Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Toto není střelba do vlastních řad ale řad hodinových manželů. Bývalý administrativní pracovník, se rád věnoval opravám, i přes to, že jeho šikovnost nebyla vždy na nejvyšší úrovni. Jeho iniciativa údajně rostla s délkou sukně zákaznic. Jednoho dne se ...

Lampička ve zdi (1.)


Document Actions
lamposka1.jpg
Líbí se vám svítidlo ve zdi osvětlující podlahu? Mně, ano. Ovšem pokud chcete tuto lampičku, musíte být opravdu odhodlání jak finančně, tak i technicky!
Miroslav Minařík, ze dne: 6.05.2003
reklama

Kdysi při návštěvě přátel mne zaujalo osvětlení schodiště, které bylo řešeno dvěma malými asymetrickými svítidly. Byly zabudovány ve stěnách a jejich světelný tok se omezoval pouze na podlahu.

Světelný zdroj neoslňoval. Co skrýval ten malý čtvereček v svých útrobách? Asymetrické zrcadlo a halogenový, nízkonapěťový zdroj. Tedy řekl bych na první pohled, instalace žádný problém....

Při navrhování osvětlení v naší frekventované chodbě, jsem si vzpomněl právě na tento typ svítidla. Protože jsem se domníval, že jde o bezproblémovou součást elektroinstalace, nevěnoval jsem jí potřebnou pozornost a vše jsem nechal na poslední chvíli.

Do slova s husím krkem v ruce jsem kontaktoval "přítele na telefonu", který uvedenými svítidly obchoduje. Můj dotaz směroval k technickým detailům, potřebných k úspěšnému nainstalování.

 

Co je tedy dobré vědět?
Uvedená lampička má nízkonapěťový světelný zdroj, který může mít cca 20W až 50W dle typu svítidla. Ale to nejdůležitější je skutečnost, že transformátor neumístíte do instalované hliníkové krabičky pod omítkou! Musíte jej umístit jinam! Samozřejmě se naskýtá otázka, kam jinam!?

V případě mých přátel šlo o sádrokartonouvou stěnu, kam není problém umístit cokoliv. Ovšem v cihlové stěně..... "Přítel na telefonu" informoval o častých instalacích dalších instalačních krabic z druhé strany použité stěny.

 

Po krátké pochůzce pokoji, kde bych měl umístit instalační krabice, jsem myšlenku "osvětlené přistávací dráhy" rychle začal opouštět. Protože také cena jedné lampičky by se dala přirovnat například k ceně pěkné vodovodní baterie. Ovšem myšlenka mne neopustila docela. Ve své pracovně jsem totiž použil jako protahovací krabici produkt Koposu Kolín (KT250/ZB) kde zbývalo ještě dost místa i na transformátor, který dodává chodbovým lampičkám příkon 106VA.
Pak tedy zbylo pouze "dvacítkou monoflexkou" prosmyčkovat hliníkové korpusy, do kterých se nakonec uvedené svítidlo připojí a upevní. Abych mohl tento sen realizovat, snížil jsem předpokládaný počet svítidel na tři, které ovšem můj záměr také splní.

Kdy takové svítidlo rozsvítím?
Protože jde víceméně o designový doplněk, je dobré toto svítidlo spřáhnout funkčně s jiným. Samozřejmě, že může svítit i samostatně, ovšem pokud chcete využít svého nápadu, toto svítidlo poskytuje mnoho variant.
Umístil jsem svítidla na chodbu cca 20cm od podlahy. Na stropě chodby umístím pohybové čidlo. Funkce kdy bude uvedené osvětlení v provozu můžeme vyjádřit i takto:

pohyb
na chodbě
and not ( hlavní osvětlení
chodby
or dost
světla venku
or hlavní osvětlení
obývacího pokoje
)= osvětlení
podlahy chodby

Tedy česky řečeno: svítidla ve stěnách se rozsvítí, pokud nebude:

  • rozvíceno hlavní osvětlení chodby
  • venku dost světla
  • rozsvíceno hlavní osvětlení obývacího pokoje

Prakticky se toto designové poziční osvětlení rozsvítí vždy, když bude potřeba, aby dotyčný viděl na cestu a bez zapínání dalších svítidel touto cestou bez problémů prošel.

Máte zkušenost s podobnou instalací svítidla?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Co je transformátor a jaký je jeho princip fungování? Jaké jsou hlavní části transformátoru a jakou mají funkci? Jak funguje transformace střídavého proudu v transformátoru? Proč jsou transformátory důležité pro přenos a distribuci elektrické energie? Jaký je rozdíl mezi primárním a sekundárním vinutím v transformátoru?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933