se určují vyhrazená elektrická zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti,

§ 4
(6) „výchozí a pravidelné revize smějí vykonávat jen revizní technici“.

Zákon č. 124/2000 Sb.
o státním odborném dozoru nad bezpečností práce.

§ 6c
stanoví tyto předpoklady odborné způsobilosti fyzických osob:

>> dosažení věku 18 let
>> zdravotní způsobilost pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních podle úplného znění Zákona č. 20/1996 Sb. o zdraví lidu ve znění Zákona č. 548/1991 Sb. a Směrnice Ministerstva zdravotnictví č. 49/1967 o posuzování zdravotní způsobilosti k práci potvrzenou smluvním lékařem zaměstnavatele podle § 103 odst. 1d) Zákona č. 262/2006 Sb. - ZP;
>> předepsaná kvalifikace podle vyhl. č. 50/1978 (alespoň § 6 pro požadovaný rozsah napětí a druh zařízení)
>> doba praxe v oboru podle vyhl. č. 50/1978 Sb.

Pro revize elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů je potřebné Osvědčení skupiny E4/A-stroje, přístroje, rozváděče.

Požadovaná doba praxe podle dosaženého odborného vzdělání:
pro § 9 na provádění revizí el. nářadí a spotřebičů jsou to min. 2 roky a úspěšné absolvování vysoké školy studijního směru elektrotechnika, 3 roky a dosažení úplného středního odborného vzdělání v oboru elektrotechniky, 4 roky a vyučení v oboru elektrotechniky v rozsahu některého z oborů uvedených v Příloze 2 vyhl.č.50/1978 Sb. a dále aktualizovaných Ministerstvem školství ČR.
Z požadované praxe musí být absolvována alespoň polovina na el. zařízeních požadovaného rozsahu Osvědčení. Je-li tato polovina delší než 2 roky, stačí tyto 2 roky;

Zákon č.338/2005 Sb.
Úplné znění zákona č.174/1968 o státním odborném dozoru nad bezpečností práce
§6c

(1) c)
Organizace a podnikající fyzické osoby zajistí,aby ve stanovených případech zkoušky, revize, opravy, montáž nebo obsluhu vyhrazených technických zařízení vykonávaly jen fyzické osoby, které jsou odborně způsobilé, a ve stanovených případech jsou též držiteli OSVĚDČENÍ.
Z tohoto zákonného ustanovení vyplývá, že

Revize mohou provádět jen revizní technici s Osvědčením podle §9 Vyhlášky č.50/1978Sb. vydaného Organizací státního odborného dozoru ITI Praha (Institut technické inspekce) a jeho kteroukoliv pobočkou v České republice.Osvědčení na provádění revizí má platnost na celém území České republiky vždy na dobu 5let.

Zákon č. 251/2005 Sb.
zákon o inspekci práce s účinností od 1. 7. 2005 stanovuje mimo jiné:

§ 20

Přestupky na úseku vyhrazených technických zařízení

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku na úseku bezpečnosti vyhrazených elektrických zařízení tím, že

b) bez oprávnění nebo osvědčení vydaného organizací státního odborného dozoru ITI Praha podle Zákona č. 174/1968 Sb. ve znění Zákona č. 159/1992 Sb. na provádění prohlídek, revizí nebo zkoušek při provozování vyhrazených technických zařízení podle Zákona č. 174/1968 Sb. ve znění Zákona č. 124/2000 Sb. a úplného znění zákona č.338/2005Sb. provádí ve stanovených případech prohlídky, revize nebo zkoušky,

(2) Za přestupek podle odst. 1

b) písmeno b)lze uložit pokutu až do výše 2 000 000 Kč.

Ve výše uvedených právních předpisech jsou zřejmé jejich vzájemné vazby z hlediska požadavků na zvláštní odbornou způsobilost nejen revizních techniků, ale všech elektrotechniků.

Ke splnění všech požadavků právních předpisů zde uvedených stále platí Vyhláška č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Podle § 9 této vyhlášky jsou odborně prověřování (zkoušeni) revizní technici elektrických zařízení. Jedinou organizací k tomu účelu ze zákona ustanovenou je ITI Praha (Zákon č. 174/1968 Sb. v úplném znění Zákona č. 338/2005 Sb.). Zkouška může být provedena na kterékoliv pobočce ITI v ČR. Osvědčení má platnost na celém území ČR.

