Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Elektrické přípojky (2.)


Document Actions
epripoj2.jpg
Kolik přípojek se zřizuje pro jeden objekt? Jaké jsou minimální průřezy vodičů přípojek venkovního vedení? Co musí splňovat jištění v přípojkové skříni a dle které normy? Znáte podmínky pro umístění přípojek?
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.05.2003
reklama

dokončení

Přípojky nízkého napětí zhotovené venkovním vedením :
Pro každý objekt se zpravidla zřizuje jen jedna přípojka. Je-li zřízeno více přípojek pro jeden objekt, potom v každé přípojkové skříni tohoto objektu musíme tuto skutečnost vyznačit. Přípojku zřizujeme s plným počtem vodičů rozvodného zařízení dodavatele elektrické energie a to v místě odbočení přípojky. U prodejních sezónních stánků, reklamních poutačů apod. lze v odůvodněných případech s ohledem k charakteru malého odběru zhotovit přípojku s menším počtem vodičů.

Minimální průřezy vodičů:
- 16mm2 AlFe u holých vodičů
- 10mm2 Al u závěsných kabelů

Při použití jiných materiálů nebo konstrukce vodičů platí podmínka zachování obdobných elektrických a mechanických vlastností vodičů přípojky.

Část přípojky od posledního podpěrného bodu, do přípojkové skříně, by měla být co nejkratší. Přednostně se zhotovuje kabelem. U kabelů a izolovaných vodičů je nutné, aby nebyly přerušovány či nastavovány.

Pro kladení části přípojky na budovu, při jejím novém zhotovení, se musí použít vnější části obvodového zdiva budovy. V případě rekonstrukce elektrické přípojky je možné ponechat tuto část stávající přípojky jen tehdy, neprochází-li vnitřními prostory budovy a provedou-li se vhodná opatření k zamezení neoprávněného odběru elektřiny. Přitom se mohou obě části přípojky spojovat u posledního podpěrného bodu. Vodiče po spojení musí být izolovány a musí být viditelné z veřejně přístupného místa a odpovídat požadavkům ČSN 37 0606  pro hliníkové vodiče, nebo splňovat obdobné parametry pro jiné materiály vodičů.

Kabely nebo vodiče zaústěné do zdiva musí být chráněny proti zatékání vody.
Součástí přípojky je přípojková skříň, která se běžně umisťuje na objektu odběratele (příp. na hranici objektu nebo v blízkosti hranice nemovitosti) tak, aby k ní byl možný přístup i bez přítomnosti odběratele. Pokud je poslední podpěrný bod přípojky umístěn na objektu (budově) odběratele, potom spodní okraj přípojkové skříně má být umístěn ve výšce 2,5m až 3m nad konečnou úpravou terénu. V případě, že jde o lokalitu, ve které bude provedena kabelizace rozvodné sítě nn, umístí se přípojková skříň tak jako by šlo o přípojku nízkého napětí provedenou kabelem. Přitom se pro zhotovení takové přípojky založí i ochranná trubka nebo jiné vhodné řešení (koncový díl aj.). Pokud je posledním podpěrným bodem přípojky sloup na odběratelově pozemku (příp. v blízkosti hranice tohoto pozemku), je možné přípojkovou skříň umístit na tento sloup 2,5m až 3,5m nad terén. Ve větší výšce než 2,5m až 3,5m lze ponechat přípojkovou skříň při rekonstrukci sítě nn, splňuje-li ostatní ustanovení této normy. Jištění v přípojkové skříni musí splňovat podmínku selektivity jištění vedení (článek 432.N4 z ČSN 33 2000-4-43).

Přípojky nízkého napětí provedené kabelem:
Opět i zde se zpravidla zřizuje jen jedna přípojka. Je-li jich více pro jeden objekt, musí se tato skutečnost zaznamenat v každé přípojkové skříni pro tento objekt. Elektrickou přípojku tvoří přípojková skříň pouze tehdy, je-li objekt připojen smyčkováním kabelu rozvodu dodavatele elektrické energie.

Jako kombinovaná rozpojovací skříň je považována ta skříň rozvodu dodavatele elektrické energie, ve které část skříně plní funkci rozpojovací skříně a zbylá část funkci přípojkové skříně. Je-li to nutné a ekonomicky výhodné , potom jedna přípojková nebo rozpojovací skříň rozvodného zařízení dodavatele elektrické energie, může sloužit pro připojení více objektů. V tom případě však každý objekt musí mít možnost samostatného připojení a jištění v této skříni.

Způsoby odbočení od kabelového vedení veřejného rozvodu dělíme na:
a)
odbočení v rozpínací skříni kabelového vedení z jedné samostatné sady pojistek (min. průřez kabelů elektrických přípojek je 4x16mm2 Al, Cu o stupeň nižší)
b) odbočením z kabelového vedení pomocí T spojky (min. průřez kabelů elektrických přípojek je 4x25mm2 Al, Cu o stupeň nižší)

Součástí těchto přípojek je opět přípojková skříň.

Umístění přípojkové skříně:
- na odběratelově nemovitosti v oplocení
- v obvodovém zdivu budovy nebo jiné vhodné a snadno přístupné místo

Podmínky pro umístění:
- přístup k přípojkové skříni i bez přítomnosti odběratele- nesmí zasahovat do evakuační cesty
- spodní okraj skříně min. 0,6m nad konečnou úpravou terénu před skříň. S přihlédnutím k místním podmínkám (sněhová pokrývka, záplavy) i výše. Není doporučeno více jak 1,5m.
- před přípojkovou skříní musí být volný prostor min.0,8m.

Jištění v přípojkové skříni musí být o stupeň vyšší, než jištění před elektroměrem. Nutno dodržet zásady pro selektivitu jištění, dle článku 432.N4 z ČSN 33 2000-4-43.

Pokud je v přípojkové skříni více sad pojistek nebo jiných jistících prvků, potom se musí u každé z těchto sad viditelně a trvale vyznačit pro, která odběrná zařízení je určena. Kabelová přípojka , odbočující z venkovního vedení má přípojkovou skříň na objektu odběratele (příp. na hranici nebo výjimečně v blízkosti hranice nemovitosti). Její umístění je také možné na podpěrném bodě venkovního vedení ve výšce 2,5m až 3m, je-li v blízkosti hranice nemovitosti odběratele. Zde je potom nutné chránit kabel proti mechanickému poškození trubkou, do výše min. 2,5m (zamezit zatékání vody v místě zaústění kabelu do trubky).

V případech kdy z jednoho podpěrného bodu venkovního vedení je připojeno více odběratelů kabelovými přípojkami , vede se kabel do vhodné rozpojovací skříně. Kabelové přípojky se potom samostatně zhotoví z této rozpojovací skříně. Přípojky zhotovené zčásti venkovním vedením a z části kabelovým vedením, musí splňovat podmínky pro každou tuto část samostatně.

Uložení kabelové přípojky dle ČSN 33 2000-5-52 (ČSN 34 1050).

Při návrhu vycházíme z technologie odběrného zařízení a jeho významu. Z toho plynou nároky na spolehlivost dodávky elektrické energie, které určují možné způsoby provedení přípojky: Provedení přípojky musí splňovat požadavky ČSN 33 3300.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933