Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Dějepis

Chránič v zásuvce

  • 20.04.2004
Chránič v zásuvce
Spolehlivá ochrana osob a spotřebičů. Bezpečnostní SRCD (Socket Residual Current Device). Přístroje, které samočinně odpojí zařízení při výskytu zemního poruchového proudu v obvodu. To může nastat např. tehdy, dotkne-li se osoba elektrického spotřebiče, který má vadnou izolaci.

Kdo hradí náklady na nn přípojku?

  • 13.04.2004
Kdo hradí náklady na nn přípojku?
Požádal jsem o zřízení přípojky nízkého napětí k mému pozemku, na kterém se bude stavět. Prosím o objasnění jak je to s úhradou nákladů.

Principy (28.) Elektřina vyšetřuje a léčí

  • 12.04.2004
Principy (28.) Elektřina vyšetřuje a léčí
Zelenavé záření, tajemné paprsky X... na dobu vzniku to znělo opravdu mysticky, dnes již známe toto tajemství, ale i přesto bude užitečné dozvědět se něco blíže o jeho objevení.

Principy (27.) Elektrický proud a plyn

  • 5.04.2004
Principy (27.) Elektrický proud a plyn
Hromy, blesky a přírodní katastrofy si lidé kdysi v minulosti vysvětlovali jako trest nadpřirozena, či boží poselství jenž ovládá chod dobra a zla. Pro dnešní technickou vědu tyto vysvětlení již považujeme za neakceptovatelné a připomeňme si několik badatelů, kteří umožnili pokrok lidstva a svými pokusy odkryli plášť nevědomosti.

Principy (26.) Elektrický proud a kapalina

  • 29.03.2004
Principy (26.) Elektrický proud a kapalina
Opět nás čeká malý pokus. Tentokrát názorná ukázka, jenž nás seznámí s elektrolyty, jejich složením a rolí, kterou hrají při vzniku elektrického proudu.

Kamenná svítidla

  • 23.03.2004
Kamenná svítidla
Kámen jako nejstarší materiál se v osvětlovacích tělesech zpravidla nevyskytuje. Ovšem u svítidel, která mají být stylově sladěna, jsou namístě...

Principy (24.) Vypínače, přepínače a komutátory

  • 12.03.2004
Principy (24.) Vypínače, přepínače a komutátory
Koníčky a hobby - to jsou malé i velké relaxační radosti našeho jinak náročného života. Nabízím tedy znovu pár nápadů pro volnou chvíli, kde můžete zanechat otisk vaší tvůrčí činnosti.

Stavíte? Stavte se!

  • 9.03.2004
Stavíte? Stavte se!
Ve dnech 20. – 24. dubna 2004 se v Brně uskuteční tentokrát celkem šest veletrhů, které spojuje téma stavebnictví. Jádro výstavního celku tvoří již 9. mezinárodní stavební veletrh IBF, 5. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK BRNO a fórum investičních příležitostí a technologií a zařízení pro města a obce URBIS.

Principy (23.) Navíječka zpružin a univerzální stojánek

  • 1.03.2004
Principy (23.) Navíječka zpružin a univerzální stojánek
Životní úkoly bývají mnohdy nad naše síly a tak se často snažíme vymyslet, jak si co ulehčit. Vyrobíme si tedy pomocníky, kteří nám pomohou v práci a my snadněji propadneme kouzlu elektrotechnické alchymie.

Záznamník spotřeby elektriky

  • 28.02.2004
Záznamník spotřeby elektriky
JME pro své odběratele připravil praktickou kontrolní tabulku spotřeby. Tedy pro ty, kteří jsou pečliví a chtějí mít přehled je zde návod k použití a možnost stažení.

Pohybové čidlo ze supermarketu

  • 13.02.2004
Pohybové čidlo ze supermarketu
Pohybové čidlo za dvě stovky ze supermarketu. Funguje jak má? Jsou deklarované vlastnosti pravdivé? Zapojí tento senzor i laik? Není možné, že by všechno ze supermarketů bylo nepoužitelné, jak se často v odborných kruzích hovoří...

Principy (22.) Užiteční pomocníci

  • 10.02.2004
Principy (22.) Užiteční pomocníci
V pohádkách se vypravuje o domácích skřítcích, kteří ochotně přispěchali na zavolání a jakýkoli úkol pečlivě provedli. Pomocníci, o nichž si teď povíme, nemají sice kouzelnou moc skřítků, ale budou nám stejně velmi užiteční. Je to navíječka zpružin, universální stojánek pro pokusy a různé vypínače.

Principy (21.) Rozvaděč skoro jako v elektrárně

  • 5.02.2004
Principy (21.) Rozvaděč skoro jako v elektrárně
Při pokusech s elektřinou potřebujeme velmi často měnit velikost proudu nebo napětí a připojovat různé zdroje napětí. Proto si pro svoje pohodlí sestavíme jednoduchý rozvaděč.

Zaseklý elektroměr ve vysokém tarifu

  • 4.02.2004
Zaseklý elektroměr ve vysokém tarifu
Možná nikoho nenapadne pochybovat o přijímači HDO, ovšem je to stroj a stroj se může porouchat. Když se například zasekne v jedné ze sazeb, co dělat?

Principy (20.) Jak získat malé střídavé napětí ze sítě?

  • 29.01.2004
Principy (20.) Jak získat malé střídavé napětí ze sítě?
Informace o transformátoru. Jaký je vhodný transformátor pro naše pokusy? Jakého napětí se můžeme bezpečně dotknout? Není vhodnější koupit již hotový zdroj?
FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933