Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Nová éra přípravy na pravidelné přezkušování elektrotechniků je zde, a s ní přichází i příslušná publikace. Aktuální vydání dle současných předpisů a norem je k dispozici v 16. aktualizovaném vydání. Co se dozvíme? Jaká je struktura zkoušky a jak se ...

Inovační kabelové trasy s požární funkčností od OBO Bettermann


Document Actions
Inovační kabelové trasy s požární funkčností od OBO Bettermann
V nových i rekonstruovaných stavbách trvale rostou požadavky na zajištění funkce vybraných zařízení i v podmínkách požáru. Většina z nich je přitom elektricky napájena nebo řízena, takže se tento trend promítá i do návrhu, výběru a realizace souvisejících elektrických rozvodů.
Jiří Burant, ze dne: 10.08.2012

 

Základní požadavky pro tuto oblast určuje vyhláška ministerstva vnitra č. 23/2008 Sb., ve znění vyhl. č. 268/2011 Sb., a navazující normy řady ČSN 73 08…, zejména ČSN 73 0848. Na požadavky těchto norem navazuje základní předmětový technický předpis pro zachování funkčnosti, kterým je ZP 27/2008 PAVUS. Rozlišuje dvě základní skupiny kabelových tras s funkčností, které se liší především požadavky na provedení kabelového nosného systému. Jde o:


Obr.1 Možné podoby normových nosných systémů OBO typu žlab a žebřík

  • normové kabelové trasy, v nichž lze využít výhradně některý ze tří základních normových požárně odzkoušených druhů kabelových nosných systémů specifikovaných v ZP 27/2008 PAVUS,
  • nenormové kabelové trasy, k jejichž realizaci lze využít v podstatě jakýkoliv požárně odzkoušený kabelový nosný systém.

Normové kabelové trasy
Nespornou předností normových kabelových tras (obr. 1) je, že na použitý normový kabelový nosný systém lze uložit jakýkoliv kabel schválený autorizovanou zkušebnou pro použití v systémech tohoto druhu. Neexistuje zde tedy žádné omezení možných variací jen na společně vyzkoušené kombinace kabel – kabelový nosný systém, jako je tomu v případě nenormových kabelových tras. Normové systémy jsou proto vyžadovány především ze strany investorů, neboť usnadňují realizaci pozdějších změn v množství a uspořádání uložených kabelů.

Nevýhodu přinášejí striktní požadavky na provedení normového kabelového nosného systému uvedené v ZP 27/ /2008 PAVUS (tab.). Z důvodů v něm uvedených musí být tento systém mechanicky značně předimenzován, což zvyšuje ekonomickou náročnost. Musí totiž zajistit kvalitní podmínky pro uložení kabelů různých konstrukcí, a to i těch méně propracovaných. Jen tak je totiž možné zaručit univerzálnost, nutnou pro eliminaci přímé vazby na konkrétní typ ukládaných kabelů.


Požadavky ZP 27/2008 PAVUS na normové konstrukce typu žlab a žebřík


ZP 27/2008 PAVUS ale uvádí jen tři druhy normových kabelových nosných systémů:

  • kabelový plechový žlab (obr. 1),
  • kabelový žebřík,
  • jednotlivé uložení kabelů pomocí kabelových příchytek (obr. 2).


Obr. 2 Základní normové kabelové nosné systémy OBO typu jednotlivá příchytka

Jiné druhy normových kabelových tras tedy neexistují, což podstatně omezuje možnosti při řešení funkčních kabelových tras v mnoha současných stavebních objektech.


Obr. 3 Některé nenormové kabelové nosné systémy OBO s požární funkčností

Nenormové kabelové trasy
S určitou nadsázkou lze říci, že součástí nenormové kabelové trasy může být jakýkoliv kabelovým nosným systém, na němž po stanovenou dobu působení zkušebních požárních teplot splnil kritérium funkčnosti alespoň jeden typ kabelu (obr. 3). Předností nenormových kabelových tras je možnost použít širší spektrum provedení kabelových nosných systémů. Vzhledem k tomu, že se ke zřizování nenormových kabelových tras používají lehčí provedení kabelových žlabů a žebříků, větší vzdálenost podpěrných konstrukcí apod., je tento druh kabelové trasy zpravidla i ekonomicky výhodnější. To vítají především realizační firmy.


