Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

KURIOZITY: Ohavnost bez viníka


Document Actions
KURIOZITY: Ohavnost bez viníka
Různých zbastlených instalací jsme viděli opravdu hodně. Ovšem takovou, za kterou v podstatě nikdo nemůže, ještě ne. Tato vznikla jaksi sama, spontánně. Ale nebojte, stejně jako v pohádce i tato instalace měla nakonec dobrý konec.
Igor Nováček, ze dne: 28.12.2008
reklama

Pěkný pohled na ohon kabelů, viďte? Mnozí se pokoušeli uhádnout, jak mohla tato situace vzniknout.

Starší objekt byl vrácen majiteli, ten jej v nezměněném stavu ihned prodal. Další majitel již na rekonstrukci neměl prostředky. Rozhodl se je vydělat pronájmem několika prostorů. Budova byla geograficky velmi dobře situovaná a tak pronájem nebyl žádným problémem. Jediné, co zde chybělo, byla vnitřní infrastruktura. Ta byla ovšem zohledněna v samotném nájmu. A tak si nájemce i pronajímatel plácli.

Společnost v pronájmu neměla zájem investovat do prostor více, než bylo nezbytné. Smlouvu měla pouze na dobu 14 měsíců a pak plánovala dokončení vlastních prostor.

Kde se objevil tento svazek kabelů?
V pronajatých místnostech bylo mnoho výpočetní techniky a tak se improvizovaně natahaly UTP kabely. Průchody ve stěnách se provedly běžnými otvory a svazek se připevnil na skoby připevněné do zdiva.

Kde se vzala ta omítka?
Po té, co se zmiňovaný první nájemce odstěhoval, druhý již čekal za dveřmi. Majitel neměl vůbec prostor k nějakým úpravám, či rekonstrukcím. Druhému nájemci stávající stav vůbec nevadil. Využil improvizované sítě a navíc navrhl omítnout jednu místnost na své náklady.

Ty kabely nikomu nevadily?
Vadily. Druzí nájemci se pokoušeli vymyslet řešení. Ovšem podhled nevycházel. Nevycházel ani případný parapetní kanál. A čas běžel ... Místnost navštěvovali klienti, partneři a tento pohled v nich vzbuzoval pochopitelný údiv. Nejen, že to nikdo nemohl opravit, ale dokonce ani jednoduše vysvětlit.

A jak to dopadlo?
Po té, co i druhému nájemci skončila smlouva a odstěhoval se, majitel kabely vytrhal a nechal provést kompletní rekonstrukci. Uvedená fotka je dobrou nostalgickou vzpomínkou, při níž se uvažuje, kdo je větší ... zda zedníci nebo elektrikáři. Přičemž ono se to jaksi udělalo samo ...

- foto Jiří Salzer

Diskuse na toto téma zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933