Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

EXIMUS: Názor na výběr měřicích přístrojů pro revize elektro (1/2)


Document Actions
EXIMUS: Názor na výběr měřicích přístrojů pro revize elektro (1/2)
Kdysi můj spolupracovník prohlásil na schůzi KSČ „mám to za půl roku do penze, tak si dovolím promluvit“. Já si dovolím Vám sdělit ...
Rudolf Blažek, ze dne: 12.06.2006
reklama

Názor na výběr měřicích přístrojů pro revize elektro

Již patnáct roků s Vámi spolupracuji při prodeji, servisu a kalibracích měřicích přístrojů. Kdysi můj spolupracovník prohlásil na schůzi KSČ „mám to za půl roku do penze, tak si dovolím promluvit“. Já si dovolím Vám sdělit několik rad při výběru vhodného měřicího přístroje, i když možná se to různým prodejcům líbit nebude.

Pokud budete chtít provádět revize instalací, výchozí revize rozvaděčů, revize nářadí a spotřebičů, nevystačíte s jedním měřidlem.
Na výchozí revizi rozvaděče budete pro měření izolačního odporu muset použít měřidlo izolačního odporu s přiloženým napětím, to znamená plynule nastavitelné až třeba do 10kV.
Odpor ochranného vodiče proudem více jak 10A a použít zdroj o příkonu 500VA.Toto zařízení si nepověsíte popruhem na krk, protože se s tím nenarovnáte. Toto zařízení je vyráběno v ČR nebo na Slovensku za rozumnou cenu.

Měřidla pro revize sítí:
Měří se:

  • izolační odpor,
  • zemní odpor,
  • impedance ochranné smyčky,
  • proudové chrániče,
  • měření odporu ochranného vodiče.

Měřidla musí odpovídat ČSN 61557.

Měření izolačního odporu – měří se zkušebním napětím o jmenovitém proudu 1mA.
Co to znamená? Měřidlu o zkušebním napětí 500V připojíme na svorky odpor 500kΩ a napětí nesmí poklesnout pod 500V. Pro ostatní napětí je to stejné. Měří se po dobu alespoň 10s.Takže v technické specifikaci tyto údaje musí být uvedeny.Též je uveden i zkratový proud. Těmto parametrům odpovídá většina nových měřidel u kterých je v návodu nakreslena křivka závislosti měřeného odporu na napětí.

Měření zemního odporu – měří se střídavým proudem o frekvenci, která netvoří harmonické s frekvencí 50Hz. Musí být vybavena indikací velkého odporu napěťových a proudových sond. Měření můžete provést klasicky pomocí sond – toto měření je nejpřesnější, ale někdy neproveditelné. Proto se použije měření pomocí kleští. Toto měření není tak přesné, ale normě vyhovuje. V některých případech je neproveditelné také.
Třídě přesnosti vyhovují takřka všechna měřidla.

Měření proudových chráničů – měří se vybavovací proud postupně narůstajícím proudem, vybavovací čas a dotykové napětí. Vybavovací proud chrániče se pohybuje ve druhé polovině rozsahu, zde nebudete mít problém s přesností měřidla. Vybavovací čas chrániče je měřen tak, že proudový impuls je zpuštěn při průchodu sinusovky nulou. Přesnosti vyhovují také u většiny měřidel. Měření dotykového napětí se měří polovičním proudem, aby chránič při měření nevybavil. Hodnota napětí je však uvedena jako při plném proudu. Ve většině případech nezměříte dotykové napětí žádné, pokud je impedance smyčky v pořádku.

