Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Vzdělání

Na brněnském výstavišti proběhla konference o LED technologiích

  • 19.10.2015
Na brněnském výstavišti proběhla konference o LED technologiích
Ve středu 23. září se konal na výstavišti v Brně v pavilonu E druhý ročník LED konference pořádané velkoobchodem Elfetex. Téměř 300 účastníků si vyslechlo zajímavé informace o kvalitních LED technologiích a možnostech jejich aplikace. Velký zájem měli návštěvníci především o informace z oblasti vestavných LED svítidel pro domácí použití a oblasti světelných zdrojů a svítidel se zvýšeným krytím pro průmyslové prostory.

OBO: Jak to vypadalo na semináři Požární bezpečnost elektrických rozvodů

  • 7.10.2015
OBO: Jak to vypadalo na semináři Požární bezpečnost elektrických rozvodů
Ve čtvrtek 24. září 2015 pořádala společnost OBO Bettermann v Brně seminář na téma Požární bezpečnost elektrických rozvodů dle vyhlášky 23/2008 Sb. a navazujících předpisů. Účastníci byli na semináři seznámeni s přehledem aktuálních norem, správnou podobou kabelových tras, s příklady, čeho se mají v praxi vyvarovat a s tím, co mohou očekávat od orgánů státní správy.

WAGO: Produktové školení WAGO v automatizaci budov

  • 21.09.2015
WAGO: Produktové školení WAGO v automatizaci budov
WAGO Elektro zve na dvoudenní seminář věnovaný velkému tématu posledních let - automatizaci budov. Seminář proběhne ve dnech 7. až 8. října 2015 v Havlíčkově Brodě. Během školení budou přiblížena témata, jako jsou KNX, LonWorks, BACNet, DALI, M-Bus, ukázky HVAC, integrace s technologiemi audio-video či prediktivní metody regulací. Přihlaste se včas na internetových stránkách WAGO.

SCHRACK: Jak to vypadalo na Informačních dnech 2015

  • 25.08.2015
SCHRACK: Jak to vypadalo na Informačních dnech 2015
Během dubna 2015 pořádal Schrack Technik tradiční Informační dny. Přednášky s doprovodným programem se konaly v devíti městech napříč celou Českou republikou. Na přednáškách zazněly informace z oblasti rozvaděčů podle aktuálních norem, prezentace nových funkcí online obchodu a novinek v sortimentu. Program doplnila také tombola, raut, ochutnávky koktejlů, hudba či taneční vystoupení.

Metoda GTD: Jak stihnout vše, co je třeba?

  • 17.08.2015
Metoda GTD: Jak stihnout vše, co je třeba?
Valí se na vás nejrůznější úkoly a nestíháte? Tak právě vám se bude hodit metoda GTD. Za těmito třemi písmenky se skrývá anglické Getting Things Done, tedy česky mít vše hotovo. Jedná se o populární metodu organizace práce, která se primárně soustředí na kroky spojené s řízením pracovního procesu. Metoda doporučuje vytvořit si systém seznamů činností, které následně slouží pro připomenutí. Člověk se tedy nesoustředí na zapamatování, ale může svůj mozek plně využít k uskutečnění jednotlivých úkolů.

ELKO EP: Tým iNELS Smart home solutions zve na konferenci SMART HOME

  • 13.08.2015
ELKO EP: Tým iNELS Smart home solutions zve na konferenci  SMART HOME
Tým iNELS Smart home solutions zve na konferenci Smart home jako standard moderního bydlení, která se uskuteční 16. září 2015 v Grandior Hotel Prague. Dozvíte se tu o nových možnostech Smart home v architektuře a designu, jak navrhnout Smart home – rady, tipy, klíčové body, technologie, i jaký je zájem potenciálních zákazníků o chytré bydlení. Získáte inspiraci z realizací architektů a projektantů v oblasti smart home, dozvíte se o nových vývojových trendech tohoto odvětví. A zúčastníte se virtuální prohlídky reálným chytrým domem.

O Josefu Honzíkovi jinak

  • 10.08.2015
O Josefu Honzíkovi jinak
Josef Honzík je zkušený lektor s bohatými zkušenostmi z praxe projektanta a revizního technika. Školí především silové rozvody související s požárně bezpečnostními zařízeními. K elektrice se přitom dostal poměrně náhodou. V té době to fungovalo tak, že zájemci na Národním výboru přidělili učební místo u určité firmy, kde jej přijmuli, vyučil se a pak pro firmu pracoval. A Josef Honzík náhodou natrefil na volné elektrikářské místo u Průmstavu. Co nám o sobě ještě prozradil na AMPERu 2015?

Náš člověk ve světě aneb Zahraniční zkušenosti absolventa

  • 3.08.2015
Náš člověk ve světě aneb Zahraniční zkušenosti absolventa
V současné době je Evropa otevřená především pro všechny, kteří se nebojí techniky. Ve všech vyspělých státech EU je citelný nedostatek technicky vzdělaných odborníků. Do studia na veletrhu AMPER jsme pozvali Erika Odvářku, absolventa Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně, který byl velmi úspěšný ve světě. Podělil se s námi o své získané zkušenosti a poznatky ze zahraničí.

