Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

K&V TIP#13: Jak je důležité CRI při výběru žárovky?


Document Actions
K&V TIP#13: Jak je důležité CRI při výběru žárovky?
Lidově označovaná barva světla má daleko větší význam než si někteří, problematiky neznalí lidé, dokážou představit. Druh světla pro pěstování rostlin, kancelářskou práci, pohodlí domova, intimní osvětlení, osvětlení prodejních pultů, každé je jiné. Podle barvy světla se mění i naše nálada. A dnes, při nepřeberném množství nabízených zdrojů jsme často zaražení, který typ vybrat. Teplé bílé světlo je vhodné do ložnice, jidelny nebo obývacího pokoje. Proto se často používají univerzálně pro všechny bytové prostory. Ale co ostatní barvy?
Komerční sdělení, ze dne: 25.07.2019



Jak je důležité CRI při výběru žárovky?
CRI (Color Rendering Index), neboli v českém překladu Index podání barev, nebo také zkratka Ra je jedním z důležitých a často opomíjených parametrů osvětlení. Podání barev reprezentuje kvalitu světla, respektive reálnost barev v osvětleném prostředí. Čím vyšší je hodnota CRI, tím přirozeněji vypadá osvětlený prostor.  Nejvyšší možnou hodnotou je 100 a vyjadřuje hodnotu, která vzniká pod přirozeným slunečním zářením, kdy jsou barvy nejvěrnější. Čí m nižší číslo, tím jsou barvy nevýraznější a zkreslenější.



Barevným podáním Ra 100 disponují ustupující halogenové žárovky
i dnes již historické vláknové žárovky. Problematika CRI nabrala na důležitosti především s rozvojem LED technologií. Standardní LED žárovky disponují Ra 80, kvalitnější pak Ra 85 a více.

Rozdíl světelného toku LED čipů stejné kvality s CRI 70 a 80 je přibližně 15 %, tedy dokud žárovka s indexem podání barev 70 bude mít 410lm, stejná LED žárovka s CRI 80 bude mít kolem 350lm. Měření indexu podání barev světla se používá nejčastěji škála 15 barev.



LED žárovky
s indexem podání barev vyšším než 80 jsou běžně dostupné díky pokroku v LED technologii a vhodné do všech prostor, kde se chcete cítit příjemně, zejména do obývacích pokojů či ložnic. Na osvětlení zrcadel či koupelen je žádoucí vyšší CRI a může být dokonce nutné z důvodu hodnověrnosti zobrazení barev (ženy, které se líčí při nižším CRI mohou mít problém). Direktiva EU určuje pro světelné zdroje na Evropském trhu požadavek, aby CRI pro obytné prostory bylo větší než 80 a pro venkovní prostory a industriální využití více než 65.

Pokud chcete, aby LED žárovky co nejvěrněji simulovaly přirozené světlo, volte ty, jež disponují alespoň Ra90. To oceníte především v domácnosti v kuchyni i koupelně, nebo v provozu, kde se míchají barvy atp. a cenový rozdíl není tak dramatický. Při výběru je dobré mít paměti, že index podání barev je pouze jeden z parametrů, které mají vliv na celkový výstup světla. Výsledné světlo závisí na dalších vlastnostech, jako je teplota barvy či světlený tok, ale i na vhodném výběru stínidla. Pro co nejvěrnější podání barev se doporučuje použít žárovky s barevnou teplotou okolo 4000 Kelvinů, které svítí neutrálním bílým světlem a tím pádem minimalizují zabarvení osvětlených objektů.



SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

K&V ELEKTRO a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933