Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zprávy

Čím se zabývá firma ELECO

  • 8.01.2016
Čím se zabývá firma ELECO
Vyškovská společnost ELECO oslavila v roce 2015 již 25. výročí svého založení. Původně začínala výrobou rozvaděčů a elektromontážními pracemi. Dnes v jejím portfoliu najdeme především indikační signálky, signalizační sloupky, hladinoměry, měřicí přístroje i zkoušečky napětí. Podrobněji nám výrobky představil obchodní zástupce firmy Pavel Zbytek.

Krátce z Elfetex Festu 2015 v Ostravě

  • 13.11.2015
Krátce z Elfetex Festu 2015 v Ostravě
Letošní ostravský Elfetex Fest byl tradičně obsáhlý a návštěvnost byla také velice slušná. Lokální odbornou výstavu letos doplnilo ELEKTRO fórum, tedy krátké firemní přednášky z určité konkrétní oblasti. O neobvyklou atrakci se zasadil jeden z místních konkurenčních velkoobchodů. Ve snaze zviditelnit svou značku, si podle vystavovatelů utrhl pěknou ostudu.

Na brněnském výstavišti proběhla konference o LED technologiích

  • 19.10.2015
Na brněnském výstavišti proběhla konference o LED technologiích
Ve středu 23. září se konal na výstavišti v Brně v pavilonu E druhý ročník LED konference pořádané velkoobchodem Elfetex. Téměř 300 účastníků si vyslechlo zajímavé informace o kvalitních LED technologiích a možnostech jejich aplikace. Velký zájem měli návštěvníci především o informace z oblasti vestavných LED svítidel pro domácí použití a oblasti světelných zdrojů a svítidel se zvýšeným krytím pro průmyslové prostory.

Elektrika.tv bude opět po roce vysílat z MSV

  • 9.09.2015
Elektrika.tv bude opět po roce vysílat z MSV
Od 14. do 18. září 2015 najdete televizní studio Elektrika.tv v pavilonu Z na brněnském výstavišti. Odtud budeme vysílat o novinkách a zajímavostech nejen z oblasti elektrotechniky. Přípravy na veletrh jsou u nás v plném proudu. Jak bude vypadat naše studio a kde ho v pavilonu Z najdete? Rozhovory můžete při vysílání sledovat i vy!

Víte již o národní skupině KNX v ČR?

  • 27.08.2015
Víte již o národní skupině KNX v ČR?
KNX má svůj vlastní domov už i v Česku. Spolek sdružující podnikající subjekty v oblasti KNX má sídlo v Brně. Možná KNX sami doma nemáte, ale můžete být jeho dodavatelem. KNX oslovuje jako služba zákazníkům podnikající elektrotechniky, kteří se zaměřují na moderní systémy. Nyní bude tento systém pro investory viditelnější a pro realizátory dostupnější.

RITTAL: Výroba rozvaděčů dle ČSN EN 61439

  • 19.06.2015
RITTAL: Výroba rozvaděčů dle ČSN EN 61439
Nové normy se není třeba bát, není složitá. Říká o normě ČSN EN 61439 pro rozvaděče nízkého napětí Leoš Blažek ze společnosti Rittal. Norma přináší větší transparentnost a zprůhlednění do výroby rozvaděčů. Společnost Rittal o ní připravila průvodce s názvem Výroba rozvaděčů podle nového souboru norem ČSN EN 61439, který je možné stáhnout i na internetu. Na podzim k nové normě plánuje také informační tour.

OEZ: Nová Minia. Nové připojování

  • 9.06.2015
OEZ: Nová Minia. Nové připojování
U nových jističů LTN představuje OEZ již čtvrtou generaci připojování. Dvojitá svorka čtvrté generace má dvě části: přední a zadní. Obě části jsou prakticky tvořeny jednoduchou třmenovou svorkou. Je tak umožněno přehledné zapojení vodičů před propojovací lištou i další varianty, které starší generace svorek nedovolovaly. A právě způsobům připojování se budeme věnovat v následujících řádcích.

ABB: Výrobky Thomas&Betts nyní pod křídly ABB ELSYNN

  • 4.06.2015
ABB: Výrobky Thomas&Betts nyní pod křídly ABB ELSYNN
Společnost Thomas&Betts, která je od roku 2012 součástí skupiny ABB, má dlouholetou tradici ve výrobě konektorů, komponentů pro svazkování, zajištění a uchycení kabelů. Společnost ABB nabízí širokou škálu výrobků této společnosti, jako jsou prémiové vázací pásky Ty-Rap, vázací pásky z nerezové oceli pro nejnáročnější aplikace Ty-Met, ale také teplem smrštitelné trubice Shrink-Kon, kabelové žlaby či kontakty v podobě kabelových ok.

