Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

EN 50110 administrativním postrachem OSVČ? (5.)


Document Actions
pranazar_1.jpg
Obsluha a práce na elektrických zařízeních. Nově zaváděná EN klade z hlediska bezpečnosti větší nároky na právnické a fyzické osoby podnikající v elektrotechnice a energetice. Ti musí splnit požadavky normy v plném rozsahu s tím, že tam, kde v současné době byly technologické postupy zpracovány podle ČSN 343100, musí osoba odpovědná za elektrické zařízení, zpracovat nebo prověřit, aby byly v souladu s ČSN EN 50110-1 do doby ukončení platnosti ČSN 34 3100.
'Bohuslav Kramerius', ze dne: 18.08.2004
reklama

V oblasti dopravy je kvalifikace osob řešena vyhláškou MDS č.279/2000 Sb., která novelizuje a doplňuje vyhlášku MD č.10011995 Sb. Vyhláška MDS Č. 279/2000 Sb. ve své příloze č.4 k vyhlášce MD č.10011 995 Sb. určuje elektrotechnickou kvalifikaci osob při činnostech na určených technických zařízeních drah.

 

Na rozdíl od vyhlášky ČUBP a ČBÚ č. 5011 978 Sb. rozděluje odbornou elektrotechnickou kvalifikaci osob do tří stupňů a to:

  • a) osoba poučená, osoba, která je v rozsahu své činnosti prakticky zacvičena a prokazatelně seznámena s technickými normami související s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou má vykonávat popř. řídit a musí být seznámena s poskytováním první pomoci při úrazech elektrickým proudem.
  • b) osoba znalá osoba, která má požadované elektrotechnické vzdělání a je v rozsahu své činnosti prakticky zacvičena a prokazatelně seznámena s technickými normami související s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou má vykonávat popř. řídit a musí být seznámena s poskytováním první pomoci při úrazech elektrickým proudem.
  • c) osoba znalá s vyšší kvalifikací osoba, která má požadované elektrotechnické vzdělání, splňuje požadovanou praxi na elektrickém zařízení a je v rozsahu své činnosti prakticky zacvičena a prokazatelně seznámena s technickými normami související s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou má vykonávat popř. řídit a její znalosti byly ověřeny zkouškou před stanovenou zkušební komisí. Musí být seznámena s poskytováním první pomoci při úrazech elektrickým proudem.

Vyhláška MDS č. 279/2000 Sb. stanovuje elektrotechnickou kvalifikaci osob, které se podílejí na činnostech na určených technických zařízeních elektrických (UTZ-E) dozorovaných Drážním úřadem. Zde je třeba dále připomenout, že každý zaměstnanec, který provádí činnost UTZ-E musí být nejméně osoba poučená. Tam, kde není prováděna činnost na určených technických zařízeních elektrických (UTZ-E) je postupováno v souladu s vyhláškou ČUBP a ČBÚ č. 50/1978 Sb.

Základní principy

Pokud začneme provádět analýzu jednotlivých článků normy, musíme dojít k názoru, že pohled na bezpečnost práce je vlastně shodný a odlišnost je minimální. Základním poznatkem je to, že evropská norma není návodem jak postupovat při jednotlivých činnostech na elektrickém zařízení, jak jsme tomu zvyklí v našich normách, ale stanovuje základní bezpečnostní požadavky, které musí být dodrženy.

Např. norma stanovuje že:

Před započetím práce na elektrickém zařízením nebo v jeho blízkosti, musí být provedena analýza elektrického nebezpečí, která musí stanovovat, jakým způsobem musí být vykonávána obsluha nebo pracovní činnost, aby byla zajištěna bezpečnost a taktéž musí být proveden rozbor její složitosti, aby pro její vykonání byla vybrána vhodná osoba, znalá, poučená nebo seznámená.

Norma tedy stanovuje co musí být provedeno, aby byla zajištěna bezpečnost při na elektrickém zařízení, ale jak toho bude dosaženo nebo jakým způsobem budou tato opatření plněna ponechává na osobě odpovědné za elektrické zařízení.

Proto je třeba stanovit kdo, jakou a za jakých podmínek může provádět činnost na elektrickém zařízení a stanovit odpovědnosti jak za provoz tak i za činnosti podle jejího rozsahu.

Dalšími oblastí, která je v EN 50110-1 řešena je organizace práce. Zde jsou opět stanoveny pouze základní principy a jejich rozpracování musí zajistit osoba odpovědná za elektrické zařízení. Pokud budeme dále porovnávat ČSN a EN musíme dojít k názoru, že opatření, která musí být dodržovány jsou vlastně shodné, ale konkrétní způsob jejich zajištění musí provést osoba odpovědná za elektrické zařízení. Ta to, že každý musí rozhodovat a odpovídat především sám za sebe jsme nebyly u naší ČSN 34 3100 zvyklí.

Dále norma stanovuje požadavky na dorozumívání informací mezi osobami provádějící činnosti na elektrickém zařízení a rovněž tak stanovuje jak musí být vymezeno pracoviště a jaká opatření, aby nedošlo ke zranění osob nebo úrazu elektrickým proudem.

Při pohledu na zajišťování bezpečnosti při činnosti na elektrickém zařízení při tak širokém rozsahu elektrických zařízení nelze vydat jeden postup, který by byl univerzální na veškerá elektrická zařízení a instalace.

Ing. Bohuslav Kramerius, České dráhy a.s., technická ústředna dopravní cesta

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933