Obr. 4 Sdružená funkční trasa ze žlabů RKSM pro celkovou kabelovou zátěž až 120kg·m–1


Obr. 5 Atypický mřížový žlab G-GRM pro jednoduchou stropní nebo nástěnnou montáž

Zásadní nevýhodu však představuje, na rozdíl od normových systémů, nemožnost přejímat výsledky zkoušek i pro další realizace. Do nenormové trasy, tedy trasy využívající nenormové kabelové nosné systémy, lze proto uložit výhradně kabely, které byly při požárních testech s kladným výsledkem vyzkoušeny společně s použitými konstrukcemi. Tím je pro investora i realizační firmu značně omezen prostor pro rozhodování o nákupu vhodných kabelů.

Bez ohledu na výhody nebo nevýhody normových a nenormových kabelových tras s funkčností podle ZP 27/2008 PAVUS však v praxi nastávají situace, kdy se použití nenormových tras vyhnout nelze.

Funkčnost podle OBO
V nabídce společnosti OBO Bettermann lze proto mimo normových (obr. 1) najít také nebývalé množství atypických úložných systémů s certifikovanou funkčností podle ZP27/2008 PAVUS (obr. 3). Pro potřeby praxe jsou k dispozici normové i nenormové kabelové žlaby a žebříky, stejně jako několik typových řad kabelových objímek.

Nenormové plechové kabelové žlaby OBO typové řady RKSM (obr. 4) umožňují instalaci kabelů o celkové hmotnosti až 30kg·m–1 v jedné trase. Schváleny jsou přitom i pro společnou montáž až čtyř takovýchto kabelových tras na společném závěsu, bez nutnosti fixace volného konce výložníku. To vše při požární klasifikaci až P90-R, tedy s dobou požární odolnosti 90min při normové teplotní křivce z EN 1363-1.

Stejnou klasifikaci lze využít pro kabelovou zátěž do 10kg·m–1 i u mřížových žlabů OBO typové řady GRM55 (levá dolní část obr. 3), stejně jako pro menší kabelovou zátěž do 1,25kg·m–1 u mřížových žlabů tvaru písmene G s možností přímé nástěnné nebo stropní montáže (obr. 5). Ve všech případech jde o kabelové žlaby s integrovaným spojem, který se realizuje pouhým zaklapnutím dvou navazujících dílů žlabu do sebe.

Ekonomické hledisko zohledňuje také použití nenormových tras využívajících kabelové skupinové držáky OBO typové řady 2031M (levá horní část obr. 3) a totéž platí i o kabelových sponách typu 2034M (obr. 6). Skupinové držáky se standardně instalují po 0,5m délky trasy a v závislosti na provedení spon do nich lze uložit kabely o celkové maximální hmotnosti od 1,1 do 6kg·m–1. Kabelové spony z obr. 6 mohou nést až deset kabelů 3×1,5mm2.


Obr. 7 Kabelová spona 2034M pro přímou stropní montáž kabelů

Při instalaci rozvodů nouzového osvětlení nebo vedení kabelů k čidlům EPS pod betonovými stropy administrativních prostor bývá problém, jak esteticky uložit související hnědé nebo oranžové kabely. V těchto případech se uplatní přednosti vkládacích lišt řady LKM z pozinkovaného plechu s povrchovou úpravou lakem. Vedení kabelů v uvedených lištách zajišťuje i jejich mechanickou ochranu (obr. 7).


Obr. 8 Vkládací oceloplechová lišta typu LKM pro funkční trasy

Výběr mezi normovými a nenormovými kabelovými nosnými systémy vždy závisí na preferovaných kritériích, která mohou být u realizační firmy a investora značně odlišná. Výsledné řešení by tedy mělo vždy odrážet shodu požadavků obou zúčastněných stran. Široký sortiment systémů se značkou OBO pro oblast zachování funkčnosti kabelových tras za požáru tuto dohodu velmi usnadňuje, neboť poskytuje nepřeberné realizační možnosti zohledňující argumenty obou těchto stran.



POKUD PRACUJETE V OBORU,

máte možnost zažádat si o více informací ke
kabelovým trasám s požární funkčností
níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Navrhujete a přemýšlíte: Jak nainstalovat elektrické a datové porty pod kancelářskými stoly? Jak zapojit datové a multimediální porty do konferenčních stolů? Kde umístit výklopné zásuvky v hotelových pokojích? Jak přidat zásuvky a datové porty do poslucháren a knihoven? Kde je nejlepší místo pro zásuvky a datové porty v pacientských pokojích a operačních sálech? Jak instalovat informační kiosky s elektrikou a datovými porty? Jak připojit stroje a monitorovací systémy na výrobních linkách? Sledujte tuto malou recenzi k inspirativnímu katalogu ...
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933