Měření impedance smyčky – toto měření je nejdiskutovanější ze všech měření. Je to měření z hlediska bezpečnosti nejdůležitější. Naměřené hodnoty jsou na samém pokraji měřicího rozsahu. Navíc se měří střídavým proudem, tedy impedanci. Měření je tedy závislé nejvíce na zkreslení sítě, protože veškerá měřidla jsou cejchována na kalibrátoru při minimálním zkreslení sinusovky. Při výběru měřidla se dívejte na zadání třídy přesnosti nejnižšího rozsahu měřidla. Zajímat Vás budou přesnosti do 2Ω, kde se chyba projevuje nejdramatičtěji. Chyba v okolí nuly se zadává v digitech a ne v procentech. Jedno procento z nuly je zase nula. Např. v návodu k obsluze PU 191 je v technické specifikaci zadána chyba pro rozsah 0.00 – 19.9Ω jako 0.00 – 0.39Ω, chyba 12D (digitů) a *.U symbolu * je poznámka, že pracovní chyba měřidla je větší jako 30%. Takto by měly být zadány chyby u všech seriozních měřidel. Zatím to takhle má zadáno pouze Metra Blansko a ILLKO Blansko, protože tuzemský výrobce si nedovolí vyrobit měřidlo, které neodpovídá zákonu 22 sb. o shodě.
Takže když budete mít u měřidla smyčky povolenou chybu 15D, znamená to, že hodnotu smyčky 0.15Ω měříte s chybou 100%, takže s chybou 30% měříte až kolem 0.4Ω. Pokud se podíváte pozorně na kalibrační list, tak většina kalibračních laboratoří nastavuje hodnoty od 0.5Ω. Pouze ILLKO Blansko má první hodnotu 0.12Ω. V této oblasti se příliš teoretizuje. Praktické smyčky u budov stejně o moc menší jako 0.5Ω nejsou. Smyčky někde u trafostanic běžnými měřidly s přesností do 30% o hodnotě 0.1Ω nezměříte. Na toto měření vyvíjí ILLKO Blansko měřidlo s rozlišitelností 0.001Ω, ale zatím není hotové.

Největší diskuse jsou u rozsahu měření smyčky za chráničem. Měřicí rozsah je definován u všech měřidel od 0.00 do 2000Ω. Tady vidíte, že běžnou smyčku do 0.5Ω nezměříte. Na displeji bude nula. Při tomto měření se použije proud o hodnotě několika mA, takže na odporu smyčky se vytvoří napětí řádu mV, což měřidlo nezobrazí. Měřený výsledek je jako když běžným měřidlem bez tohoto rozsahu změříte dotykové napětí, které se měří polovičním proudem, takže chránič nevybaví. Pokud je dotykové napětí nulové, je i smyčka v pořádku. Pokud chcete seriozně změřit impedanci za chráničem, použijte PMI 46. Ten ale nepracuje se všemi měřidly (EASYtest, PU191). Na tento rozsah měření jsou nejčastější dotazy na seminářích revizních techniků a dohadů při reklamacích.

Uvědomte si, že veškeré výsledky měření odpovídají ohmovu zákonu a ten dodnes platí v plné míře, takže ho ani po roce 1989 nikdo nenapadl. Např. budete měřit smyčku za chráničem 30mA tak, že se měří proudem 15mA. Na smyčce 1Ω bude úbytek 15mV. Rušení v síti je podstatně větší takže výsledek je zkreslen. On se naštěstí při tak malé smyčce nezobrazí vůbec. Rozlišení na tomto rozsahu je 1Ω, hodnotu do 0.9Ω nelze změřit. Impedance smyčky za chráničem typu G a S zkuste měřit na rozsahu s jednou půlvlnou sinusovky (10ms). Většina chráničů tohoto typu při 10ms nevybaví a změřená hodnota je správná. Bohužel tohle měření nejde provést u normálních chráničů nezpožděných.

Měření odporu ochranného vodiče – měří se proudem větším jako 200mA a menším jak 10A. K tomuto měření musí být použit zdroj o napětí 4 až 24V. Třída přesnosti u těchto měřidel je ve většině případů dle ČSN61557. Největší chybu si způsobíte sami, při připojení měřicích vodičů. Ale pokud odpor ochranného vodiče může být do 0.3Ω, tak nebudete na měřicí hroty tlačit kvůli mΩ až je zlomíte. Pokud je odpor v toleranci, tak je vše v pořádku.
Třída přesnosti je např. 2% + 5D. Při odporu do 0.3Ω nemá smysl se nad třídou přesnosti ani nad pracovní chybou zabývat. Výrobce zaručuje třídu přesnosti a pracovní chybu. Pokud měřidlo projde kalibrací, je zaručena i pracovní chyba (pokud je v návodu udána).
Uvědomte si, že provádíte revizi, nikoliv kalibraci domu.

 pokračování ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

EXIMUS cs s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933