Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Lovato = jedna z nejkompletnějších řad stykačů na světě


Document Actions
lovst10.jpg
Firma Lovato Electric je tradičním evropským výrobcem elektromechanických přístrojů od 20. let minulého století. Současná řada stykačů Lovato patří bezesporu mezi nejkompletnější stykačové řady na světě.
ze dne: 23.09.2003
reklama

Lovato nabízí rozsah 6 až 630A pro induktivní zátěže v AC3 a 16 až 1600A pro odporové zátěže v AC1. To vše v 3 i 4-pólovém provedení a se střídavým i stejnosměrným ovládáním cívky!
Ke stykačům se dodává široké spektrum příslušenství a nabídku ještě doplňují kombinace s motorovými spouštěči SM a tepelnými relé RF. Přístroje mají certifikáty všech významných světových zkušeben včetně našeho EZÚ.

Řadu stykačů lze rozdělit do 3 skupin. První nejmenší tvoří ministykače BG ve velikostech e 6A, 9A a 12A (AC3) v 3 a 4-pólové provedení .
Kromě toho se dodává i model s hlavními kontakty 2 zapínací + 2 rozpínací se střídavým i stejnosměrným ovládáním a dále ministykač se speciální cívkou s nízkou DC spotřebou.

Svorky mohou být šroubové, pájitelné do plošných spojů nebo fastonové.

Mezi příslušenství ministykačů patří pomocné kontakty, mechanické blokování, násuvné odrušovací filtry a paralelní můstky, sada pevných spojek pro motorový spouštěč s ministykačem, sada pevných spojek pro reverzaci, adaptér pro kompaktní montáž spouštěče, sada pevných spojek pro rozběh Y/D.

Ministykače BG v kombinacích s motorovými spouštěči řady Lovato SM1 vyhovují požadavkům koordinace „typu 2“.
Motorové spouštěče SM1 jistí motor proti zkratu i nadproudu.

Přímo na ministykače lze namontovat tepelné jistící relé RF9 učené pro jištění elektromotorů proti proudovému přetížení.

V případě potřeby reverzace motorů je možné pomocí příslušenství sestavit a nebo si objednat už hotovou reverzační kombinaci dvou ministykačů s mechanickým blokováním proti současnému sepnutí. V sortimentu Lovata je jak typ s externím odnímatelným mechanickým blokováním, tak i typ s interním mechanickým blokováním.

Mezi přednosti ministykačů patří i fakt certifikace UL/CSA pro americký a kanadský trh, což je důležitá podmínka pro firmy exportující zařízení do těchto zemí. Další významnou výhodnou ministykačů BG jsou stejné rozměry přístroje se stejnosměrným a střídavým ovládáním !
Obchodním argumentem je velmi konkurenční cena. Na českém trhu dostane při zakoupení 10 ministykačů zákazník zdarma TWIST, GO nebo OSKARTU a jeden ministykač ho vyjde bez DPH na 219,- Kč.

Druhou u skupinou stykačů Lovato je stavebnicová řada BF v proudových velikostech 9A, 12A, 16A, 20A, 25A, 32A, 40A, 50A, 65A, 80A a 95A (AC3) v 3- a 4-pólovém provedení se střídavým i stejnosměrným ovládáním.
Pro spínání kapacitních baterií při kompenzaci jalové energie se dodávají speciální kompenzační stykače BF.K. Lze si je ovšem také sestavit jednoduchou montáží bloku speciálních pomocných kontaktů a sady přednabíjecích odporů na standardní třípólový stykač. Tento blok pomocných kontaktů a odporů se dodává jako kompletní sada, kterou lze montovat na libovolný stykač z celé řady BF!
Řadu BF doplňují speciální stykače s hlavními kontakty 2 zapínací + 2 rozpínací a speciální stykače se 4 rozpínacími hlavními kontakty.

V bohatém příslušenství ke stykačům BF jsou bloky přídavných pomocných kontaktů pro čelní i boční montáž, mechanické blokování, vzájemné mech.blokování, odrušovací filtry a sada pevných spojek pro reverzaci a Y/D. Jako u ministykačů jsou možné kombinace s motorovými spouštěči Lovato a tepelnými jistícími relé, kombinace pro rozběh Y-D a reverzační sestavy.

Třetí skupinou stykačů Lovato je „velká“ řada výkonových stykačů s označením B.

Dodává se v proudových velikostech 110A, 150A, 185A, 265A, 320A, 420A, 520A a 630A pro induktivní zátěže v AC3 a ještě pro větší proudy 1000A, 1250A a 1600A pro odporové zátěže v AC1.
Opět i tato nejvyšší řada existuje v 3- i 4-pólovém provedení.
Cívka je univerzální pro střídavé I stejnosměrné ovládání!

Příslušenství tvoří pomocné kontakty, mechanické blokování, vzájemné mechanické blokování. Pomocí adaptéru G358 lze montovat bloky pomocných kontaktů stavebnicové řady BF. Ke stykačům B se dodávají tepelná jistící relé RF95 jako komplet sestavený z proudového transformátoru a vlastního relé. Svorky trafa lze proti nebezpečnému dotyku chránit speciálními krytkami G258 nebo G262.

Tepelná jistící relé doplňují celou stykačovou řadu Lovato v rozsahu nastavení 0.09 až 420A. Vyrábějí se speciální typy pro motory s dlouhým startem, verze s nebo bez ochrany jedné fáze, s automatickým nebo ručním znovunastavením. Relé lze montovat přímo na stykač nebo odděleně. Vedle tepelných jistících relé vyrábí jako doplňkovou ochranu elektromotorů relé pro připojení termistorů.

Ing.Jiří Kůs, Lovato s.r.o.

Pokud pracujete v oboru a zajímají vás podrobnosti o stykačích Lovato, máte možnost si zažádat níže uvedeným formulářem o další informace.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lovato, spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933