Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

ELEKTROINSTALATÉR: Bílá technika vstupuje do čtvrté generace


Document Actions
ELEKTROINSTALATÉR: Bílá technika vstupuje do čtvrté generace
Teprve nástup elektřiny do měšťanských domácností začátkem minulého století otevřel cestu k mechanizaci věčně se opakující dřiny – praní, sušení a žehlení prádla a úklidu podlah a koberců. Vůbec prvními elektrospotřebiči v dnešním slova smyslu byly ...
Jan Tůma, ze dne: 24.01.2008
reklama

Bílá technika vstupuje do čtvrté generace

Teprve nástup elektřiny do měšťanských domácností začátkem minulého století otevřel cestu k mechanizaci věčně se opakující dřiny – praní, sušení a žehlení prádla a úklidu podlah a koberců. Vůbec prvními elektrospotřebiči v dnešním slova smyslu byly stolní ventilátory a vysoušeče vlasů. Na ně navázaly elektrické vysavače – legendární „luxy“, jejichž ventilátorová kola už poháněly vysokootáčkové kolektorové motorky s uhlíkovými kartáčky, a elektrické kávovary a čajovary. Elektrické sporáky, trouby a chladničky překonaly plynovou konkurenci až koncem druhé světové války, kdy elektrické pračky přešly od principu vířivky k dnešnímu bubnu.


Celokovová elektrická pračka Miele z roku 1930 se ještě nedala postavit do kuchyně

V té době teprve končila éra absorpčních chladniček, které kvůli lepší účinnosti přešly na kompresorový chladicí okruh. Tím končilo hledačské údobí první generace domácí techniky (1900–1950), v níž se vývojáři snažili najít jednodušší princip vyhovující rotačnímu pohonu elektrickým motorem. Na spotřebu elektřiny se příliš nehledělo, neexistovala bezpečná izolace, nevyvážené hmoty mechanismů a převodovky byly zdrojem hluku, vzhled spotřebičů se jen pomalu srovnával s možností instalace do moderní kuchyně.


Jak se měnil vzhled elektrických sporáků Siemens v průběhu poválečných let (zleva 1927, 1937, 1957)

Nositelem pokroku se staly slavné elektrotechnické firmy Siemens, AEG, Bosch a Miele.
Poválečná druhá generace elektrospotřebičů (1950–1990) se s nástupem plastů plně přizpůsobila moderním kuchyním i barevně a o větších typech spotřebičů dodnes mluvíme jako o bílé technice. Výrobci skryli pohony i převody a obsluhu soustředili na knoflíky a později tlačítka na ovládacím panelu. Snímače a spínače umožnily automatizovat nejčastější funkce, hledaly se nové principy, které vedly ke zvýšení výkonu, snížení spotřeby energie (u praček a myček i vody a tzv. chemie), ke snížení hlučnosti a zvýšení bezpečnosti (dvojí izolace, instalační předpisy a normy).
Samostatně stojící bílá technika dostala polidštěné zaoblené tvary (softline), do kuchyňských linek se ještě harmoničtěji začaly instalovat vestavné nebo podstavné chladničky, myčky, pečicí trouby i sporáky.


První elektrická absorpční chladnička AEG z roku 1937

Miniaturizací radarového magnetronu se zrodily mikrovlnné trouby – fenomén sedmdesátých let. Odporové plotýnky sporáků dostaly konkurenci v podobě sklokeramických varných desek, pod které se postupně nastěhovaly účinnější a rychlejší způsoby ohřevu – halogenový a indukční, vykazující účinnost přes 70 procent. Chladničky a mrazničky v nejoblíbenější kombinaci přešly na princip „No Frost“ nevyžadující časté rozmrazování.
Nastupující třetí generace bílé techniky prorostla senzory, mikroprocesory a pamětí tzv. elektronické inteligence a sama vyhledává optimální programy pro praní, vaření, rozmrazování aj. Dokáže zjistit stupeň znečištění a množství do pračky vloženého prádla, teplotu a dobu vaření na varných deskách a v troubách řídí podle programu s přesností 1 °C apod. Spotřeba elektřiny (a vody u praček a myček) klesla v průběhu této etapy na polovinu až třetinu spotřeby u poválečné generace elektrospotřebičů.
S uživatelem vede komunikaci na podsvětlených i dotykových displejích. Komfortní typy jsou již připraveny na možnost dálkové kontroly a ovládání připojením na Internet a na zapojení do domácí počítačové sítě inteligentních domácností, což otevírá jejich čtvrtou vývojovou generaci.
(Podrobněji o trendu praček, chladniček, sporáků, vysavačů a malých domácích elektrospotřebičů v dalších dílech tohoto seriálu.)

... pokračování

Seriál vyšel v časopisu Elektroinstalatér.
Více o tomto dvouměsíčníku se můžete
dozvědět zde.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTROINSTALATÉR, ČNTL, spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933