Na základě Osvědčení vydaného ITI k revizím elektrických zařízení podle § 9 Vyhl. č. 50/1978 Sb. lze požádat opět na ITI o vydání OPRÁVNĚNÍ k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených elektrických zařízení podle § 6a Zákona č. 338/2005 Sb.
Předpokladem odborné způsobilosti pro vydání oprávnění organizacím a podnikajícím fyzickým osobám je jejich potřebné technické vybavení (pro revizní techniky zejména měřící přístroje a vhodné nářadí) a odborná způsobilost jejich pracovníků (Osvědčení podle § 9 vyhl. č. 50/1978 Sb. pro revizní techniky a § 8 pro dodavatelskou činnost).

Oprávnění podle Zákona č. 338/2005 Sb. slouží jako podklad pro žádost o vydání ŽIVNOSTENSKÉHO LISTU na místně příslušném Živnostenském úřadě.
Skupinu 205-montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených elektrických zařízení podle Živnostenského zákona č. 455/1991 Sb. v platném znění, nelze slovně měnit nebo upravovat. Lze ji buď celou na základě odborné způsobilosti plného rozsahu uvést do Živnostenského listu, nebo zúžit o ty odbornosti, na které žadatel odbornou způsobilost nemá, např. má-li žadatel jen §§ 6, 7, 8, nemůže mít Živnostenský list vystaven i na revize podle § 9, ale jen na montáž, opravy a zkoušky vyhrazených elektrických zařízení.

S O U Č A S N Ý S T A V
3.10.2007 a platné normy:

ČSN 33 1600:1994 pro revize elektrického ručního nářadí během používání
ČSN 33 1610:2005 pro revize a kontroly elektrických spotřebičů během jejich používání

!!! V červnu 2007 byla Opravou 1 s účinností od 1.7.2007 vypuštěna z ČSN 33 1600 informativní příloha A „Oprávnění k provádění revizí a kontrol nářadí“.

!!! V červnu 2007 byla Opravou 1 s účinností od 1.7.2007 vypuštěna z ČSN 33 1610 nformativní příloha D „ Provádění revizí a kontrol spotřebičů“.

NOVÁ SITUACE OD 1. 7. 2007:

informace o kvalifikaci pro provádění revizí a kontrol elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů byla z norem ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610 v červnu 2007 vypuštěna a tyto činnosti mohou tedy nadále vykonávat jen fyzické osoby jejichž odbornou způsobilost ke zkouškám, revizím, opravám, montážím ověřila Organizace státního odborného dozoru ITI Praha a vydala jim o tom OSVĚDČENÍ podle § 6a zákona č.174/1968 Sb.v úplném znění zákona č.338/2005 Sb. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce (Osvědčení pro revize elektrických zařízení podle §9 vyhl.č.50/1978 Sb).

Ověření odborné způsobilosti (zkoušku) je možno vykonat na základě žádosti na kterékoliv pobočce ITI Praha v bývalých krajských městech v České republice. ITI je organizací státního odborného dozoru s působností na celém území ČR zařazená do struktury SÚIP.

Zkouška obsahuje 40 otázek z právních předpisů, uvedených v 1. části tohoto příspěvku a 50 otázek z ochrany před úrazem elektrickým proudem (zejména ČSN 33 2000-4-41). Rozsah písemných otázek je zveřejněn na adrese www.iti.cz.

Po úspěšné písemné části zkoušky následuje ústní obhajoba vypracovaných cvičných revizních zpráv – vysvětlení postupů měření, vysvětlení naměřených hodnot a vyhodnocení účinnosti ochrany před úrazem elektrickým proudem nebo mechanickým úrazem.

Po úspěšné druhé části zkoušky(ústní), získá žadatel:

OSVĚDČENÍ pro revize elektrických zařízení v rozsahu E4/A na specifikovaná zařízení - revize elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů.

Školení a zkoušky revizních techniků skupiny E4/A pro specifikovaná elektrická zařízení podle ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610 pro revize elektrického ručního nářadí a spotřebičů jsou méně náročné než pro celý rozsah elektrických zařízení skupin E1/A,B bez omezení napětí i v objektech s nebezpečím výbuchu a E2/A, B pro nízké napětí i v objektech s nebezpečím výbuchu a měl by je snadno zvládnout dobrý elektrikář s několikaletou praxí.

