Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Dotyk na živou část zařízení, která je pod napětím (základní pojmy 8.)


Document Actions
Článek
Na co dělíme živé části? Jaké podmínky se musí splnit u částí které nevyžadují ochranu? Kolik % jmenovitého napětí usměrněného proudu se ještě uvažuje při označení proudu za stejnosměrný? Jak zjistíme hodnotu zvlnění?
Milan Bureš, Igor Nováček, ze dne: 3.12.2002
reklama

V zásadě si musíme živé části rozdělit na živé části, které nemusí mít ochranu před nebezpečným dotykovým napětím a na živé části, které musí mít ochranu před dotykem a před přiblížením.
U částí, které nevyžadují ochranu se musí v zásadě splnit podmínky předepsané výše napětí podle daného prostoru, který rozeznáváme na bezpečný nově normální - nebezpečný - zvlášť nebezpečný - jakož i s přihlédnutím k druhu proudu - střídavý - stejnosměrný -. Další podmínkou je hodnota, tedy výše proudu protékajícího tělem, který se rovněž liší pro proud střídavý a proud stejnosměrný. Předepsané hodnoty napětí a proudu jsou uvedeny v ČSN 332000-4-41. Dále je nutno podotknout, že za stejnosměrný proud se ještě počítá usměrněný proud jehož zvlnění nepřesahuje 10 % jmenovitého napětí. Hodnotu zvlnění si musíme zjistit pomocí osciloskopu. Dále upozorňuji na změněné hodnoty bezpečného proudu uvedené v ČSN 332000-4-41, kterými normotvůrce zásadně řeší bezpečnost pracovníků při jejich styku s obnaženým zařízením, které je volně přístupné pracovníkům. Další skupinou u které se nemusí řešit ochrana živých částí jsou živé části s vysokým kmitočtem, případně zařízení, která při jejich provozu vytváří elektrostatické náboje vysokých hodnot, ale malých výkonů a proudů, které rovněž nemohou ohrožovat obsluhu. Všechny ostatní případy musí mít svoje živé části vhodně chráněny, což lze dosáhnout např. uzamčením prostorů u elektrických provozoven, laboratoří a zkušeben, použitím doplňkové izolace nebo zajištěním některé z těchto ochran:
polohou - zábranou - krytím - izolací
doplňkovou ochranou proudovým chráničem
doplňkovou izolací

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933