Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

USA: Jak vypadají rozvody elektroinstalace v dřevostavbě?


Document Actions
USA: Jak vypadají rozvody elektroinstalace v dřevostavbě?
Podívejte se s námi na běžnou elektroinstalaci v americké poušti.
Miroslav Minařík, ze dne: 25.04.2006
reklama

Pátrali jsme po stavbách z našich oblíbených cihel, však tuto konstrukci jsme rozestavěnou nikde nezastihli, nebo se jednoduše vůbec nekonají. Při představě, že v letních obdobích se v těchto místech (poušť Nevada) dosahují teploty cca 45°C, viděl bych z mého pohledu spíše cihly.


Stavení vlevo ve skutečnosti ukrývá konstrukci typu vpravo.

Skutečnost však zcela jiná. Dřevostavby, jednoduché, rychlé ... na střeše klimatizace ... parkovací místo, bazén a malá zahrádka. Možná bych i uvěřil tomu, že v Americe nejsou zedníci ale pouze tesaři.

Jeden den jsme byli na veletrhu (Electric West) tři Češi. Já, Martin a nakrátko přiletivši Jirka. Odpoledne jsme se vydali k prozkoumání blízkého okolí města zábavy. Pokud totiž chcete poznat zákulisí divadla, není možné procházet pouze vyznačenými trasami pro turisty.

Stačilo několik mil a před námi se objevilo rozestavěné centrum rodinných domků. S notnou dávkou drzosti a suverenity jsme vešli do jedné z novostaveb v roli neznámých inspektorů, kteří přišli ověřit stav a kvalitu.

První okamžiky mezi dřevěnými pilíři a visícími kabely na nás dýchly nezvyklostí a tak fotoaparáty cvakaly všemi směry. Ovšem až doma, v klidu nad americkými normami zjistíte, že ačkoliv to zprvu vypadá nezvykle provedeno, je vše v pořádku. "Jiný kraj, jiný mrav", ovšem Ohmův zákon platí i zde, a s ním i všechny ostatní bezpečnostní okolnosti.

Pro ty, kteří se chtějí projít několika pohledy na elektroinstalaci v dřevostavbě, je ...

... zde připravena fotogalerie 25. pohledů!

 

Příště jak jsem připojil své cestovní spotřebiče!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
První hromosvodní centrum v České republice bylo před třemi léty otevřeno v odborném učilišti v Chomutově. Minulý týden se objevilo na zcela nové adrese. Vše v souvislosti s narozeninami LUMA Plus a rekonstrukcí jejich sídla ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933