3. 5. 2005 schválil Parlament ČR nový Zákon o inspekci práce č.251/2005 Sb.,

kterým se ruší Český úřad bezpečnosti práce v Praze vč.IBP a nově se zřizuje Státní úřad inspekce práce (SÚIP) se sídlem v Opavě. Zákon nabyl účinnosti dnem 1.7.2005. SÚIP je řízen Ministerstvem práce a sociálních věcí. SÚIP je kontrolním orgánem v ČR na úseku ochrany pracovních vztahů a pracovních podmínek s regionální působností jako součást orgánů Státní správy. Dozor vykonává SÚIP prostřednictvím Oblastních inspektorátů práce (OIP) namísto zrušených Inspektorátů bezpečnosti práce (IBP).
OIP kontrolují zejména dodržování právních předpisů v pracovně právních vztazích, právních předpisů k zajišťování BOZP a právních předpisů k zajištění bezpečnosti provozu technických zařízení se zvýšenou mírou ohrožení života a zdraví a právních předpisů o bezpečnosti a provozu vyhrazených technických zařízení.
Pro oblast kontrol, revizí a zkoušek vyhrazených elektrických zařízení zákon nestanoví podmínky, ale jen pokuty za protizákonnou činnost (přestupky) v této oblasti. Je to zejména:

§ 20

Přestupky na úseku vyhrazených technických zařízení

(1)
Fyzická osoba se dopustí přestupku na úseku bezpečnosti vyhrazených elektrických zařízení tím, že

b) bez oprávnění nebo osvědčení vydaného organizací státního odborného dozoru ITI Praha podle Zákona č. 174/1968 Sb. ve znění Zákona č. 159/1992 Sb. na provádění prohlídek, revizí nebo zkoušek při provozování vyhrazených technických zařízení podle Zákona č. 174/1968 Sb. ve znění Zákona č. 124/2000 Sb. a v úplném znění zákona č.338/2005 Sb. provádí ve stanovených případech prohlídky, revize nebo zkoušky,

(2)
b) Za přestupek podle odst. 1 písmeno b) lze uložit pokutu až do výše 2 000 000 Kč.

Nařízení vlády č. 101/2005 Sb.
o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí,

§3
(4) Zaměstnavatel při plnění zákonné povinnosti zajistí:

a) stanovení termínů, lhůt a rozsahu kontrol, zkoušek, revizí, termínů údržby, oprav a rekonstrukce technického vybavení pracoviště, včetně pracovních a výrobních prostředků zařízení, s ohledem na jejich provedení, doporučení výrobce a způsob používání, požadavky na pracoviště, rizikové faktory způsobující zhoršení technického stavu pracovních a výrobních prostředků a zařízení v souladu s výsledky předcházejících kontrol, zkoušek či revizí, po dobu provozu a používání pracoviště,

b) dodržování termínů a lhůt pro provádění činností uvedených v písmenu a) a určí osobu, jejíž povinností je zajistit jejich provádění,

c) aby stanovené termíny, lhůty a rozsah činností uvedených v písmenu a) a kontrolní a revizní záznamy, hlášení údajů o stavu zařízení získávaná například ze snímačů a čidel, byly vedeny způsobem, který umožní uchovávání údajů po stanovenou dobu v písemné nebo elektronické podobě tak, aby byly k dispozici osobám vykonávajícím na zařízeních pracovní činnost a dozorovým a kontrolním orgánům.
Pro splnění podmínek uvedených v odst. a), b) je možno použít např. Nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí.

Z uvedené citace NV 101/2005 Sb.vyplývá:

Revize elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů je důležitou činností v oblasti prevence rizik a musí být plánovaná.

Lhůty kontrol, revizí a zkoušek nestanovuje revizní technik, ale zaměstnavatel !!!

Z Á V Ě R

Vzhledem k zavedené praxi, kdy kontroly a revize prováděli převážně zaměstnanci, kteří nebyli revizními techniky elektrických zařízení podle § 9 vyhl. č. 50/1978 Sb., je vhodné svěřit revize jen revizním technikům a předejít tak možným pokutám fyzickým osobám za přestupky na úseku vyhrazených technických zařízení podle § 20 Zákona o inspekci práce ze strany orgánů OIP (Oblastních inspektorátů práce), případně nést další důsledky v případě úrazu osob, požáru nebo škod na majetku a ve výrobě.

F. Kosmák, technický poradce pro elektrotechniku, Brno

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933