Nová image společnosti Unit

  • 3.07.2015
Nová image společnosti Unit
Koncem roku 2014 se objevila zpráva o fúzi dvou významných vzdělávacích společností zaměřených na elektrotechniky – pražského vydavatelství elektrotechnické literatury IN-EL a pardubické vzdělávací agentury Unit. Proč k tomuto spojení došlo a jaký přínos má spojení pro zákazníky, nám na AMPERu 2015 prozradili jednatel společnosti Unit David Tomíška a jednatel společnosti IN-EL Jan Lojkásek.

ELKO EP: Den otevřených dveří nabídne prohlídku budovy od výroby až po kanceláře

  • 15.06.2015
ELKO EP: Den otevřených dveří nabídne prohlídku budovy od výroby až po kanceláře
V zahradách holešovského zámku se dne 19. června 2015 rozezní akordy rodinného hudebního festivalu Holešovská regata. Tomáš Klus, Mig 21, Chinaski, David Koller s kapelou, Ivan Mládek a Banjo Band, Mňága a Žďorp, Gipsy.cz nebo ELKO Band jsou hlavní hudební lákadla pátého ročníku. Společnost ELKO EP je již tradičně hlavním partnerem a v rámci tohoto festivalu, u příležitosti setkání partnerů společnosti, se uskuteční v areálu firmy, v Holešově-Všetulích, v sobotu 20. června 2015 od 9 do 11 hodin pořádaný Den otevřených dveří společnosti ELKO EP.

BVV zve na seminář "Jak se připravit na veletrh"

  • 12.06.2015
BVV zve na seminář "Jak se připravit na veletrh"
Je pro vás zajištění účasti vaší firmy na veletrhu neznámou premiérou? Potřebujete si po roce osvěžit základní principy pro přípravu zajímavé a poutavé výstavní expozice? Chcete mít jistotu, že jste na nic při přípravě účasti na veletrhu nezapomněli? Úsek realizace expozic a servisu Veletrhy Brno pro vás připravil seminář, který vás provede procesem přípravy účasti na veletrhu. Uskuteční se již 22. června v prostorách pavilonu A3 na Výstavišti v Brně.

OSVČ aneb Jak se uživit a mít čisté svědomí

  • 1.06.2015
OSVČ aneb Jak se uživit a mít čisté svědomí
Jak začít podnikat v oboru elektro jako Osoba samostatně výdělečně činná, když po ukončení odborné školy chybí praxe, a jak se v tomto oboru slušně uživit? S tím se v rozhovoru z veletrhu AMPER 2015 snaží poradit dlouholetý praktik (sám vyučený elektrotechnik, revizní technik a soudní znalec) Miroslav Šnobl a ředitel VOŠ a SPŠ elektrotechnické Františka Křižíka Miloš Kodad.

Evernote - jde to i bez papíru

  • 22.05.2015
Evernote - jde to i bez papíru
Hledáte nástroj, který vám umožní shromažďovat, archivovat a následně bleskově vyhledávat nejrůznější informace a dokumenty soukromého i profesního charakteru? Aplikace Evernote, kterou v současnosti využívá již přes 100 milionů uživatelů po celém světě, vám pomůže evidovat poznámky ve formě textu, webového článku, fotografie i mluveného slova. K dispozici je pro většinu operačních systémů a umožňuje plnou synchronizaci. Více nám o této aplikaci na AMPERu 2015 řekl Daniel Gamrot, který o ní pořádá školení.

Elfetex zve na LED konferenci do Plzně

  • 17.04.2015
Elfetex zve na LED konferenci do Plzně
Ve čtvrtek 23. dubna 2015 se v Parkhotelu v Plzni uskuteční konference o LED osvětlení. Konferenci pořádá Elfetex ve spolupráci s partnery Modus, Philips, Schmachtl a Trevos. Zaměří se na LED osvětlení v komerčních a kancelářských aplikacích, v prostředí průmyslu i ve venkovních prostorách a domácnostech. Součástí akce bude i výstava LED produktů. Účast včetně občerstvení je zdarma.

SCHRACK: Informační dny 2015 začnou prvního dubna

  • 23.03.2015
SCHRACK: Informační dny 2015 začnou prvního dubna
Společnost Schrack Technik zve na Informační dny 2015. Turné po devíti městech České republiky odstartuje 1. dubna v Praze, následovat budou Ústí nad Labem, Liberec a další krajská města. Hlavním tématem letošních Infodnů budou rozvaděče podle aktuálních technických norem. Na účastníky ale čekají i novinky softwarové podpory projektantů, řešení z oblasti světelné techniky BLUE LINE a v každém městě speciální doprovodný program.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933