ABB: Radiofrekvenční vysílače a modul logických funkcí Ego-n

  • 25.05.2015
ABB: Radiofrekvenční vysílače a modul logických funkcí Ego-n
Komunikační modul RF 868 a modul logických funkcí Ego-n. To byla témata, o kterých jsme na AMPERu 2015 hovořili s produktovým manažerem firmy ABB Viktorem Strouhalem. Design Levit firma letos doplnila o radiofrekvenční vysílače v jednonásobném i dvojnásobném provedení. Vysílače jsou vhodné i do venkovního prostředí a dobře snáší také nízké teploty. Modul logických funkcí je novinkou v systémové elektroinstalaci Ego-n. Je vybaven ASTRO funkcí a dokáže vyhodnotit i vícenásobný stisk.

WAGO: Páčkové instalační svorky řady 221 jsou konečně na českém trhu

  • 25.05.2015
WAGO: Páčkové instalační svorky řady 221 jsou konečně na českém trhu
Nové páčkové instalační svorky řady 221 jsou konečně k dostání také na českém trhu. Při příležitosti uvedení na trh Wago přichází se speciální akcí pro nadcházející grilovací sezónu: při nákupu 1.000 kusů nových svorek získáte jako bonus stolní gril na dřevěné uhlí ve stylovém zeleném provedení. Akce platí pouze do vyprodání zásob stolních grilů, tak si pospěšte, ať bonus k nákupu této slavné svorky nezmeškáte.

Energomonitor hledá své smluvní elektrikáře

  • 8.05.2015
Energomonitor hledá své smluvní elektrikáře
Zdánlivě jednoduchý přístroj k přehledu spotřeby elektrické energie Energomonitor, hledá odborníky z řad šikovných elektromontérů s §=>8. Dobrá příležitost získat konkurenční výhodu, a také dobrý nástroj pro svou vlastní praxi v regionu. Energomonitor již prokázal svou životaschopnost na trhu. Jeho stávající partneři a zákazníci svými referencemi posunuli Energomonitor výš než by běžný elektrikář čekal. Po mnoha měsících vývoje a mnohých vylepšeních zde máme Energomonitor v praxi "schopný"!

Setkání Clusters v únoru 2015

  • 21.01.2015
Setkání Clusters v únoru 2015
Chystáte se 4. února do Brna? Zastavte se na kávu s Clusteráky. Jako obvykle se sejdeme v 18 hodin v restauraci Za Kapličkou. Na programu bude vše, co se do diskusí nevešlo. Na setkání se také máte šanci verifikovat, získat samolepku Elektronauta nebo volný vstup na Celostátní setkání elektrotechniků. Kdo přijde do 20 hodin, stihne i večeři.

POZVÁNKA: 22. ledna ŽIVĚ o motorech s Lubomírem Kastnerem

  • 16.01.2015
POZVÁNKA: 22. ledna ŽIVĚ o motorech s Lubomírem Kastnerem
První letošní odborné téma živého vysílání bude o motorech s Lubomírem Kastnerem. Lubomír pracuje na motorech několik desetiletí a jeho zkušenosti si zadají na pořádnou knihu. Nepropásněte živé vysílání v kterém budou objasněny některé základní principy oprav a údržby motorů a v závěru bude možnost osobních dotazů. Kdo bude u živého vysílání bude moci se ptát. A jak je již zvykem, následně bude dostupný sestřih toho nejzajímavějšího.

POZVÁNKA: 21. ledna ŽIVĚ o jablečných telefonech s Markem Mikušem

  • 16.01.2015
POZVÁNKA: 21. ledna ŽIVĚ o jablečných telefonech s Markem Mikušem
S Markem Mikušem připravujeme na středu 21. ledna další povídání o jablečných pomocnících. Zase uběhl nějaký čas a náš technopark se obměnil. Co máme za neobvyklou postupku hardware? Co používáme za praktický software? Co se dá v nejblížších měsících čekat nového? To vše prozradíme v živém vysílání. A asi tam nebudeme sami ...

V Ostravě proběhl 3. ročník veletrhu ElfetexFest

  • 8.12.2014
V Ostravě proběhl 3. ročník veletrhu ElfetexFest
V multifunkční aule GONG se v termínu od 12. do 13. listopadu 2014 uskutečnil již třetí ročník veletrhu elektroniky, elektrotechniky a energetiky ELFETEXFEST Ostrava. Šedesát vystavovatelů zde prezentovalo svůj elektromateriál a součástky, pomůcky a nářadí pro elektrikáře a měřicí, zkušební i osvětlovací techniku. Návštěvníci si také mohli vychutnat prohlídku zajímavých industriálních prostor multifunkčního centra, které vzniklo v plynojemu postaveném Vítkovickými železárnami již v roce 1924. V doprovodném programu nechyběly ani odborné přednášky.
FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933