Mikrovlnné trouby
reklama
... pokračování
Mikrovlnné trouby
Patent na využití mikrovln, s nimiž pracovaly během druhé světové války britské radary, získal roku 1946 Američan Percy Spencer (1894–1970). První, jako šatník velké mikrovlnné trouby pro restaurace, s vodou chlazeným magnetronem, začala vyrábět Raytheon Company v USA roku 1950.
Vestavná multifunkční mikrovlnná trouba AEG-Competence s dotykovým ovládáním, podsvíceným displejem, samočištěním pyroluxe
Využít revoluční ohřev v domácnostech vyžadovalo vývoj menších, vzduchem chlazených magnetronů. To se podařilo v Evropě roku 1966 společnosti Siemens. Rychlému nástupu do domácností bránily mýty o škodlivých účincích mikrovln na lidský organismus – zejména na sterilitu a možnost oslepnutí. Dlouhodobé testy nakonec prokázaly naprostou neškodnost mikrovln bezpečně zavřených v zrcadlové pasti mikrovlnných trub. Elegantní skříňka se skleněným okénkem – model Sharp R-10 – se stala po roce 1970 módním šlágrem v Japonsku a o pět let později i v USA. U nás dnes mikrovlnky používá 50% domácností, v USA 90%. Spotřebič původně zaměřený na rychlý ohřev či rozmrazení jídla se doplněním dalšími způsoby ohřevu (grilem, horkým vzduchem, nejnověji párou) změnil v multifunkční zařízení k univerzálnímu vaření.
Zdrojem velmi krátkých elektromagnetických vln s délkou 12,5cm jsou speciální druhy elektronek – magnetrony, které jsou nejnověji nahrazovány invertory. Invertory umožňují plynulou regulaci výkonu, zatímco magnetrony pracují s kontinuálním výkonem jen při nastavení plného výkonu, při nastavení nižších stupňů výkonu pracují impulzně – střídavým zapínáním a vypínáním. Invertor je při stejném výkonu rozměrově menší, což umožnilo zvětšit prostor komory pro ohřívání a vaření. Vysílače jsou vyladěny na kmitočet 2,45GHz.
Sklo, porcelán, keramiky, papír a plasty propouštějí mikrovlny téměř beze ztrát, proto jsou vhodným materiálem pro nádobí do mikrovlnných trub. Kov je naopak odráží, a vnitřek mikrovlnky z lesklého hladkého kovu je proto rozvíří v ohřívacím prostoru. Zato potraviny (čím vodnatější, tím více) je dychtivě pohlcují a molekuly potravin, které jsou výrazně polarizovány, se jejich působením rozkmitají. Ohřev způsobený srážením molekul je tím výraznější, čím více vody, tuku a cukru potraviny obsahují.
K tomu, aby paprsky pronikaly rovnoměrně do každého místečka ohřívaného nebo tepelně zpracovávaného pokrmu co nejintenzivněji a ze všech stran, slouží nejčastěji otočný skleněný talíř, u některých výrobků napomáhají rozptylu vrtulkové vířiče.
Falešné domněnky o škodlivosti mikrovln byly zcela vyvráceny. Mikrovlnný ohřev je rychlejší, teplo se uvolňuje uvnitř potravin, takže nehrozí jejich připálení či přilepení ke dnu či stěnám nádoby. Příprava se převážně obejde bez použití tuků, je proto mnohem zdravější.
Nejjednodušší monofunkční trouby s objemem 15 až 25 litrů mají příkon do 900W, nastavitelný obvykle v pěti až sedmi stupních otočným knoflíkem. Hodí se jen k rychlému přihřátí pokrmů nebo k rozmrazování.
Největší zájem je o mikrovlnky s grilem umístěným na horním víku komory, mikrovlny se do nich přivádějí z boku. Nabízejí se s objemem od 17 do 40 litrů s výkonem 700 až 1000W. Levnější modely vystačí s ovládáním knoflíkem a s odporovými články. Křupavou kůžičku pečínkám však dají až dražší typy s elektronickým ovládáním a křemenným Quartz-grilem, působícím na pokrm sálavým teplem s teplotou až 800°C.
Uspořádání monofunkční mikrovlnné trouby: 1 dveře, 2 skříňka, 3 vnitřní komora, 4 strop, 5 vrtulkový vířič, 6 vstup mikrovln, 7 vlnovod, 8 vyzařovací anténa, 9 magnetron, 10 ventilátor, 11 transformátor vvn
Komfortní multifunkční mikrovlnky přidávají k mikrovlnám a grilu horkovzdušný ohřev, nejnovější modely zvládnou i nejzdravější vaření v páře při 100°C. Nejúčinněji pracují trouby s dvojitým nebo i trojitým zdrojem vlnění (označení 3D, D.E.S., Innowawe apod.), z nichž vlny vstupují do komory s fázovým posunem. Účinnost ohřevu tak vzrostla z původních 20% až na 60%.
Multifunkční stolní mikrovlnná trouba Daewoo KOC-985 s dvojitou emisí vln, výkon 1000W, s celoskleněnými dvířky, objem 38 litrů
Komfort i cena rostou se stupněm inteligence elektroniky a s počtem tzv. pokročilých funkcí. Některé mikrovlnky vaří, ohřívají a rozmrazují podle receptů vložených do paměti, vložený pokrm zváží a podle toho nastavují výkon a dobu ohřevu. Japonský SHARP letos zahajuje výrobu tzv. internetových mikrovlnek, které umožňují uživateli stahovat si nejrůznější programy přípravy pokrmů do paměti.
... dokončení
Seriál vyšel v časopisu Elektroinstalatér.
Více o tomto dvouměsíčníku se můžete dozvědět zde.
TEXT Z OBLASTÍ | SOUVISEJÍCÍ KONTAKT |
---|---|
ELEKTROINSTALATÉR, ČNTL, spol. s r.o. Zaslání vizitky Zobrazit záznam v adresáři |