Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

KVALIFIKACE #1: O čem se to bavíme?


Document Actions
KVALIFIKACE #1: O čem se to bavíme?
Co přesně znamená odborná kvalifikace a profesní kvalifikace v elektrotechnice podle pravidel v roce 2023? Jaký je hlavní rozdíl mezi úplnou profesní kvalifikací a profesní kvalifikací? Proč byla zavedena kategorie úplné profesní kvalifikace, když dříve v elektrotechnice neexistovala? Jak může někdo dosáhnout úplné profesní kvalifikace nebo profesní kvalifikace v elektrotechnice? Proč je důležité rozlišovat mezi úplnou profesní kvalifikací a profesní kvalifikací? Na tyto otázky odpoví krátký seriál ...
Vilém Gracias, Autorský článek, ze dne: 29.01.2024
reklama


Pokusím se pro snazší pochopení vlastní úvod ...

V pomyslné dílně elektrotechniky, kde se každý den line z hromady přístrojů, vodičů, kabelů či svorek nová výzva, nám vláda přinesla zajímavý přírůstek do znalostního systému! Nová pravidla kvalifikací jsou něco jako nový multimetr v kapse každého elektrikáře. Důležité je však vědět, jak ho používat, aby nám opravdu dobře sloužil. Není dobré předpokládat, že vše nové musí být pochopitelné bez čtení návodu, ale to my někteří již známe, že?

Takže co to vlastně znamená mít odbornou nebo profesní kvalifikaci?
Je to jako mít správný šroubovák pro každý typ šroubu. Odborná kvalifikace je základní sada, bez které se neobejde žádný elektrikář, zatímco profesní kvalifikace přidává speciální nástroje do vašeho kufru, abyste mohli pracovat s těmi nejsofistikovanějšími obvody.

Ale pozor, v těchto nových předpisech je jeden zásadní rozdíl, úplná profesní kvalifikace. Proč byla zavedena, ptáte se? Je to jako když přijde nová verze oblíbeného zmiňovaného multimetru s funkcemi, které vám umožní dělat věci, o kterých se vám předtím ani nesnilo. Úplná profesní kvalifikace je odpověď na stále složitější a technicky náročnější svět elektrotechniky. Tvrdím to proto, že předpokládám, že své vysvětlení nabízím těm, kteří cítí složitost, provázanost dnešní elektrotechniky.

A jak se dá k této úplné profesní kvalifikaci dostat?
Je to jako složitý elektrický obvod, který musíte správně zapojit. Musíte prokázat nejen znalosti, ale i praxi, jednou nohou v učebnici a druhou v pracovních botách. Zde opravdu není prostor pro pouhé teoretiky, kteří jsou přesvědčeni, že dlouhodobým "googlením" střípků názorů bez testování ve skutečné praxi.

Ale proč vlastně rozlišujeme mezi úplnou profesní kvalifikací a profesní kvalifikací?
Protože každá práce v elektrotechnice je jako konkrétní obvod, konkrétního zařízení. Některé můžete sestavit s základním nářadím, ale pro jiné potřebujete speciální vybavení. A úplná profesní kvalifikace je ten nejlepší nástrojový set, který můžete mít.

A výhody?
Jaký rozdíl mezi svítivou a blikající LED diodou, tak jsou zřejmé i výhody úplné profesní kvalifikace. Větší možnosti, uznání vašeho umění a samozřejmě ve finále i lepší vyhlídky v oblasti kariéry a odměn.

Jak by měly být tyto kvalifikace využívány v praxi?
Jako každý dobrý elektrický obvod potřebují i naše pracoviště správné zapojení. To zaměstnavatelé by měli vědět, jak vhodně kombinovat různé typy kvalifikací, aby vytvořili tým, který pracuje jako dobře naolejovaný stroj.

A co když se pravidla změní?
Jak v elektrotechnice, tak i v pravidlech kvalifikací musíme být vždy připraveni na přepólování. Držet krok s nejnovějšími směrnicemi a metodikami je jako sledovat napětí ve vašem obvodu musíte vědět, kdy je čas přizpůsobit se. Tvrzení, že to tak děláte již řadu let a nikdo si nestěžoval, vždy bylo to nejhloupější klišé!

A konečně, jak se do tohoto všeho vejde Metodika naplňování Národní soustavy kvalifikací?
Je to jako manuál pro vaše nástroje. Bez porozumění tomu, jak se věci dělají správně, nemůžete očekávat, že váš obvod bude fungovat bezchybně.



Takže ať už jste ve světě elektrotechniky nováček nebo zkušený mistr, mějte na paměti, že každá kvalifikace je jako součástka ve vašem nářadí - správně ji použijte a uvidíte, jak se vaše práce rozsvítí. Tak nějak to chápu sám. A teď se můžeme podívat na to, co o této problematice říkají povolaní ...


Dušan Havel, MPA, Český báňský úřad
Lenka Kovaříková, Národní pedagogický institut České republiky

Nařízení vlády č. 194/2022 Sb., o požadavcích na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních a na odbornou způsobilost v elektrotechnice, stejně jako vyhláška č.123/2022 Sb., o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a bezpečnosti provozu vyhrazených elektrických zařízení při hornické činnosti, činnosti prováděné hornickým způsobem a při nakládání s výbušninami, nově dělí kvalifikaci[1] v elektrotechnice na:
  • a) odbornou kvalifikaci a
  • b) profesní kvalifikaci.

Co se týče odborné kvalifikace, lze vysledovat nejistotu především v tzv. úplné profesní kvalifikaci, která nebyla doposud v elektrotechnice nijak zmiňována. Stejně tak panuje mezi elektrikáři nejednotnost názorů, pokud se týče profesní kvalifikace. Je zcela zřejmé, že tyto elektrotechnické odbornosti budou v budoucnu pravděpodobně zaujímat významnou roli z hlediska využívání pracovníků na trhu práce nejen v souvislosti s činností na (vyhrazených) elektrických zařízeních.

Cílem je vysvětlit, jak lze vůbec dosáhnou profesní kvalifikace a jak úplné profesní kvalifikace a jaký je mezi nimi vztah.

Je třeba pojmenovat i specifika využívání pracovníků, kteří hodlají dosáhnout či již dosáhli některé z těchto kvalifikací a navrhnout případné postupy při jejich využívání v praxi, přičemž je nutné respektovat rozdíly mezi úplnou profesní či profesní kvalifikací.

Je nezbytné upozornit na skutečnost, že tento článek pojmenovává stav ke dni 29. října 2023, neboť se nedá vyloučit, že v podstatě kdykoliv může dojít k nějakým změnám, jak bude vysvětleno v následujícím textu tohoto písemného příspěvku. Tento obsah je zpracován na základě Metodiky naplňování Národní soustavy kvalifikací [1].





V následujícím díle rozebereme pojem
Národní soustava kvalifikací




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933